Deşi cererea lui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum în ziua alegerilor prezidenţiale a fost amânată de conducerea Parlamentului, premierul Emil Boc (foto) l-a ocolit pe ministrul de Interne, Dan Nica, şi a băgat în Guvern ordonanţa privind acest referendum prin Secretariatul General al Guvernului (SGG).
Conform legii, ordonanţa ar fi trebuit să fie emisă de Ministerul Administraţiei şi Internelor, instituţia care se ocupă de organizarea alegerilor. Însă, dat fiind că a cerut revocarea din funcţie a lui Dan Nica, Emil Boc l-a ocolit şi a cerut SGG, respectiv Danielei Andreescu, să iniţieze textul ordonanţei. Miniştrii PSD au acuzat ieri faptul că SGG nu are dreptul să fie iniţiator de acte legislative, Dan Nica declarând că el nu a semnat un astfel de text. Nica a spus că, în mod cert, Ministerul Administraţiei şi Internelor nu este nici iniţiator şi nici avizator la Ordonanţa de organizare a referendumului privind sistemul unicameral solicitat de preşedintele Traian Băsescu. El a refuzat să facă alte comentarii pe marginea proiectului aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, menţionând doar că va citi cu atenţie textul respectiv.
CEREREA LUI BĂSESCU, AMÂNATĂ
Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor nu s-au putut reuni ieri pentru a aviza cererea preşedintelui Băsescu de a organiza referendum la 22 noiembrie, din cauza lipsei de cvorum. Reprezentanţii PSD şi PNL n-au venit la şedinţă, iar cererea lui Băsescu a fost amânată. Senatorul PNL Teodor Meleşcanu a explicat că liberalii nu au participat la şedinţă pentru că a fost convocată de preşedinta Camerei, Roberta Anstase, şi, potrivit regulamentului, ar fi trebuit convocată şi de preşedintele Senatului, Mircea Geoană. "Până când nu vom avea o asemenea convocare, nu vom participa la nici o întâlnire a Birourilor reunite, indiferent care va fi tema acestora. Pentru că regulamentul este foarte clar: o şedinţă a Birourilor reunite n-o pot face decât preşedinţii celor camere", a arătat Meleşcanu. Pesediştii şi-au explicat şi ei absenţa de la şedinţă tot prin faptul că reuniunea a fost convocată neregulamentar.
Ulterior, nici şedinţa Biroului Permanent al Camerei nu s-a putut desfăşura. Pe ordinea de zi era introdus raportul Comisiei Udrea, iar Anastase s-a grăbit să suspende şedinţa, pe motiv că deputaţii PSD şi PNL absentează. Pe holuri s-a întâlnit însă cu liberalii, conduşi de Călin Popescu Tăriceanu, în faţa cărora a dat dat vina pe absenţa pesediştilor pentru suspendarea şedinţei.
Citește pe Antena3.ro