Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, consideră că adăugarea celor trei noi aeronave F-16 Fighting Falcon la cele deja existente reprezintă un moment important pentru România, un mesaj strategic "bine receptat" la nivelul NATO.
"Este un moment important din multe puncte de vedere. Probabil, toată descifrarea simbolică a ce înseamnă intrarea în serviciul Forţelor Aeriene Române a aparatelor F-16. Am văzut imaginea aceea cu aparatele deasupra Arcului de Triumf, cu prilejul paradei militare de Ziua Naţională, când am văzut un salt militar, am văzut un act politic în derulare şi am văzut şi un mesaj strategic, care a fost, cred eu, bine receptat la nivelul NATO", a declarat Motoc, vineri, la Baza Aeriană 86 Borcea.
În opinia sa, prin adăugarea celor trei noi aparate F-16, Forţele Aeriene Române se apropie de completarea primei escadrile, iar acest lucru se va întâmpla "cu respectarea graficului, cu respectarea termenelor" asumate.
Mihnea Motoc a precizat că cele trei luni care au trecut de la intrarea în serviciu a primelor aparate F-16 au fost folosite din plin.
"Am văzut aceste aparate pregătindu-se nu numai pentru defilare, pentru parada de Ziua Naţională. Ele au executat o gamă mai largă de misiuni în afară de partea de training specifică acestei perioade. Le-am văzut evoluând şi la exerciţii multinaţionale complexe şi comportându-se la înălţime. Am văzut, de asemenea, infrastructura necesară operării acestei escadrile, constituindu-se cu siguranţă în condiţii de calitate agreate. Sunt investiţii importante şi de la bugetul nostru, dar şi din programul de infrastructură al NATO şi vedeţi, de la vizită la vizită, şi această bază aeriană, şi altele arătând şi crescând", a susţinut Motoc.
Potrivit ministrului Apărării, la nivelul Guvernului s-au făcut toate eforturile pentru a se asigura fondurile necesare acoperirii obligaţiilor financiare ce decurg din contractul de achiziţionare de aparate F-16, aflat în derulare.
"Am încercat să punem la dispoziţie fondurile necesare pentru a onora obligaţiile financiare decurgând din contractul în derulare pe F-16 şi suntem la zi cu aceste obligaţii. Am încercat şi să asigurăm toate condiţiile de mentenanţă, să ne creăm un stoc suficient de piese de schimb, deci să avem tot ceea ce este necesar pentru operare, aşa cum ne-am dorit, a acestor aeronave", a subliniat Mihnea Motoc.
El a afirmat că se are în vedere, cu capabilităţile care există în ţară, constituirea unui centru de excelenţă în România pentru mentenanţa acestor avioane, dar şi a MIG-urilor 21 Lancer, care să ofere suport industriei naţionale de apărare.
"Să facem un cerc virtuos în acest fel, cu efecte şi în industria naţională de apărare, în economia naţională, cu consecinţe benefice sub aspectul locurilor de muncă", a precizat ministrul Motoc. AGERPRES