x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoana: Traian Basescu e ca un pantof 32 intr-un picior 44"

Mircea Geoana: Traian Basescu e ca un pantof 32 intr-un picior 44"

de Lavinia Dimancea    |    11 Feb 2007   •   00:00
Mircea Geoana: Traian Basescu e ca un pantof 32 intr-un picior 44"

EXCLUSIV
PSD depune luni la Parlament sesizarea privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Presedin-tele social-democratilor, Mircea Geoana, explica intr-un interviu pentru Jurnalul National de ce Basescu trebuie suspendat, convins fiind ca, in Parlament, nu vor vota demersul pesedist cei ce se tem de DNA, procuratura si Servicii.

PSD depune luni la Parlament sesizarea privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, explica intr-un interviu pentru Jurnalul National de ce Basescu trebuie suspendat, convins fiind ca, in Parlament, nu vor vota demersul pesedist cei ce se tem de DNA, procuratura si Servicii.

Jurnalul National: Cine conduce PSD? Traian Basescu sustine ca Ion Iliescu este presedintele real al partidului.
Mircea Geoana: Traian Basescu, dupa cum il stim, sustine numai ineptii si minciuni pentru a produce confuzii si conflicte. Asa a invatat, probabil, la Anvers. Daca el conduce PD-ul din penumbra Cotrocenilor nu inseamna ca si celelalte partide sunt conduse la fel. Si de liberali spune ca-i conduce Patriciu… Basescu are un stil propriu de a-si concepe mesajele: se uita in oglinda, noteaza cu minutiozitate tot ce vede la el si apoi pune in carca celorlalti. Probabil stie ca numai asa poate arata cu precizie tot ce poate fi mai rau pentru o societate. Spre deosebire de PD, PSD este condus chiar de cei desemnati prin vot democratic sa o faca. As incerca sa le explic si lor ce inseamna asta, dar nu cred ca ar putea pricepe.

De fapt, ce ii reprosati lui Traian Basescu?
Lui Traian Basescu, aproape nimic. Presedintelui Traian Basescu, enorm de multe. In principal: ca lucreaza, prin tot ce face, impotriva intereselor romanilor de a trai intr-un regim democratic european, ca este girantul celor mai puternice grupuri de interese economico-financiare nelegitime din Romania, ca manipuleaza, in mod ordinar, bunul simt al omului de rand. Ca incearca, premeditat, sa goleasca de continut si credibilitate institutiile statului, in scopul transformarii Republicii noastre intr-un regim autoritar-populist de inspiratie sovietica. Ca utilizeaza justitia si serviciile de informatii ca instrumente de control, intimidare si distrugere deopotriva a adversarilor si partenerilor sai. Ca produce avarii enorme institutiilor statului roman prin interminabila criza politica si constitutionala si, prin aceasta, Romaniei. Toate acestea si multe altele, cuprinse in documentul pe care il inaintam maine (n.r.- luni) Curtii Constitutionale, au determinat initiativa noastra de suspendare a sa din functie. Traian Basescu nu este un presedinte, ci o caricatura de presedinte. Iar rostul oricarui om politic lucid ar trebui sa fie, in acest moment, degrevarea presedintiei de un personaj periculos, care tine Romania prizoniera in hatisul sau de crize si manipulari, in loc sa o lase libera sa se dezvolte. Nu trebuie sa uitam ca Basescu e atat de inversunat si se zvarcoleste nu doar pentru dobandirea puterii absolute, ci mai ales pentru propria sa libertate. Numai pozitia actuala ii permite sa blocheze dosarele penale in care e implicat, precum si crearea multor altora pe care sa le foloseasca in scop de santaj si manipulare. De asta o tine in brate si pe Monica Macovei, garantul politizarii luptei anticoruptie, de asta isi cravaseaza la sange toata camarila, complet indiferent la pozitia penibila in care unii dintre ei sunt obligati astfel sa se puna.

Arma lui Basescu

Daca Traian Basescu e asa de rau, de ce abia acum aceasta initiativa? Pentru un biletel?
Noi am prezentat si la sase luni, si la un an de mandat prezidential, si, iata, o facem si acum, la doi ani, toate derapajele autoritariste ale lui Traian Basescu. Am atras atentia in nenumarate randuri asupra rolului toxic pe care il va avea Traian Basescu asupra guvernarii democratice din Romania. Pe de alta parte, nu cred ca problema biletelului e asa insignifianta cum se straduiesc unii sa o prezinte. Episodul cu pricina a aratat in clar, pe fata, ceea ce noi am spus inca de la inceput: singura arma pe care o cunoaste si o foloseste Traian Basescu in politica este tainuirea premeditata a ilegalitatilor in vederea santajarii. Un presedinte adevarat, cu vocatie, ar fi aparat echilibrul puterilor in stat, nu ar fi incurajat abuzurile prin tainuirea lor. Cu sau fara biletel, Traian Basescu trebuie separat de institutia prezidentiala, pe care, practic, o tavaleste prin noroi in fiecare zi. Unii au sperat ca rigorile impuse de Uniunea Europeana il vor sili sa isi modifice comportamentul. Dar era evident ca Traian Basescu presedinte european e ca un pantof 32 intr-un picior 44. Sa revenim, doua sunt atributiile fundamentale ale unui presedinte in Romania, conform Constitutiei: cea de mediator intre institutii si intre fortele politice si cea de reprezentare nationala. Ambele sunt facute zob, aici nu cred ca e cineva care sa ne poata contrazice. Mediator nu e, pentru ca joaca intr-una dintre echipe, deci nu poate fi si jucator si arbitru in acelasi timp; iar politica externa e cu totul altceva decat benzi desenate erotice cu licurici. Avem haos si blocaj in interior si izolare in exterior. Chiar e nevoie de mai mult? Chiar trebuie sa desenam ca sa se priceapa?

