Congres extraordinar, in care s-ar decide soarta lui Mircea Geoană. Asta stă in spatele ideii dezbătute luni, in şedinţa de grup a deputaţilor PSD, şi enunţate de Miron Mitrea, potrivit căreia decizia depunerii unei moţiuni de cenzură trebuie luată de Consiliul Naţional şi nu de Comitetul Executiv Naţional.
In sprijinul acestei teorii, Miron Mitrea a invocat statutul partidului, deşi acesta nu prevede o astfel de situaţie şi nici vreodată, in istoria de opoziţie a PSD, nu s-a apelat la această soluţie. Cu toate acestea, susţin unii pesedişti, există posibilitatea ca ea să fie pusă in practică. Deputatul Eugen Nicolicea spune că la un Consiliu Naţional pentru validarea depunerii moţiunii de cenzură se poate ajunge in situaţia "extremă" in care grupurile nu şi-ar da OK-ul in favoarea demersului. In această situaţie, arată Nicolicea, decizia va merge in Comitetul Executiv şi aceasta va trebui validată, potrivit statutului partidului, de Consiliul Naţional. Deputatul invocă in acest sens prevederea din statutut care stabileşte că "hotărările adoptate (n.r. - de Comitetul Executiv Naţional) vor fi validate de Consiliul Naţional". Potrivit unor surse din partid, este de aşteptat ca "soluţia" Consiliului Naţional să fie pusă pe tapet marţea viitoare, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional (for care poate decide convocarea unui Consiliu Naţional), deşi unii dintre adepţii acesteia nu prea cred in şansele de reuşită.
TEAMA CONDUCERII. "Nu se vrea un Consiliu Naţional. Celor din conducere le este frică. Nu ştiu dacă se poate convoca", ne-a declarat un deputat PSD. De ce le-ar fi frică, ne-a explicat unul dintre liderii partidului: "De fapt, prin această mişcare de a convoca un Consiliu Naţional pentru validarea depunerii moţiunii se doreşte forţarea organizării unui Congres extraordinar", iar, potrivit statutului PSD, un Congres extraordinar poate fi convocat numai de Consiliul Naţional, ori in caz de alegeri ori in "situaţii deosebite", la iniţiativa Consiliului Naţional, a Comitetului Executiv Naţional, a grupurilor parlamentare sau a cel puţin 16 organizaţii judeţene. Pănă acum nimeni nu a vorbit oficial de posibilitatea organizării unui congres extraordinar, deşi s-au indicat nume ca Adrian Năstase sau Miron Mitrea, ideea fiind discutată cu aprindere de mai multe luni in partid. Adepţi există cu siguranţă. "Un congres extraodinar ar fi soluţia la acest moment in partid. Cei din actuala conducere au stricat relaţiile cu celelalte partide şi există mari nemulţumiri la nivelul parlamentarilor PSD", ne-a spus ieri un pesedist.
SANCŢIUNI. Pănă la Comitetul Executiv de marţi, PSD "se ocupă" cu ameninţările. Preşedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, a anunţat ieri că va solicita organizaţiei un mandat privind sancţionarea parlamentarilor PSD care nu semnează sau nu votează moţiunea de cenzură, printre membrii organizaţiei numărăndu-se Adrian Năstase şi Ion Iliescu, critici ai moţiunii de cenzură. "Eu propun sancţionarea lor, mergănd pănă la excludere", a declarat Tudorache pentru Mediafax. Mircea Geoană a salutat prompt ideea lui Tudorache, spunănd că aceasta se incadrează in "democraţia internă de partid". Ion Iliescu a criticat-o insă dur, in opinia sa fiind "nestatutară, nedemocratică şi neconstituţională". "Asta este o chestie şi de constituţionalitate. Un parlamentar ales are demnitatea şi conştiinţa lui. Relaţia lui politică cu partidul este una, dar decizia lui ca parlamentar ii revine", a spus Iliescu.
METODĂ POLIŢIENEASCĂ
"Asemenea chestiuni nu fac bine in general climatului şi inclusiv partidului care promovează asemenea metode administrative poliţieneşti. Nu ţine de ţinuta morală şi de autoritatea morală a unui partid şi a unor militanţi de partid"
Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD