Apariţia în cotidianul New York Times a unui substanţial articol consacrat Codruţei Kovesii, exact în preziua alegerilor prezidenţiale, confirmă într-o manieră spectaculoasă implicarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în procesul electoral din România. Probabil că intenţia editorială a fost direcţionată spre alt orizont, dar nu putem să fim naivi să nu ştim cum reacţionează propaganda internă la o asemenea ofertă servită de un cotidian considerat '' de stânga'' în America.
Kovesi a stat ore bune la discuţii cu autorul - Andrew Higgins - care pare subjugat de modestia şi calmul'' procuroarei de 41 de ani'', la a cărei uşă de lemn de la DNA din Ştirbei Vodă, nimeni nu doreşte să fie văzut intrând. În caracterizarea procuroarei, vin în ajutor şi opiniile lui Vladimir Tismăneanu (această doamnă calmă, modestă, care a devenit persoana cea mai temută şi pentru unii, cea mai urâtă din România, care a pornit cel mai mare cutremur politic de după 1989, care agită ţara'').
Autorul nu neglijează nici părerile contrare, socotind că ele vin de la cei vizaţi de interesul doamnei Kovesi şi de la aliaţii lor.'' Ei au denunţat DNA pentru metode staliniste şi pentru că se bazează foarte mult pe interceptări telefonice, revitalizând metodele utilizate de temuta şi onmiprezenta Securitate a lui Ceauşescu'', scrie NYTimes.
Doamna Kovesi, într-un interviu dat în biroul ei împodobit cu icoane religioase, a respins afirmaţiile, ''ca absurde.'' Argumentul doamnei Kovesi - ea şi echipa ei de procurori au absolvit după 19890 şi ''nu avem nici o idee despre ce metode folosea securitatea''. Apoi adaugă '' interceptarea convorbirilor telefonice nu este invenţia DNA, este folosită peste tot în lume, nu are legătură cu represiunea comunistă''.