Ati fost acuzat ca schimbati regulile in timpul jocului prin modificarea Legii referedumului...
Este un argument al celor care se tem de votul popular. Daca Traian Basescu a fost ales cu jumatate plus unu din oamenii care se prezinta la vot, ar trebui sa aiba curajul sa-si depuna mandatul la solicitarea a jumatate plus unu din votantii care se prezinta la referendum. Este un discurs in care vorbeste frica din Traian Basescu. In plus, sa nu uitam ca cei care au vrut sa schimbe regulile in timpul jocului au fost democratii, la initiativa politica a lui Traian Basescu, atunci cand au modificat regulamentul Camerei si Senatului pentru a schimba presedintii celor doua camere, doar pentru ca nu le placea culoarea lor politica.

"Vaicarelile liberalilor"

Ce sanse mai are in Parlament procedura de suspendare, dat fiind ca liberalii s-au exprimat impotriva acesteia? Veti mai strange voturile necesare?
Vedeti dumneavoastra, cand iti ia casa foc, nu stai sa te gandesti daca mai merita efortul sa pui mana pe tulumba, pentru ca oricum ti-au ars deja goblenurile. Faci totul ca sa stingi focul. Avem o situatie de criza fara precedent, un blocaj care distruge, zi dupa zi, sansele Romaniei de a se pozitiona favorabil in Uniunea Europeana si ale romanilor de a duce o viata mai buna. Practic, Romania nu mai e guvernata si nu mai functioneaza institutional din cauza provocarilor lui Basescu si a contrelor liberale. Ei, liberalii, sunt primii loviti de Basescu, ceea ce ar fi treaba lor daca nu ar fi la guvernare si asta nu ar afecta fiecare cetatean al Romaniei, care e lasat in voia sortii intr-o noua lume in care oricum nu ne va fi usor. Cu voturile lor sau fara, noi facem ceea ce trebuie sa facem, ceea ce asteapta romanii de la noi si mai ales ceea ce e bine pentru tara: sa repunem Romania pe sine. Cine va intelege asta va vota, cine se teme sa nu-i apara DNA-ul, procuratura si Serviciile la poarta nu va vota. E simplu! Sunt curios insa daca votul va fi impotriva suspendarii, cu ce indreptatire se vor mai vaicari liberalii ca Basescu le ia jucariile si le arunca cu sticle incendiare printre ulucile gardului. Pana la urma, suspendarea este o initiativa a PSD ca partid de opozitie si va fi asumata de PSD si de fortele de opozitie indiferent de ce fac partidele aflate la putere.

Multi analisti spun ca, daca se va ajunge la votul popular, Traian Basescu va iesi intarit.
Traian Basescu va avea numai de pierdut de pe urma votului popular. Orice vot impotriva lui Traian Basescu va echivala cu o condamnare in Justitie a presedintelui. Atentie! Romanii nu vor vota daca avem un presedinte bun sau rau, ci daca avem un presedinte care incalca legea sau nu. Este o diferenta fundamentala. Daca 40%, 30% sau chiar 20% dintre votanti vor considera ca Traian Basescu e in afara Constitutiei, Basescu pierde. Dincolo, insa, de ce spun analistii, ultimele sondaje, inclusiv cele de casa ale PD, spun ca Basescu a cazut sub 50% in topul increderii, ceea ce inseamna o intentie de vot mult mai mica.

"Camarila pedista"

Liderii PD, in special Emil Boc, au spus de mai multe ori ca Parlamentul ar trebui dizolvat daca nu se va reusi demiterea presedintelui. Cum comentati aceasta afirmatie?
Un "bocism", ca atatea altele. Este o aberatie politica si constitutionala. Constitutia Romaniei nu are nici o prevedere in acest sens, demersul de suspendare si referendumul de demitere fiind proceduri legate de fapte grave ale presedintelui, nu ale Parlamentului. In 1994, cand deputatul Traian Basescu alaturi de alti parlamentari ai opozitiei de atunci initiau procedura de suspendare a lui Ion Iliescu, pornind de la o banala declaratie de aparare a drepturilor chiriasilor, ignorand avizul negativ al Curtii Constitutionale, nimeni nu vorbea de dizolvare sau lovitura de stat, ci de dreptul democratic al opozitiei. Avem aceeasi Constitutie si pentru Iliescu, Emil Constantinescu, Basescu sau Geoana. Adevarul e ca se tem, se tem mai mult decat credeam noi. Disperata de perspectiva pierderii puterii, camarila pedista se zvarcoleste prin toata presa, pe toate canalele mediatice si nu stie ce sa mai inventeze ca sa sperie lumea. Asta e reteta lui Basescu: teroare si santaj. Daca ar fi atat de siguri pe ei nu ar ameninta parlamentarii cu asemenea bazaconii. Parlamentul nu se suspenda cand spune Traian Boc sau Emil Basescu. Daca poporul va vota impotriva demiterii, inseamna ca nu sunt de acord in aceasta privinta, atata tot. Parlamentul nu a primit un mandat popular exclusiv pentru rezolvarea problemei unui presedinte iresponsabil, repetent din cauza notelor mici la purtare. E dreptul lui sa se amageasca. Boc spera sa le mai mearga inca o data trucul cu alegerile anticipate cu care i-au santajat la inceput de mandat pe UDMR si pe PUR. Ei nu au prea multe idei si sunt nevoiti sa le repete. Cum au incercat iar figura cu salvatorul de romani din Irak. Cum a incercat si cu plansul la integrare. Dar uite ca nu merge asa des ulciorul la apa, iar electoratul din 2007 nu mai e acelasi cu cel din 2005. S-a cam lamurit.
×
Subiecte în articol: basescu traian politic presedinte