x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mișcări de „trupe” în Parlament. Un deputat PNL, trecut nițel pe la independenți, s-a afiliat la grupul AUR

Mișcări de „trupe” în Parlament. Un deputat PNL, trecut nițel pe la independenți, s-a afiliat la grupul AUR

de Ion Alexandru    |    24 Mar 2022   •   07:15
Mișcări de „trupe” în Parlament. Un deputat PNL, trecut nițel pe la independenți, s-a afiliat la grupul AUR

După ce mai mulți colegi de-ai săi au părăsit, în toamna anului trecut, grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților, dar și din Senat, pentru a i se alătura fostului lider liberal Ludovic Orban, un deputat a făcut, luna aceasta, cea mai amplă mișcare de reorientare politică.

El a părăsit PNL, a stat câteva zile ca deputat neafiliat, după care s-a afiliat grupului parlamentar al AUR. De la alegerile din 6 decembrie 2020, PNL, AUR și PSD au pierdut mai mulți parlamentari. Cei mai mulți au plecat din PNL, după alegerea lui Florin Cîțu ca președinte de partid. Alții au plecat pentru că au primit, prin numire, funcții guvernamentale incompatibile cu cea aleasă.

Cea mai spectaculoasă mișcare politică a anului 2022 îi aparține deputatului de Brașov Dumitru Flucuș, ales în data de 6 decembrie pe listele PNL, în circumscripția nr. 8. El a fost validat ca deputat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr. 70, din 21 decembrie 2020 și, până de curând, a făcut parte din grupul parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților. 

La începutul acestei luni însă, Dumitru Flucuș a decis să demisioneze din grupul parlamentar liberal, înscriindu-se în grupul deputaților neafiliați, grup din care fac parte mai mulți foști membri ai PNL demisionari din partid, după ce Ludovic Orban a fost înfrânt de Florin Cîțu, la congresul de la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut.

A pierdut secretariatul unei comisii

Calitatea de membru al grupului parlamentar al deputaților neafiliați pe care a adoptat-o Flucuș nu a fost una de durată, după câteva zile el anunțând că s-a înscris în grupul parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), ca membru fără adeziune la această formațiune politică. 

Cu doar o lună înainte de aceste mișcări politice, parlamentarul a devenit membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte și probleme ale Minorităților Naționale. Odată cu plecarea din grupul liberal, Dumitru Flucuș a pierdut funcția de secretar al Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților. 

Deputatul este, în schimb, președintele a două grupuri parlamentare de prietenie cu alte state. Este vorba despre Grupul Parlamentar de Prietenie cu Republica Senegal și despre Grupul Parlamentar de Prietenie cu Republica Ecuador.

De la lăcătușerie, la primărie și apoi, la deputăție

Dumitru Flucuș se află la primul său mandat de parlamentar. Conform CV-ului, el și-a început cariera, în 1985, ca lăcătuș mecanic la Uzina Mecanică Tohan-Zărnești, unde a lucrat până în anul 1990. 

Apoi, în perioada 1990 – 1992, a lucrat ca inginer la SNTGN Transgaz SA Mediaș, iar între 2002 și 2020 a ocupat funcția de primar al comunei Șinca Mare, județul Brașov.

De când a devenit deputat, Flucuș a luat cuvântul de 11 ori în Plenul Camerei, în tot atâtea ședințe, dintre care șapte au fost declarații politice verbale, iar alte două au fost declarații politice depuse în scris.

Deputatul a înaintat 19 inițiative legislative, dintre care patru au devenit legi. Este vorba despre o lege pentru modificarea și completarea unui articol din Legea Educației Naționale, despre o lege privind transmiterea unui teren în administrarea Consiliului Local al Municipiului Brașov, de o a doua lege privind completarea Legii Educației Naționale, precum și despre un proiect de lege privind completarea OUG 41/2016, privind adoptarea unor măsuri de supraveghere la nivelul administrației publice centrale. De asemenea, este unul dintre semnatarii Legii Suveranității.

Parlamentari care au dat funcția aleasă pe una numită

Flucuș este al doilea parlamentar liberal care a părăsit grupul PNL și care s-a alăturat neafiliaților lui Orban, dar care s-a răzgândit între timp. Colega sa, Rodica Luminița Barcari, plecată din PNL la 2 noiembrie 2021, s-a reînscris în grupul parlamentar liberal la data de 1 februarie 2022.

De altfel, PNL a pierdut, în ultimele luni, nu mai puțin de 17 deputați față de lista din 6 decembrie 2020. Ultimul plecat, prin demisie, este Ionuț Sorin Banciu (FOTO), care a renunțat la funcția aleasă de deputat pentru a ocupa funcția numită de secretar de stat în Ministerul Mediului. Locul său a fost luat de Cristina Agnes Vecerdi. Un alt parlamentar PNL, deputatul Corneliu Olar, a decedat la 15 februarie 2022, fiind înlocuit de Ion Alin Dan Ignat. Senatorii PNL Iosif Florentin, Ion Iordache și Adrian Oroș au devenit, la rândul lor, parlamentari neafiliați

Și PSD a pierdut doi deputați. Nicușor Halici a demisionat în 1 martie 2022, fiind înlocuit de Laurențiu Daniel Marin. Halici a fost numit prefect al județului Vrancea. Anul trecut, deputatul PSD Constantin Neculai Pătrăuceanu a demisionat din Parlament, el fiind înlocuit de Alexandra Huțu. 

UDMR a pierdut, la rândul său, un deputat. Este vorba despre Apkok Norbert, ales pe listele UDMR, devenit neafiliat din februarie 2021.

George Simion a rămas și el fără cinci parlamentari, în ultimul an

AUR, formațiunea condusă de George Simion și de Claudiu Târziu are, în prezent, 30 de parlamentari la Camera Deputaților, cu tot cu Dumitru Flucuș, proaspăt afiliat.

Însă și AUR a pierdut, din 6 decembrie 2020, de când a devenit partid parlamentar, trei deputați. Este vorba despre Mihai Lasca, dezafiliat în 8 martie 2021, despre Anamaria Gavrilă, dezafiliată în 1 septembrie 2021, și despre Lucian Fedorov, dezafiliat în 16 martie 2022. 

De asemenea, Alianța pentru Unirea Românilor a mai pierdut un deputat care a candidat pe listele sale la alegerile din 6 decembrie. Este vorba despre Francisc Tobă, dezafiliat din februarie 2021, mai exact de când i-a fost validat mandatul contestat, în 17 februarie 2021, prin Hotărârea Camerei Deputaților nr. 16/2021. Francisc Tobă este, de luna aceasta, membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților. Iar din luna martie a anului trecut, el face parte din Comisia pentru Transporturi și Infrastructură. Ca deputat, Tobă a luat cuvântul de trei ori în plen și a semnat cinci inițiative legislative.

Partidul condus de George Simion și de Claudiu Târziu a pierdut, anul trecut, și un senator. Este vorba despre celebra Diana Ivanovici Șoșoacă, aceasta fiind, în prezent, senator neafiliat.

×