x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase şi Mitrea, scăpaţi de DNA

Năstase şi Mitrea, scăpaţi de DNA

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    14 Aug 2008   •   00:00
Năstase şi Mitrea, scăpaţi de DNA

PARLAMENT ● Deputaţii s-au opus începerii urmăririi penale
Deputaţii au votat ieri împotriva solicitării DNA de începere a urmăririi penale în cazurile foştilor miniştri PSD Adrian Năstase şi Miron Mitrea. În urma votului negativ dat în plenul Camerei, dosarele celor doi au fost blocate.



PARLAMENT ● Deputaţii s-au opus începerii urmăririi penale
Deputaţii au votat ieri împotriva solicitării DNA de începere a urmăririi penale în cazurile foştilor miniştri PSD Adrian Năstase şi Miron Mitrea. În urma votului negativ dat în plenul Camerei, dosarele celor doi au fost blocate.

Adrian Năstase a refuzat să îşi exercite votul, rezumîndu-se doar să asiste la cum votează colegii săi, în timp ce Miron Mitrea a absentat de la şedinţa extraordinară de plen, preferînd să plece în concediu. El l-a anunţat însă telefonic, după vot, pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, că îşi va da demisia din Parlament în prima zi a sesiunii ordinare, aşa cum promisese anterior, în cazul în care nu se va da aviz favorabil solicitării DNA.

VOT. Spre deosebire de şedinţa din iunie, în care nu au avut cvorum, deputaţii au reuşit ieri să se mobilizeze şi să fie prezenţi în număr mare în sală. Din cei 326 de aleşi au lipsit doar 48, şi aceştia motivat, după cum au susţinut liderii de grupuri. Astfel, cererile DNA au putut fi supuse fără probleme la vot, însă, cum nu au existat 218 voturi "pentru", au fost respinse. În cazul lui Năstase s-au înregistrat 120 de voturi "pentru", 150 de voturi "împotrivă" şi 6 nule, iar în cel al lui Mitrea, 160 "pentru", 115 "contra" şi unul nul. Deşi a fost vot secret, cu bile, deputaţii PD-L au votat la vedere şi "pentru", potrivit instrucţiunilor de la centru, liberalii au spus că ar fi votat tot favorabil, iar reprezentanţii PSD, PC şi UDMR au băgat bilele în urne după cum le-a dictat conştiinţa. Din scorul înregistrat reiese că mulţi dintre deputaţii PSD au votat împotriva începerii urmăririi penale, unii dintre aceştia recunoscînd neoficial că s-au opus demersului DNA pe motiv că este vorba despre un dosar politic.

CALCULE. Liberalul Bogdan Olteanu a calculat că cel puţin două grupuri parlamentare au votat contra, iar democrat-liberalul Cristian Rădulescu a apreciat că au dat un vot negativ parlamentari din toate celelalte partide, cu excepţia celor 64 de deputaţi PD-L, şi a acuzat PSD şi PNL că s-au coalizat împotriva justiţiei. Deşi puşi la zid de PD-L, liberalii consideră că votul de ieri nu reprezintă o decizie bună pentru Parlament şi pentru funcţionarea justiţiei, dar, a precizat Bogdan Olteanu, potrivit dispoziţiilor constituţionale şi legale, oricare membru al Camerei poate oricînd "repune această chestiune în discuţie". Cristian Rădulescu a spus însă că nu mai poate fi cerută reluarea votului, pentru că acesta a fost valid şi a comentat că Olteanu, prin cele afirmate, "vrea să mai dilueze din gravitatea situaţiei". Deşi a fost salvat ieri de colegi, Năstase mai are de trecut două hopuri, pe numele său existînd la Cameră alte două cereri DNA privind începerea urmăririi penale a acestuia, ce ar urma să fie supuse la vot la jumătatea lunii septembrie.

RĂZBOI POLITIC. Adrian Năstase a comentat, pe blogul personal, că votul de ieri "a fost o soluţie politică dată unui dosar politic". "În cazul unui aviz favorabil începerii urmăririi penale, dosarul meu nu ar fi ajuns la instanţă, urmînd cursul justiţiei, ci ar fi ajuns înapoi la procurorii lui Băsescu. (...) Vorbim strict despre un război politic. Care continuă şi va continua. Pentru că Traian Băsescu nu poate trăi în normalitate, ci doar în conflict. Dosarul a fost de la bun început construit ca o formă de presiune politică. Iar răspunsul colegilor din Cameră a fost, firesc, tot unul politic", susţine Năstase.

"Da" pentru Sereş şi Păcuraru

Preşedinta comisiei juridice senatoriale, Norica Nicolai a anunţat că ieri senatorii din comisie au votat în unanimitate pentru aprobarea cererilor DNA de începere a urmăririi penale în cazurile miniştrilor Codruţ Sereş şi Paul Păcuraru. Raportul va fi depus la Biroul Permanent, iar luni, acesta va hotărî dacă se justifică convocarea unei sesiuni extraordinare pentru votarea lui.

Dosare blocate, anchete oprite

DNA a comunicat ieri că urmare a votului deputaţilor nu sînt întrunite condiţiile legale pentru continuarea cercetării în cele două speţe, potrivit articolului 10, litera f din Codul de Procedură Penală. În consecinţă, dosarele celor doi demnitari sînt blocate, iar anchetele sînt oprite. Dacă însă Mitrea îşi va da demisia din Parlament în septembrie, ancheta va putea continua în cazul său. Pe de altă parte, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a dispus efectuarea unei analize cu privire la reglementarea tipurilor de imunităţi parlamentare din statele membre ale UE, urmînd ca la finalul acesteia să propună Ministerului Justiţiei elaborarea unei legi, astfel încît să nu se mai ajungă în situaţii de genul blocării procedurilor judiciare de către cele parlamentare.

×
Subiecte în articol: politic nastase