x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MRU şi-a dat demisia. Iohannis abia aştepta

MRU şi-a dat demisia. Iohannis abia aştepta

de Marius Gîrlașiu    |    27 Sep 2016   •   09:28
MRU şi-a dat demisia. Iohannis abia aştepta
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat ieri “din motive strict medicale” de la şefia Serviciului de Informaţii Externe, locul său fiind preluat interimar de către generalul Silviu Predoiu. În ciuda zvonurilor care îl dau pe MRU cap de listă pentru un loc în Senat din partea PNL, liberalii susţin că fostul şef al SIE nu va candida pe listele partidului la alegerile parlamentare din decembrie.

Demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din fruntea Serviciului de Informaţii Externe a picat ieri pe nepusă masă, imediat apărând pe surse zvonul conform căruia fostul premier ar urma să candideze la Iaşi pe listele PNL pentru Senat. Liberalii s-au grăbit totuşi să dezmintă informaţia că MRU ar avea locul asigurat pentru un mandat de senator. “Este doar o intoxicare. Mihai Răzvan Ungureanu nu va candida din partea PNL nici la Iaşi, nici în Bucureşti, nicăieri. În opinia mea, cred că are destule de făcut în perioada următoare şi nu cred că politica va fi o prioritate pentru domnia sa”, a reacţionat rapid Alina Gorghiu. Purtătorul de cuvânt al Cotroceniului, Mădălina Dobrovolschi, a precizat că preşedintele Klaus Iohannis a acceptat fără obiecţii demisia lui MRU. “Sper ca acest act să nu facă parte dintr-un război politic subteran. Dacă au fost motive strict personale, atunci e în regulă, dar dacă au fost alte motive atunci Comisia de control a SIE ar trebui să fie informată”, a transmis şeful PSD Liviu Dragnea. “Cel mai important în clipa de faţă este ca preşedintele să nominalizeze într-un timp cât mai scurt o altă propunere”, a reacţionat PMP prin vocea deputatului Eugen Tomac.

Război SIE-Kovesi

Relaţia dintre preşedintele Klaus Iohannis şi MRU era oricum una tensionată încă din timpul verii, când apăruseră informaţii potrivit cărora Iohannis i-ar fi cerut demisia şefului SIE printr-un mesaj SMS. Una dintre cauzele care ar fi dus la răcirea relaţiei dintre Iohannis şi MRU ar fi fost faptul că MRU se lăuda în diferite cercuri politice că din 2019 va fi noul preşedinte al României, ceea ce l-ar fi enervat teribil pe şeful statului. Un alt episod controversat s-a petrecut în timpul verii, la câteva zile după izbucnirea scandalului de spionaj Black Cube, când MRU a comparat practicile DNA cu cele ale fostei Securităţi. Ţinta principală a spionilor israelieni, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a criticat dur activitatea SIE, acuzând că Serviciul nu a trimis către DNA nicio sesizare în ultimii ani, aportul în combaterea corupţiei fiind zero. Sub conducerea lui MRU, Serviciu spionilor externi a transmis că “SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, aceasta fiind o practică specifică fostei Securităţi”. Preşedintele Iohannis a încercat să medieze conflictul, chemându-i pe Kovesi şi MRU la Cotroceni. Numele lui Ungureanu a apărut şi în contextul noului dosar al lui Victor Ponta de la DNA, cu privire la prezenţa în România a fostului premier britanic Tony Blair, care s-a întâlnit cu MRU – premierul de la acea vreme – la Palatul Victoria. Înlocuirtorul lui MRU, generalul cu patru stele Silviu Predoiu lucrează în cadrul SIE din 1990, iar din 2005 este adjunctul directorului SIE. Predoiu a lucrat în trecut ca geolog la întreprinderea de metale rare şi a mai îndeplinit funcția de director interimar al SIE în perioadele 20 iulie - 4 octombrie 2006 și 19 martie – 5 decembrie 2007.

×