Presedintele Consiliului National al Partidului Social Democrat atrage atentia asupra "lipsei de preocupare a actualei conduceri a Romaniei pentru imperative politice majore ale tarii", cum este situatia comunitatilor romanesti din Serbia.
"Tot mai multe semnale venite din presa interna si cea internationala subliniaza lipsa de preocupare a actualei conduceri pentru imperative politice majore ale Romaniei. Dupa doua intalniri la nivel inalt, vizita lui Traian Basescu in noiembrie si vizita unei delegatii de parlamentari ai Comisiei pentru romanii din afara granitelor, situatia romanilor din Serbia nu pare a se fi imbunatatit, ci dimpotriva. Atacurile armate asupra liderilor comunitatii romanesti au trecut sanctionate mai degraba formal, pentru a fi punctata reactia, de catre autoritatile de la Bucuresti", scrie Adrian Nastase, intr-o postare pe blogul personal.
Liderul social-democrat adauga ca pentru Partidul Democrat Liberal, comunitatile de romani din afara tarii nu prezinta interes decat in calitate de potentiale tinte ale manevrelor electorale sau oameni ale caror voturi pot fi fraudate pentru "realegerea" presedintelui sau a "parlamentarilor incapabili sa le reprezinte cu onoare si demnitate interesele".
Fostul premier este de parere ca promovarea limbii romane si a traditiilor cultural-spirituale ale poporului roman a devenit "ceva strain pentru o Putere profund anti-romaneasca".
"Am auzit de la actuala Putere mai multe propuneri electorale decat masuri de politici publice menite sa asigure ca educatia copiilor romani din Diaspora poate avea loc in romana, dupa manuale romanesti, ca cetatenii romani sau cei care se identifica astfel pot merge la biserica si asculta slujba in romana, ca accesul romanilor din strainatate la programe educationale si culturale este asigurat de institutiile statului si de cei alesi in mod special sa se preocupe de situatia din Diaspora", spune Adrian Nastase pe blog, potrivit Agerpres.
Presedintele CN al PSD mai scrie ca dupa ani la rand am ajuns in situatia paradoxala in care, dupa ce am pus in aplicare in tara noastra standardele comune europene, 'nu mai avem determinarea necesara' pentru a cere ca si altii sa se poarte in acelasi fel, in tarile lor cu minoritatile de romani, cu alte cuvinte, sa spunem cu mai multa hotarare "ce e bun in Romania in materie de minoritati e bun si in celelalte tari ale Uniunii Europene". (V.M.)