Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost blcată iar de neînţelegerile dintre Putere şI Opoziţie, niciun proiect legislativ de pe ordinea de zi neputând fi dezbătut. După ce şi-au votat programul de lucru pe săptămâna aceasta, deputaţii s-au împotmolit la ordinea de zi, pe care liderul deputaţilor PDL Mircea Toad ear fi vrut-o suplimentată cu un vot pentru trimiterea unor proiecte legislative direct către comisiile competente. Pentru că Biroul Permament al Camerei Deputaţilor nu s-a mai putut reuni de o lună şI jumătată din cauza protestului Opoziţiei, proiectele legislative depuse în acest interval nu pot fi trimise către comisii, acest lucru fiind de competenţa BP. Toader a cerut să fie trimis, în mod excepţional, către comisia de regulament o propunere de modificare a Regulamentului prin care inţiativele legislative ar putea fi trimise de secretariatul ethnic direc la comisii, dacă BP nu se întruneşte. PNL şI PSD au protestat spunând că asta ar însemna desfiiţarea unei atribuţii a Biroului, iar cearta s-a lungit timp de două ore epuizându-se programul de lucru. Toader a acuzat Opoziţia că nu vine la lucrările BP şI blochează activitatea Camerei, Eugen Nicolăescu (PNL) a spus că PDL le-a blocat pentru că ţine la şefia Camerei "un infractor care a furat voturile la legea pensiilor", referindu-se la Roberta Anastase, iar Aura Vasile (PSD) a acuzat PDL că vrea să modifice Regulamentul printr-un abuzz. Nicolăescu i-a solicitat preşedintelui de şedinţă Ioan Oltean (PDL) să convoace el Biroul Permanent şi să-l prezideze, iar opoziţia va participa pentru a repartiza toate proiectele urgente către comisii. "Sunt foarte multe urgenţe, cum ar fi arestarea unui deputat PDL. Vă place, nu vă place l-aţi luat cu totul şi activ şi pasiv", le-a spus Nicolăescu reprezentanţilor PDL făcând aluzie la faptul că deputatul PDL Dan Păsat pentru care se cere arestare a fost membru PNL. Pe tot parcursul "dezbăterilor", în sala de plen au tronat afişele PNL prin care Robertei Anastase I se amintea de frauda de la votul Legii pensiilor.
După două pauze de consultări, şedinţa a fost supendată, iar Biroul Permanent s-a întrunit sub conducerea lui Oltean pentru a repartiza la comisii peste 300 de proeicte legislative. Printre acestea a ajuns, la Comisia Juridică, şI cererea de aretare preventiveă a deputatului PDL Dan Păsat, trimisă de ministerul Justiţiei, însoţită de 18 dosare privind infracţiunile de care este acuzat Păsat.
Ieri, liderii de grup din Cameră ar fi trebuit să semneze un accord de modificare a Regulamentului, prin care s-ar fi renunţat în primul rând la votul cu mâna , accord negociat săptămâna trecută. Liderii PSD I PNL nu au venit la întâlnire, conducerile partidelor transmiţând că sistează orice negocieri până când Roberta Anastase nu îşI dă demisia. Anastase a speculat momentul şI a declarat că liderii Opoziţiei îşI încalcă cuvântul şI a anunţat că partidele de la putere vor începe modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.
"Din păcate, astăzi am asistat la o surpriză neaşteaptată (sic!). Partidele politice din opoziţie nu sunt de acord să îmbunătăţească activitatea Camerei Deputaţilor şi au spus că nu doresc să semneze acest acord. Liderii de grup care susţin coaliţia de guvernare au semnat acest acord şi, mâine (n.r. marţi), începând cu ora 15.00, vom avea o primă şedinţă a grupului de lucru", a anunţat Anastase. Ea a explicat că cele şase principii de modificare a Regulamentului sunt: eliminarea votului prin ridicare de mână, clarificarea şi reglementarea cazurilor în care este obligatorie verificarea cvorumului de şedinţă, introducerea zilei Guvernului în Parlament, reglementarea prezenţei în plen prin corelarea obligatorie a semnăturilor şi utilizarea cartelei de vot, creşterea calităţii dezbaterilor parlamentare şi a vizibilităţii parlamentarilor prin alocarea de timpi adecvaţi dezbaterii proiectelor de lege, transferarea atribuţiilor privind stabilirea ordinii de zi, a programului de lucru, a programului extern al Camerei şi transmiterea către comisiile de specialitate în sarcina comitetului liderilor de grup.