Opozitia a contestat marti la Curtea Constitutionala numirea de catre Parlament a noilor membri in Consiliul National al Audiovizualului (CNA) Valentin Alexandru Turcan si Lorand Turos – titulari si Mihail Marius Badea – supleant. 'Astazi am depus la Curtea Constitutionala o contestatie legata de Hotararea 5 a Parlamentului Romaniei prin care au fost facute numirile la CNA, semnata de 67 de deputati PSD si 42 de deputati PNL', a anuntat liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Mircea Dusa.
El a aratat ca deputatii opozitiei critica incalcarea normelor constitutionale prin numirile facute la CNA, deoarece comisiile parlamentare de specialitate au intocmit doar un proces-verbal si a fost schimbata compozitia politica din aceasta institutie. 'Conform algoritmului, la 1 februarie ar trebui sa fie la CNA doi membri PDL, doi membri PSD, unul PNL si un membru de la alte partide. In momentul de fata s-a luat un loc de la PSD, modificandu-se majoritatea de la CNA, scopul este acela de cenzurare a presei', a explicat Mircea Dusa.
Locul revendicat de PSD in CNA dupa expirarea mandatului lui Grigore Zanc a fost ocupat de Valentin Alexandru Jucan, sustinut de PDL. Social-democratii l-au propus pe Grigore Zanc pentru un nou mandat in CNA, insa pedelistii nu au tinut cont de propunerea lor. PSD a acuzat PDL ca isi subordoneaza CNA, in acest moment aceasta institutie, cu rol extrem de important in campania electorala, fiind controlata de actuala putere. In urma votului Parlamentului din 28 februarie, Puterea are majoritatea in CNA, detinand 6 din cele 11 mandate in Consiliu. Astfel, membrii titulari propusi de PDL, UDMR, Guvern si Presedintie sunt: Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Valentin Alexandru Jucan, Christian Mititelu si Lorand Turos.
Disputa Dan Grigore – Crin Antonescu
Pe de alta parte, marti, in sedinta CNA, Dan Grigore a declarat ca isi va da demisia din Consiliu daca liderul PNL Crin Antonescu, care a afirmat despre el la Antena 3 ca nu are onoare, nu isi cere scuze pana la sedinta urmatoare a CNA, programata joi. 'Daca parerea domnului Crin Antonescu era parerea unui simplu politician, as fi zis ca un politician care vorbeste la televizor vorbeste si-i mai scapa versurile, ca stim ca multi politicieni care vorbesc la televizor, fiind foarte des invitati, obisnuiesc sa mai scape si versurile si sa vorbeasca despre lucruri pe care nu le stapanesc prea bine.
Dar domnul Crin Antonescu nu-i un simplu politician, e presedintele unui mare partid din opozitie si copresedintele unei coalitii a opozitiei, USL. Daca domnia sa, cu intreg aliotmanul opozitiei, se impiedica de ciotul Dan Grigore din CNA, adica de mine, ii propun un schimb reciproc avantajos domnului Crin Antonescu. Daca, pana la sedinta urmatoare, nu «prolifereaza», ca sa citez din gandirea publica a doamnei reprezentante a postului, scuzele de rigoare sau ceva echivalent, cum va socoti domnia sa de cuvinta, eu, joi, la sedinta urmatoare, imi voi da demisia din CNA', a spus Dan Grigore.
Crin Antonescu a declarat insa ca eventuala demisie a membrului CNA Dan Grigore este exclusiv treaba acestuia. 'Nu am pentru ce sa-mi cer scuze. Toate afirmatiile pe care le-am facut sunt afirmatii pe care le sustin in continuare, iar eventuala demisie a domnul Dan Grigore este exclusiv treaba domniei sale. Nu vad ce afirmatie facuta de mine la Antena 3 ar putea fi pusa in discutie si in orice caz nu-mi retrag niciuna si nu am pentru ce sa-mi cer scuze', a declarat, pentru Mediafax, Crin Antonescu.