x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană, pus pe tuşă şase luni

Mircea Geoană, pus pe tuşă şase luni

de Adriana Duţulescu    |    13 Dec 2010   •   13:17
Mircea Geoană, pus pe tuşă şase luni

142358-cs-20100312111748010.jpgConducerea PSD a decis luni să îl sanc­ţioneze pe Mircea Geoană pentru declaraţiile la adresa liderului social-democrat Victor Ponta, făcute în urmă cu o săptămână pe blogul per­sonal. Victor Ponta a anunţat în conferinţa de presă care a urmat şedinţei conducerii PSD că „Mircea Geoană a primit un avertisment”, însă ulterior, purtătorul de cuvânt al partidului, Radu Moldovan, a spus că este vorba de fapt despre suspen­darea din partid pe o perioadă de şase luni, fără să i se retragă însă sprijinul politic pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

Sancţiunea suspendării din calitatea de membru al PSD pe o perioadă de 6-12 luni este prevăzută în Statutul PSD la articolul 12, alineat 5. „Sancţiunile prevăzute la art. 12 alin. (2) şi (5) se hotărăsc de organele de conducere ale organizaţiei care a hotărât primirea în partid a celui ce urmează a fi sancţionat, cu votul majorităţii membrilor acestora şi vor fi confirmate de organul ierarhic superior”, stipulează primul alineat al următorului articol al Statutului.

Mircea Geoană a declarat după aflarea deciziei de suspendare că nu a atacat partidul în declaraţiile făcute, iar dreptul la liberă opinie trebuie să ră­mână necenzurat în formaţiunea al cărui membru rămâne în continu­a­re.

„Rămân un membru al acestui par­tid, indiferent de lupta politică ca­re se duce. Trebuie să spun că aş fi pre­ferat ca cei din conducere care au vo­tat împotriva mea să fie alături de mi­ne în lupta împotriva adversarului co­mun. Nu cred că lupta de putere din interiorul partidului este calea de urmat pentru noi. Dreptul la liberă opinie în partid trebuie să rămână ne­cenzurat. Dreptul de a-ţi apăra ima­ginea şi de a vorbi liber într-un par­tid trebuie să rămână necenzurat. Această decizie (de suspendare pe 6 luni – n.r.) nu are temei statutar, pen­tru că organizaţia din care fac par­­te, cea de la Dolj, e cea chemată even­tual să discute astfel de subiecte, dar e un subiect pe care aş dori să-l în­chi­dem pentru că a escalda această chestiune reprezintă o ocazie pentru adeversarii noştri politici să ne ata­ce şi să ne slăbim şi poziţia de ne­go­­ciere cu liberalii”, a afirmat Geoa­nă. El a mai precizat că decizia invo­ca­tă, respectiv cea din luna august, în ca­re se menţiona că preşedintele Se-na­­­tului nu are voie să mai facă de­cla­raţii cu privire la PSD, a fost „complet în afara statutului şi fără nici un fel de noimă democra­tică”.

Mircea Geo­ană a reamintit că tot conflictul între el şi conducerea PSD a pornit de la o serie de declaraţii pe care le-a fă­­cut în luna august în pri­vin­ţa apro­pierii de PNL, pe care lide­rii social-de­mocraţi o respingeau la acel mo­ment, dar pentru care mi­li­tează acum. Geoană a menţionat că el nu a atacat partidul, ci doar a făcut re­fe­riri la unii membri ai PSD. El a precizat că ar dori ca subiectul să fie în­cheiat şi că o ecaladare a acestuia re­prezintă o ocazie pentru adversarii po­litici de a ataca PSD.

×
Subiecte în articol: politica psd suspendare mircea geoana