x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase: Băsescu, singurul beneficiar al modificării legii referendumului

Năstase: Băsescu, singurul beneficiar al modificării legii referendumului

20 Feb 2011   •   15:49

"Făcând trimitere la 'principiile democraţiei directe' şi invocând 'respectarea spiritului legii fundamentale', parlamentarii PDL vor să modifice Legea referendumului. Sunt convins că, din start, observaţi, ca şi mine, o primă contradicţie în termeni: pe de o parte parlamentarii PDL, iar de cealaltă parte democraţie şi spiritul Constituţiei. A doua contradicţie este între democraţia directă şi vot. Pe scurt, le putem spune parlamentarilor PDL că, în virtutea principiului egalităţii între cetăţeni, în democraţia directă nu se practică votul, considerat un instrument aristocratic, deoarece presupune ierarhie. Trecând peste aceste lucruri, suntem în faţa unei iniţiative legislative care are un singur destinatar (beneficiar): Traian Băsescu. Cauza acestei iniţiative? Frica lui Băsescu de a se confrunta cu votul popular", afirmă Adrian Năstase într-o postare pe blogul personal.

El susţine că tot "frica este cea care îi determină şi pe pedelişti să propună modificarea Legii referendumului", astfel încât demiterea preşedintelui să fie aprobată doar dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

"Reamintesc că, prin Decizia nr. 147 din februarie 2007, Curtea Constituţională reţine că, pentru demiterea şefului statului, legiuitorul are posibilitatea de a opta fie pentru majoritate absolută, fie pentru majoritate relativă. Profund în neregulă este faptul că cei de la PDL iniţiază şi votează legi în funcţie de interesele lor particulare. Preşedintele ar trebui să fie demis cu aceeaşi majoritate cu care a fost votat. Or, Traian Băsescu a fost votat cu majoritatea celor prezenţi, nu cu majoritatea celor cu drept de vot. Aşa au făcut şi în 2008, când au modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor, după o sesizare la Curtea Constituţională, pentru o persoană. Acea persoană eram chiar eu. Pentru că nu reuşeau să facă jocul procurorilor lui Băsescu, pedeliştii au modificat Regulamentul, transformând majoritatea calificată a deputaţilor, în majoritatea celor prezenţi. Atunci interesul unui singur om cerea o majoritate relativă. Acum este invers! Interesul aceluiaşi om impune o majoritate absolută. Nici vorbă de consecvenţă, nici vorbă de coerenţă şi stabilitate legislativă. Arbitrariul este ridicat la rang de lege", a subliniat liderul, social-democrat.

Adrian Năstase mai afirmă că, "din cauza că îi este frica acum să vină în faţa oamenilor, Băsescu se ascunde în spatele majorităţii pe care o are în Parlament şi forţează această majoritate să ia decizii absurde pentru a-l proteja". AGERPRES

×