x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea uneşte Opoziţia

Moţiunea uneşte Opoziţia

de Monica Iordache Apostol    |    01 Sep 2010   •   00:00
Moţiunea uneşte Opoziţia

Sesiunea parlamentară de toamnă a debutat ieri în forţă. Liderii PSD, PC şi PNL s-au întâlnit ieri la Palatul Parlamentului şi au decis că vor susţine un guvern de criză, care să fie instalat "a doua zi" după căderea actualului Guvern, în cazul în care va fi adoptată moţiunea de cenzură pe care cele trei partide vor să o depună în Parlament în momentul "cel mai prielnic".



Preşedintele PSD, Victor Ponta, cel al PNL, Crin Antonescu, şi cel al PC, Daniel Constantin, s-au pus de acord să discute şi despre ceea ce ar trebui să urmeze depunerii şi votării unei moţiuni de cenzură. Până acum, Ponta şi Antonescu intraseră în conflict din cauza faptului că liderul PSD le-a cerut liberalilor sprijin pentru o moţiune de cenzură fără a fi de acord să şi formeze o majoritate parlamentară postmoţiune, care să îl oblige pe Traian Băsescu să numească un premier agreat de ambele partide. După întâlnirea de ieri, Antonescu a anunţat că s-a acceptat ideea unui "guvern de criză cu un mandat precis", care să-i fie impus lui Traian Băsescu dacă moţiunea de cenzură va avea succes.

În schimb, liberalii au acceptat ideea anticipatelor, vehiculată până acum doar de Ponta, Antonescu anunţând că eventualul guvern de criză PNL-PSD-PC va trebui să ia măsuri imediate, care să vină în sprijinul societăţii şi eocnomiei, dar şi să pregătească alegeri anticipate. În privinţa premierului, Antonescu a declarat că va fi unul "convenit", PNL dorind să fie unul "independent, cu mare credibilitate publică". Preşedintele PSD, Victor Ponta, a adăugat că PSD şi PNL vor declanşa procedura de suspendare a şefului statului dacă acesta refuză fie să numească premierul propus de o nouă majoritate, fie să organizeze anticipate.

Deputaţii au anunţat şi depunerea moţiunii simple pe agricultură "Agricultorii români, sufocaţi de importuri şi falimentaţi de politica agricolă a Guvernului Boc", în care cer demisia ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, şi propun un set de măsuri urgente de sprijinire a agriculturii, printre care cea mai importantă este acordarea, prin rectificare bugetară, a 1 miliard de lei pentru a plăti de urgenţă toate restanţele către fermieri, înainte de data de 20 septembrie. Textul moţiunii, semnat de 81 de deputaţi, face un inventar al situaţiei agriculturii în 2010, acuzând faptul că recoltele sub aşteptări sunt cauzate de subfinanţarea acută a sectorului agricol.

La Senat, prima zi a sesiunii de toamnă a debutat fără schimbări importante în structura de conducere a Senatului. În plen, cu votul largii majorităţi a senatorilor, structura de conducere a fost validată, astfel că vicepreşedinţii Dan Voiculescu (PSD+PC), Teodor Meleşcanu (PNL), Anca Boagiu şi Alexandru Pereş (ambii PDL), împreună cu chestorii Ioan Chelaru (PSD), Dan Radu Ruşanu (PNL), Constantin Dumitru (PDL) şi Verestoy Attila (UDMR) şi secretarii Orest Onofrei şi Gheorghe David (ambii PDL), Adrian Ţuţuianu (singura numire nouă, PSD) şi Cornel Popa (PNL) au început ieri un nou mandat. Semne de întrebare au fost ridicate în privinţa singurului membru nou al Biroului Permanent, Ţuţuianu, a cărui validare a fost contestată de PDL, pe motiv că acesta era şi membru al comisiei de regulament, fiind necesară întâi demisia acestuia pentru a putea fi ales în forul de conducere a Senatului.


 



Citiţi propunerea PSD de moţiune de cenzură la adresa Guvernului - format pdf

×
Subiecte în articol: politic