x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană, despre summitul de la Vilnius: Liderii vor aproba o nouă generație de planuri de apărare

Geoană, despre summitul de la Vilnius: Liderii vor aproba o nouă generație de planuri de apărare

de Redacția Jurnalul    |    10 Iul 2023   •   16:45
Geoană, despre summitul de la Vilnius: Liderii vor aproba o nouă generație de planuri de apărare
Sursa foto: Hepta

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană susține că la summitul NATO de la Vilnius liderii vor aproba o nouă strategie de planuri de apărare.

„Liderii noștri vor aproba o nouă generație de planuri de apărare NATO. Le numim generic planuri regionale de apărare, împărțite în trei zone geografice. O zonă nordică, o zonă centrală și o zonă sudică, din care fac parte Marea Neagră și Marea Mediterană”, a spus, într-un mesaj postat pe Facebook, Mircea Geoană.

Secretarul general al NATO spune că România are un rol strategic determinant în planurile de viitor ale NATO, iar acest lucru va fi confirmat la Summit-ul de la Vilnius.

„Este o veste foarte bună pentru România. Reconfirmă valența multiregională a țării noastre și un rol de pivot al țării noastre, la confluența unei zone de mare importanță strategică pentru NATO și Uniunea Europeană”, a mai afirmat Geoană.

Alianţa Nord-Atlantică îşi va consolida apărarea, prin măsuri suplimentare în nord, sud şi est, inclusiv în zona Mării Negre, afirma vineri secretarul general, Jens Stoltenberg, subliniind că NATO va intensifica parteneriatele cu naţiuni din zona Asia-Pacific.

„La summitul de la Vilnius, vom aplica noi măsuri majore pentru consolidarea descurajării militare şi a apărării, prin trei noi planuri de apărare regională, pentru a contracara două ameninţări principale la adresa Alianţei noastre: Rusia şi terorismul. Un plan va fi pentru zona de nord, la Atlantic şi în zona Arctică europeană. Un plan pentru centru, acoperind regiunea Baltică şi Europa Centrală. Şi un plan sudic, pentru Mediterană şi pentru Marea Neagră. Pentru a implementa aceste planuri, NATO plasează 300.000 de militari într-un nivel mai ridicat de alertă, inclusiv prin capabilităţi substanţiale la nivel aerian şi naval", a afirmat Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: mircea geoana summit