x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Negocieri - PNL ar vrea un nou CSAT

Negocieri - PNL ar vrea un nou CSAT

de Monica Iordache Apostol    |    02 Mai 2007   •   00:00
Negocieri - PNL ar vrea un nou CSAT

Liberalii intenţionează să pună pe masa negocierilor cu PSD şi un proiect de lege care vizează modificarea componenţei CSAT. Mai mult, premierul Tăriceanu ar vrea să avanseze şi o propunere pentru şefia SIE, o variantă fiind consilierul său pe probleme de securitate naţională, Stejărel Olaru.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu ar putea să-i propună preşedintelui interimar Nicolae Văcăroiu un nume pentru şefia SIE, vacantă in urma demisiei lui Claudiu Săftoiu. Tăriceanu nu a discutat incă in partid variantele pentru ocuparea acestui post, dar le-a sugerat apropiaţilor din PNL că se va orienta spre un om din societatea civilă cu experienţă in domeniul serviciilor de informaţii. Surse liberale spun că este posibil ca premierul să il propună pe Stejărel Olaru, acum consilier de stat pe probleme de securitate naţională la Palatul Victoria. Olaru este şi reprezentantul premierului in cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii. Propunerea lui Tăriceanu trebuie insă agreată şi de Nicolae Văcăroiu, aşa că liberalii se pregătesc de negocieri.

NOMINALIZAŢI. Numele vehiculate pană acum, adică cel al fostului şef de Cabinet al premierului, Mihnea Constantinescu, şi cel al senatorului PSD Cristian Diaconescu, nu s-au dovedit a fi soluţii definitive. Mihnea Constantinescu a declarat că sub nici o formă nu se pune problema numirii sale la şefia unui serviciu de informaţii, iar Cristian Diaconescu nu s-a arătat interesat de acest post. Inainte insă de a avansa vreo propunere pentru SIE, liberalii aşteaptă discuţiile cu reprezentanţii PSD pentru a se lămuri dacă doresc să facă şi ei schimbări la şefia SRI.

PROIECT NOU. Pană la numirea unui nou şef al SIE, PNL şi PSD trebuie să cadă de acord asupra pachetului de legi privind securitatea naţională, mai ales că viitoarea şedinţă a CSAT va avea acest punct pe ordinea de zi. Azi, reprezentanţii PNL şi PSD se intalnesc la prima negociere pe acest subiect. Pe langă cele şase proiecte deja cunoscute (Legea privind Autoritatea Naţională pentru Interceptarea Comunicaţiilor, Legea privind activitatea de informaţii, contrainformaţii şi protecţie, Legea securităţii naţionale, legile SRI şi SIE şi statutul ofiţerilor de informaţii), surse liberale spun că se doreşte dezbaterea unui alt proiect legislativ in domeniu: o nouă lege a CSAT. Aceleaşi surse spun că proiectul va modifica maniera de luare a deciziilor in cadrul CSAT şi componenţa Consiliului.

CEDARE. Discuţiile cu PSD nu par a fi dificile. Liberalii ţin la două principii din actualele proiecte. "Vrem ca serviciile de informaţii să nu poată infiltra ofiţeri sub acoperire in presă, justiţie sau alte domenii şi mai vrem ca finanţarea serviciilor să fie exclusiv bugetară, adică să mai poată infiinţa firme proprii", a declarat George Scutaru. Liberalii au primit deja semnale că PSD nu e de acord cu trecerea SPP şi STS in subordinea Ministerului de Interne şi sunt dispuşi să cedeze. In plus, intenţiile PSD de a elabora proiecte de legi privind apărarea naţională şi controlul parlamentar asupra Comunităţii Naţionale de Informaţii se regăsesc deja, intr-o formă sau alta, in proiectele PNL.

CALENDAR PENTRU LEGILE SECURITĂŢII
JURNALUL FOTO
Biroul Permanent al Senatului a hotărat săptămana trecută sesizarea in fond pe legile siguranţei naţionale a Comisiei pentru apărare, care a primit termen pană la 9 mai pentru elaborarea raportului. Preşedintele interimar al Senatului, Doru Ioan Tărăcilă (foto), a mai precizat că s-a solicitat aviz şi din partea comisiilor juridice, pentru drepturile omului, de control SRI şi SIE. Termenul pentru avizele de la aceste comisii este 8 mai. Senatul a cerut, de asemenea, un punct de vedere din partea CSAT, intrucat acesta nu a fost solicitat la Camera Deputaţilor. "Atunci cand discutăm despre legile Securităţii, consider că orice proiect de lege trebuie să primească un aviz din partea CSAT", a arătat Tărăcilă. La randul său, George Scutaru, membru in Biroul Politic Central al PNL, a declarat că acest pachet de legi ar putea fi promulgat pană la data referendumului, 19 mai, CSAT urmand a-şi formula punctul de vedere la şedinţa ce ar putea avea loc in această săptămană. (Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: politic psd pnl informaţii csat