x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mischie, acuzat de spagi de miliarde

Mischie, acuzat de spagi de miliarde

01 Mai 2004   •   00:00

Luare de mita, primire de foloase necuvenite si alte infractiuni conexe celor de coruptie. Acestea sunt invinuirile pe care Parchetul Anticoruptie i le aduce presedintelui Consililui Judetean Gorj, Nicolae Mischie.

MIRUNA PASA

Procurorii anticoruptie au inceput joi urmarirea penala impotriva lui Nicolae Mischie, dupa noua luni de cercetari si monitorizare. Potrivit anchetatorilor, in perioada 1998-2003, acesta ar fi primit sponsorizari si donatii de mai multe miliarde de lei de la reprezentantii unor societati comerciale. In schimbul „cadourilor" banesti Nicolae Mischie ii sprijinea in afaceri.

Unul dintre denuntatori, actionar la o firma mixta de constructii, sustine ca a obtinut executarea unor proiecte de investitii cu sprijinul presedintelui Consiliului Judetean. Potrivit denuntatorului, a trebuit sa cumpere acest „sprijin" cu lucrarile pe care le-a facut gratis in casele familiei Mischie. Acesta sustine ca numai lucrarile facute la casa din comuna Godinesti si la apartamentul din Bucuresti au costat peste 400.000 de dolari. Mai mult, el a spus procurorilor ca pentru modernizarea si finisarea vilei de lux pe care Mischie o are in Targu-Jiu nu ar fi primit nici un leu si ar mai fi platit si o masina ARO luata de firma doamnei Mischie.

Licitatii contra cost

Procurorii au informatii ca Mischie ar fi presat mai multi functionari publici din Gorj sa-si transfere creantele, ce valorau in total peste 5 miliarde de lei, catre societati comerciale indicate preferential. Mai multi patroni de firme sustin ca i-au dat lui Mischie bani pentru castigarea unor licitatii de lucrari publice. Unul dintre ei a declarat procurorilor o spaga de 100 de milioane de lei, data presedintelui Consiliului Judetean pentru constructia retelei de apa potabila din comuna Calnic, judetul Gorj. Un alt afacerist sustine ca a beneficiat de ajutorul lui Mischie in adjudecarea unei licitatii, in schimbul construirii a sapte bazine pentru cresterea pestelui, la proprietatea invinuitului din comuna Runcu.

PHARE, sursa de venit propriu

In calitatea de vicepresedinte al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, Mischie este cercetat pentru modul in care ar fi influentat distribuirea unor fonduri PHARE catre mai multe firme. Unul dintre beneficiarii creditelor neramburasabile, societatea SMANIC SRL, care ar fi primit 46,3 mii de euro, este chiar firma lui Nicolae Mischie. Anchetatorii cerceteaza si modul in care firma sotiei invinuitului, SANDA NIC SRL, a primit 16,4 mii de euro pentru construirea unui centru judetean de consultanta.

Anchetatorii mai au indicii si cu privire la faptul ca Mischie a facilitat unei firme din Novaci obtinerea unor fonduri PHARE de peste 800 de mii de euro. Nici primaria Schela n-ar fi scapat de spaga pentru fondurile nerambursabile primite pentru bazine piscicole prin interventia lui Mischie. Procurorii au date ca presedintele Consiliului Judetean Gorj ar fi cerut drept „multumite" concesionarea acestor bazine la un pret modic, fara vreo licitatie.

Presedintele CJ exclus de pe listele PSD

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, ne-a declarat ieri ca Nicolae Mischie nu va mai fi inclus pe listele partidului pentru alegerile locale. „Situatia din filiala Gorj o vom discuta luni in cadrul Delegatiei Permanente. Cert este ca nu-l vom mai pune pe lista", a spus Cozmanca. Liderul PSD a adaugat ca baronul de Gorj va fi exclus din partid doar in situatia in care PNA il va gasi vinovat, iar Mischie va fi trimis in judecata. La randul sau, vicepresedintele PSD Victor Ponta a precizat ca, in nota pe care o va prezenta luni Delegatiei Permanente a partidului, va propune excluderea lui Nicolae Mischie de pe lista de candidati pentru Consiliul Judetean Gorj.
×
Subiecte în articol: politic mischie Nicolae Mischie