x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică NATO, cu ochii pe Irak

NATO, cu ochii pe Irak

29 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

Discutiile celor 26 de lideri reuniti la summit-ul NATO de la Istanbul au fost monopolizate de situatia din Irak. Romaniei si celorlalti sase noi membri ai NATO li s-a urat "Bun venit" la masa deciziilor Aliantei. Agenda summit-ului din acest an al Aliantei Nord-Atlantice care a debutat ieri la Istanbul a fost dominata de situatia din Irak. In acelasi timp, noi-intratii in NATO, printre care si Romania, au primit un calduros "Bun venit" din partea veteranilor organizatiei.
LAVINIA TUDORAN

Cu toate ca au promis ca nu situatia din Irak va reprezenta miezul discutiilor de la reuniunea din acesta an a Aliantei Nord-Atlantice, desfasurata la Istanbul, cei 26 de lideri ai statelor NATO se pare ca nu s-au putut abtine sa nu dezbata in detaliu ce se intampla zilele acestea la Bagdad. Cu atat mai mult cu cat ieri, in paralel cu deschiderea lucrarilor summit-ului de la Istanbul, in capitala irakiana puterea era predata guvernului interimar de la Bagdad de catre administratorul civil american Paul Bremer.

ZAMBETUL LUI BUSH. Presedintele american, George W. Bush, nu a scapat de altfel ocazia si a salutat de la Istanbul transferul de putere din Irak de indata ce a aflat ca evenimentul are loc. Liderul de la Casa Alba a zambit si i-a strans mana prietenului sau de nadejde, premierul britanic Tony Blair. Bush a aflat de transfer in plina sedinta a liderilor din statele NATO, dupa ce secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, i-a pasat discret o nota in care il informa in legatura cu ceremonia de la Bagdad. Apoi Bush s-a intors catre Blair, care statea langa el, i-a dat si lui vestea si a urmat strangerea de mana. Se vedea clar ca cei doi demnitari erau in culmea fericirii, fapt care nu a trecut neobservat de ceilalti presedinti si sefi de guvern prezenti in sala, care s-au intrebat, pana au aflat si ei, despre ce este vorba.

INTELEGEREA. Cu toate diferentele de opinie legate de razboiul declansat de americani in Irak si de ceea ce urmeaza sa se intample la Bagdad, liderii NATO s-au inteles ieri pentru o implicare a Aliantei in Irak. Astfel, NATO s-a angajat ieri in mod oficial sa formeze fortele de securitate de la Bagdad. Statele Aliantei vor instrui militarii si politistii irakieni. Este un rol deocamdata modest al NATO in Irak, dar nu este exclus ca, pe viitor, Alianta sa se implice mai mult, dupa cum au estimat analistii internationali.

"Suntem uniti in sprijinul nostru catre poporul irakian si ii oferim noului guvern interimar suveran intreaga noastra cooperare in eforturile sale pentru intarirea securitatii interne si pregatirea alegerilor nationale din 2005", se arata in declaratia adoptata ieri la Istanbul.

Daca Bush si aliatul sau numarul 1, premierul britanic Tony Blair, au fost entuziasti fata de ceea ce s-a intamplat la Bagdad, liderii care s-au opus razboiului si trimiterii de trupe in Irak in cadrul coalitiei, precum presedintele francez Jacques Chirac si cancelarul german Gerhard Schröder, au fost mai rezervati.

PROVOCAREA. De partea sa, presedintele Ion Iliescu a declarat ieri, in cadrul Consiliului euro-atlantic, ca summit-ul de la Istanbul trebuie sa exprime disponibilitatea aliatilor de a evalua modalitatile de sprijin a procesului de stabilizare a Irakului, "intr-o maniera acceptata de toti cei interesati", transmite Mediafax.

"Irakul este o provocare pe care Alianta nu o poate ignora", a atras atentia seful statului roman.

Iliescu a apreciat, de asemenea, ca dialogul transatlantic ramane cheia de bolta a securitatii si stabilitatii spatiului euroatlantic si a Europei largite. El a aratat ca solidaritatea transatlantica este esentiala atunci cand se discuta despre Irak sau se prefigureaza relatiile viitoare cu partenerii euroatlantici. Ion Iliescu a declarat in context ca Romania va acorda o atentie deosebita consolidarii parteneriatului NATO-UE. Seful statului a precizat ca Romania este pregatita sa contribuie la consolidarea relatiei NATO cu tarile din Balcani, precum si la dezvoltarea cooperarii cu Rusia si Ucraina, dar si cu Republica Moldova.

