Întâlnirea de ieri dintre liderii PSD cu Florin Cîțu și cu premierul desemnat Nicolae Ciucă s-a încheiat fără nicio concluzie. Liberalii refuză oferta social-democraților de a introduce în programul de guvernare al Executivului minoritar PNL-UDMR a vreunui punct din cele zece propuneri înaintate de PSD, în schimbul asigurării unei majorități parlamentare. De asemenea, discuțiile nu au condus la un punct comun nici în ceea ce reprezintă încheierea unui acord pentru susținerea premierului Ciucă pe o perioadă limitată, până în primăvara anului viitor.
PSD va lua o decizie cu privire la continuarea acestor discuții abia după ce va convoca Biroul Politic Național, în condițiile în care, sâmbătă, expiră termenul de zece zile pe care Nicolae Ciucă îl are la dispoziție pentru a cere votul de învestitură din partea Parlamentului.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, președintele Consiliului Național, Vasile Dîncu și secretarul general Paul Stănescu s-au întâlnit, ieri, într-un format semioficial, la Vila Lac, cu liderul PNL, Florin Cîțu, și cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă, într-o primă negociere pe marginea susținerii învestirii guvernului minoritar PNL-UDMR.
Conform unor surse politice, PSD le-a pus liberalilor pe masă câteva pretenții, printre care ca din noul Guvern să nu facă parte Nelu Tătaru, vehiculat să preia portofoliul Sănătății, dar nici Raluca Turcan, pe care Florin Cîțu vrea să o păstreze la Ministerul Muncii. O a doua pretenție a social-democraților se referă la programul de guvernare, în care ar trebui incluse, parțial sau în totalitate, cele zece puncte pe care PSD le-a formulat încă de acum două săptămâni, pentru ieșirea din criza sanitară, cea economică și cea legată de creșterea prețurilor la energie. Iar o a treia cerință a PSD pentru susținerea guvernului se referă la
încheierea unui acord între PSD, PNL, UDMR și premierul desemnat Nicolae Ciucă, potrivit căruia acest Executiv să funcționeze pe o perioadă limitată, cel mai probabil până în data de 1 februarie 2022, cu susținerea parlamentară a PSD. Sursele citate arată că ultimele două puncte nu au fost acceptate de către Florin Cîțu.
Marcel Ciolacu a anulat ședința în care trebuia decisă poziția partidului
Oferta venită dinspre PNL către PSD, pentru susținerea Cabinetului Ciucă a fost una inedită. Social democrații ar trebui, în accepțiunea lui Florin Cîțu, să voteze necondiționat instalarea acestui guvern, fără nicio pretenție, ci doar din spirit de responsabilitate. Mai mult, Cîțu a explicat că, de fapt, guvernul pentru care cere voturile de la PSD va avea aceeași componență, pe portofoliile esențiale, dar va elabora aceleași politici ca și Executivul dat jos de PSD, USR și AUR, prin moțiune
de cenzură, în Parlament. De asemenea, liderul liberal a subliniat că PNL are deja o rezoluție votată în forurile statutare de a nu face vreo alianță cu PSD. „Am înțeles că au votat o moțiune de cenzură împotriva mea. Eu nu voi mai face parte din viitorul guvern, deci îl pot vota”, a fost mesajul premierului interimar.
Înainte de această întâlnire, conducerea PSD stabilise ca, după întrevederea de la Vila Lac, să fie convocată o ședință a Biroului Politic Național, în cadrul căreia să fie adoptată o decizie de susținere, la vot, a instalării Cabinetului condus de Nicolae Ciucă. După întrevedere însă, Marcel Ciolacu a decis să anuleze această ședință a Biroului Politic Național. În schimb, liberalii s-au întrunit la sediul Guvernului, unde au creionat mare parte din programul de guvernare.
Pretențiile USR sunt și mai mari. Progresiștii susțin că, cel mai probabil, vor rămâne în opoziție
Săptămâna aceasta, între liderii PSD și premierul desemnat Nicolae Ciucă urmează să mai aibă loc cel puțin încă o întâlnire, la care însă liderul PNL Florin Cîțu nu va mai face parte din echipa de negocieri a liberalilor cu social-democraților. Cîțu, în schimb, va face parte din echipa de consultări cu cei de la USR. Formațiunea condusă de Dacian Cioloș însă exclude să susțină un Cabinet minoritar PNL -UD MR, din care ei să nu facă parte, cu atât mai puțin cu cât acest guvern ar beneficia de sprijinul PSD. În aceste condiții, progresiștii susțin că preferă să rămână în opoziție. De altfel, pretențiile USR pentru susținerea Guvernului sunt mai numeroase și mai consistente decât cele ale social-democraților, plecând de la prezența USR în guvern, dar și o listă cu „reforme”, cu termene fixe de implementat.
Aceste „reforme” au făcut, de altfel, obiectul programului de guvernare cu care Dacian Cioloș s-a prezentat în Parlament, fiind respins la vot. Printre acestea se numără desființarea SIIJ, scoaterea președintelui României din actul decizional de numire a procurorilor de rang înalt, desființarea pensiilor primarilor, alegerea primarilor în două tururi de scrutin și… o jumătate din referendumul lui Băsescu, din anul 2009, respectiv reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. La acestea se adaugă alte capitole inserate, în luna decembrie a anului trecut, în programul de guvernare al Coaliției PNL -USR-UD MR, capitole ale progresiștilor care conform unor surse politice, chiar ieri au fost excluse din programul de guvernare al Cabinetului Ciucă.
Premierul desemnat urmează ca, cel mai devreme, mâine, să prezinte Parlamentului lista guvernului și programul de guvernare, miercuri să aibă loc audierile miniștrilor propuși în cadrul comisiilor parlamentare comune, iar joi speră să primească votul de învestitură.