x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mischie, închisoare cu executare

Mischie, închisoare cu executare

de Gabriela Mladin    |    22 Feb 2010   •   00:00
Mischie, închisoare cu executare
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/EDITURA INTACT

Fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, a primit şi din partea judecătorilor timişoreni aceeaşi pedeapsă pentru luare de mită şi trafic de influenţă de patru ani închisoare, deşi fostul social-democrat ceruse Curţii de Apel din Timişoara să-l scape de închisoare. Dacă şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va rămâne aceeaşi sentinţă, Mischie va efectua în spatele gratiilor câţiva ani de puşcărie.

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au păstrat sentinţa prin care fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Iniţial, Tribunalul Gorj îl condamnase pe Mischie la această pedeapsă, însă procurorii anticorupţie au atacat sentinţa cu apel tocmai pe motiv că pedeapsa este prea mică, având în vedere că fostul baron mai primise o pedeapsă definitivă de un an de închisoare cu suspendare, care ar fi trebuit adăugată.

Nicolae Mischie a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă pentru fapte pe care le-a săvârşit în 2001, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Atunci, i-a condiţionat unui om de afaceri american, Clement Mocanu, acordarea unor contracte în judeţ şi scutirea de unele controale ale Fiscului, de renovarea vilelor sale din Târgu Jiu şi Godineşti şi a apartamentului din Bucureşti. După ce a efectuat lucrările la casele fostului baron, afaceristul s-a denunţat la DNA. Judecătorii Curţii de Apel din Timişoara au dispus ca Mischie să-i restituie omului de afaceri şi contravaloarea lucrărilor efectuate, aproape 350.000 de lei.

Alte condamnări!
La pedeapsa de patru ani închisoare din acest dosar, magistraţii au decis că pedeapsa de an şi patru luni de închisoare, pedeapsă definitivă primită de Mischie într-un alt dosar pentru nedeclararea unei arme de vânătoare la vamă, este faptă concurentă. Sentinţa Curţii de Apel Timişoara poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj mai are pe rolul instanţelor din România încă două dosare penale în care a primit şase ani de închisoare. Nici aici sentinţele nu sunt definite. În 2005, Nicolae Mischie a fost arestat pentru cinci zile, moment în care a pierdut funcţia politică şi pe cea din administraţia judeţului. A rămas cadru didactic la Universitatea „Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu, unde predă Istoria Culturii şi Civilizaţiilor.

×
Subiecte în articol: politic