x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moțiunea de cenzură, pe ultima sută de metri. Opoziția susține că are voturile. PSD pregătește lovitura

Moțiunea de cenzură, pe ultima sută de metri. Opoziția susține că are voturile. PSD pregătește lovitura

de Ion Alexandru    |    25 Sep 2019   •   09:15
Moțiunea de cenzură, pe ultima sută de metri. Opoziția susține că are voturile. PSD pregătește lovitura
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

După mai bine de două luni de amenințări, jocuri politice și negocieri subterane, Partidul Național Liberal a anunțat, ieri, pe surse, că a reușit să strângă 238 de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Din 233 de voturi necesare ca acest demers să treacă și PSD să piardă guvernarea. Deși, cu un asemenea număr de semnături, Opoziția ar fi trebuit să depună moțiunea cât mai repede – respectiv până lunea viitoare, cel târziu –, surse liberale arată că demersul va fi făcut, cel mai probabil, la începutul lui octombrie.

Interesant este că, potrivit surselor liberale care au anunțat acest succes, pe lista semnatarilor promoțiune de cenzură s-ar afla și doi deputați ai Partidului Social Democrat. Ar fi semnat, de asemenea, și trei parlamentari de la Grupul Minorităților Naționale, membrii ALDE și ai Pro România. Oficial însă, președintele PNL, Ludovic Orban, anunța, zilele trecute, că, abia la sfârșitul acestei săptămâni vor fi finalizate discuțiile cu toate partidele parlamentare, urmând ca abia apoi să fie depusă moțiunea de cenzură.

ALDE a achiesat, prin vocea lui Călin Popescu Tăriceanu, la demersul liberalilor, și a anunțat că parlamentarii acestei formațiuni politice vor vota moțiunea de cenzură, cu toate că ea este depusă împotriva unui guvern din care, până în urmă cu o lună, făcea parte. Tăriceanu a dezvăluit faptul că Biroul Politic al ALDE a decis ca cei 20 de parlamentari pe care încă îi are acest partid, să voteze cu bilele la vedere.

 

Contraofensiva guvernamentală

De cealaltă parte însă, așa cum „Jurnalul” a arătat în edițiile precedente, PSD pare să se întărească în Parlament, cu din ce în ce mai mulți parlamentari ai ALDE, nemulțumiți de decizia conducerii partidului de a ieși de la guvernare. Mai mult, se pregătește chiar înființarea unui nou grup parlamentar, denumit „Social-Liberal”, care să reunească disidenții din ALDE și cei neafiliați vreunui grup politic și care să susțină, în continuare, Cabinetul Dăncilă.

În eventualitatea în care, într-adevăr, Opoziția chiar va purcede la votarea moțiunii. PSD are o strategie destul de interesantă, anume, ca parlamentarii să fie prezenți, dar să nu voteze, iar cei care vor încălca acest consemn urmează să fie excluși din partid. Mai mult, potrivit unor surse politice, social-democraţii ar putea să îşi valorifice majoritatea din Birourile Permanente Reunite şi să planifice votul final pe moţiunea de cenzură într-o zi de vineri.

Deputaţii şi senatorii au activitate la Parlament în zilele de luni, marţi şi miercuri, joia şi vinerea fiind zile dedicate „activităţii în teritoriu”. Dincolo de siguranţa celor peste 233 de semnături pentru moţiunea de cenzură, mobilizarea la votul final este principala provocare. Într-o zi de vineri, această mobilizare pentru strângerea celor 233 de voturi în plenul reunit este mult mai dificilă. Mai mult, potrivit unor surse, PSD deja negociază o susţinere tacită cu unii parlamentari ALDE, Pro România şi PNL, cărora li se cere să absenteze din diferite motive de la votul pe moţiunea de cenzură.

 

 

 

×