Imprimeria Naţională a Franţei este acuzată că a dat mită pentru a obţine contracte în România, dezvăluie cotidianul Le Parisien în ediţia sa electronică. În România, contractul semnat în 2004 era în valoare de 20 de milioane de euro.
Justiţia franceză a demarat o anchetă în cazul Imprimeriei Naţionale, care fabrică paşapoarte biometrice, suspectată că a oferit mită de sute de mii de euro pentru a obţine pieţe de desfacere în România, Georgia, Siria şi Senegal, informează Le Parisien, în ediţia electronică, citat de Mediafax. Judecătorul de instrucţie urmează să lanseze mai multe comisii rogatorii internaţionale, după ce, la începutul verii, procurorul general a deschis o anchetă judiciară pentru "coruperea agentului public străin, abuzuri de bunuri sociale şi ascunderea de abuzuri legate de bunuri sociale".
20 DE MILIOANE DE EURO, CONTRACTUL DIN ROMĂNIA
Cazul a dus deja la demisia fostului preşedinte al companiei deţinute de statul francez, Loic de la Cochetiere fiind înlocuit la sfârşitul lunii iunie de Didier Trutt, un fost angajat al companiei Thomson. Alte nume care apar în acest scandal sunt Pascal Pluchard, şeful companiei elveţiene Wed, bănuit că a intermediat transferul comisioanelor, Julien Turczynski, avocat francez, al cărui cabinet s-a ocupat de contractul semnat cu România, - Bruno Guez, consultant şi Mihnea Berindei, istoric român, al cărui rol nu este precizat. Potrivit Hotnews, în România, contractul semnat în 2004 avea o valoare de 20 de milioane de euro şi prevedea realizarea unui sistem informatic care să eficientizeze activitatea Fiscului. Contractul nu a fost respectat de francezi, ajungându-se la reziliere. Procurorii francezi care anchetează cazul susţin, citaţi de Le Parisien, că aproximativ 300.000 de euro ar fi fost deturnaţi de intermediari. Anchetatorii au efectuat percheziţii la sediul societăţii, în birourile mai multor directori, precum şi la domiciliul altor patru presupuşi intermediari. Dosarul intervine în contextul în care Imprimeria Naţională, care îşi concentrează activitatea începând de la mijlocul anilor '90 pe documentele securizate, în special paşapoarte biometrice, trece de mai mulţi ani prin dificultăţi financiare şi conflicte sociale. Mai mult, Curtea de Conturi a denunţat "gestiunea dezastruoasă" a statului, iar Imprimeria Naţională a fost constrânsă să cedeze mai multe din complexele sale istorice.
Citește pe Antena3.ro