Mai multe trupe pentru Afganistan

Cei 26 de lideri NATO au decis ieri sa prelungeasca efectivele fortelor de mentinere a pacii din Afganistan. Un oficial citat de televiziunea britanica Sky sustine ca, pana in septembrie, numarul militarilor va creste de la 6.500, cat sunt in prezent, la 10.000. Unul dintre principalele motive pentru care NATO a aprobat suplimentarea trupelor consta in apropiatele alegeri generale din Afganistan. Ministrii Apararii din tarile NATO au convenit ca prezenta militara a trupelor Aliantei sa fie extinsa si in afara capitalei Kabul. In nordul tarii, urmeaza sa fie masate unitati ale Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF), care vor ajuta echipele de reconstructie din aceasta zona. NATO a preluat comanda ISAF in august 2003. (Anca Aldea)

Uniunea Europeana a preluat stafeta in Bosnia

Forta de Stabilizare a NATO in Bosnia (Sfor) urmeaza sa fie dizolvata, iar operatiunile sale vor trece in sarcina fortei de reactie rapida a Uniunii Europene (UE). Transferul se va face, in principiu, la sfarsitul anului, se arata intr-o declaratie a liderilor Aliantei. Semnatarii au felicitat UE pentru decizia de a prelua misiunea din Bosnia, dupa noua ani in care trupele Sfor "au pus capat razboiului si au mentinut pacea". Fortele UE si cele ale NATO vor coopera in Bosnia, unde militarii Aliantei isi vor pastra un Cartier General. Exista speranta ca europenii vor avea succes si in capturarea fostilor lideri ai sarbilor bosniaci Radovan Karadzici si Ratko Mladici, misiune unde S-for a inregistrat doar esecuri rasunatoare. (Irina Cristea)

Liderii Aliantei ne-au urat "Bun venit!"

Romania, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Slovenia, cei sapte noi membri ai Aliantei Nord-Atlantice, au avut parte, ieri, la Istanbul de o calda primire. Inainte ca delegatiile oficiale sa se aseze la masa tratativelor, secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, le-a transmis noilor membri ca NATO a avut "un rol hotarator pentru securitatea transatlantica". Presedintele francez, Jacques Chirac, a mizat pe faptul ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana va intari soliditatea constructiei europene si pe cea a NATO. "Acum sunteti in NATO, urmeaza imediat si UE", a declarat Chirac. Presedintele Ion Iliescu a remarcat ca participarea Romaniei la summit, pentru prima data ca membru cu drepturi depline, constituie un moment istoric. (Anca Aldea)

APRECIERE

"Cei sapte membri noi au demonstrat ca sunt gata sa-si asume responsabilitatea de a-si apara unul celuilalt securitatea si integritatea" - Jaap de Hoop Scheher Secretarul general al NATO

Protestatarii au asediat "Valea NATO"

ANA ILIE

Cele mai negre temeri ale miilor de agenti de securitate desfasurati la Istanbul s-au adeverit ieri. Inca de dimineata au inceput confruntarile cu manifestantii inarmati cu pietre si cocteiluri Molotov. La randul lor, politistii, echipati cu gaze lacrimogene, gloante de plastic si tunuri de apa, s-au folosit de acestea pentru a dispersa demonstrantii tot mai agresivi. In timpul ciocnirilor, cel putin 15 persoane au fost ranite, iar un numar neclar de persoane au fost arestate.

S-AU REGRUPAT. Dupa primele violente, mai mult de 2.000 de demonstranti s-au regrupat. Multi purtau casti de protectie si cagule si aveau cu ei cocteiluri Molotov, pe care le-au aruncat in directia jandarmilor. Au incercat sa sparga baricada ridicata de politisti in jurul "Vaii NATO", unde se desfasoara lucrarile celor 26 de state membre ale Aliantei. Politia a folosit tunurile de apa pentru a respinge asaltul manifestantilor, care s-au refugiat, dupa o rafala de gloante de plastic si gaz lacrimogen pe stradutele din jur. Peste 1.500 de politisti i-au urmarit de-a lungul strazilor, reusind sa restabileasca linistea dupa o ora.

NOI LUPTE. Nu pentru mult timp insa, de vreme ce violentele au reizbucnit. De aceasta data a fost vorba numai de vreo suta de manifestanti, care au fost rapid dispersati. Dupa ciocniri, Istanbulul arata ca un oras asediat, cu strazile pline de pietre si geamuri sparte, cu pancarte razlete infatisandu-l pe Che Guevara, revolutionarul. Peste 26.000 de membri ai fortelor de ordine au fost desfasurati pentru summit-ul NATO.

BOMBA

Explozia unei bombe intr-un autobuz din Istanbul, soldata cu patru morti si 12 raniti, joia trecuta, a fost o greseala, a recunoscut ieri o grupare turca de extrema stanga. "Cerem scuze poporului turc. Suntem tristi din cauza acestui accident care nu s-a mai intamplat in cei 34 de ani de istorie a noastra", a declarat purtatorul de cuvant al Frontului Partidului de Eliberare a Poporului Revolutionar. El a mai spus ca bomba viza de fapt "statul turc" si a dat asigurari ca doctrina organizatiei respinge orice forma de actiune impotriva populatiei.
×
Subiecte în articol: politic nato s-au irak alianţei istanbul