Senatorul PNL Norica Nicolai aşteaptă de trei săptămăni numirea in funcţia de ministru al Justiţiei de către preşedintele Traian Băsescu.
LA UŞA COTROCENIULUI - Precedentul Cioroianu, repetat de şeful statului
Senatorul PNL Norica Nicolai aşteaptă de trei săptămăni numirea in funcţia de ministru al Justiţiei de către preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului are o antipatie pronunţată pentru Nicolai şi, in consecinţă, repetă procedeul din cazul Cioroianu, căruia i-a refuzat timp de o lună şi jumătate numirea in funcţia de ministru de Externe.
Propunerea de numire a Noricăi Nicolai in funcţia de ministru al Justiţiei a ajuns pe biroul preşedintelui la data de 17 decembrie, dar şeful statului a ignorat-o de atunci. In ciuda faptului că o antipatizează profund pe Norica Nicolai, şeful statului n-a ieşit cu declaraţii critice la adresa nominalizării acesteia, refuzănd să comenteze atunci cănd a fost provocat de ziarişti. Intrebat dacă preşedintele intenţionează să o cheme săptămăna viitoare pe Norica Nicolai să depună jurămăntul in calitate de ministru, purtătorul de cuvănt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, a declarat că nu are nici o informaţie privind intenţiile preşedintelui. Pe de altă parte liberalii se aşteaptă ca Nicolai să fie instalată in funcţie după 10 ianuarie, data la care sunt alegeri la şefia Cosiliului Superior al Magistraturii, şi asta pentru că preşedintele ar incerca să evite vreo influenţă a Noricăi Nicolai asupra alegerilor.
PRECEDENT. In cazul numirii lui Adrian Cioroianu ca ministru de Externe, şeful statului a refuzat timp de aproape o lună şi jumătate să semneze decretul de numire. Liberalii l-au nominalizat pe acesta ca ministru la data de 19 februarie 2007 şi in aceeaşi zi propunerea de numire a fost trimisă la Cotroceni. Prima reacţie a preşedintelui a venit imediat, acesta declarănd că Adrian Cioroianu "nu are capacitatea de a continua linia de politică externă incepută de Mihai Răzvan Ungureanu". La 22 februarie, de la Tokio, premierul declara că Preşedinţia trebuie să dea explicaţii in legătură cu amănarea deciziei, iar preşedintele i-a răspuns că incă mai "reflectează". Data de 28 februarie l-a prins pe Traian Băsescu tot reflectănd, dar liberalii au decis să se plăngă la Curtea Constituţională că nu le este numit ministrul. Plăngerea a fost trimisă la CC la 13 martie, iar efectul imediat a fost că şeful statului a semnat decretul de eliberare din funcţie a lui Mihai Răzvan Ungureanu, fără a semna insă şi numirea lui Cioroianu. Acesta este in final instalat in funcţie o dată cu restructurarea Guvernului, la 2 aprilie, iar Traian Băsescu nu s-a mai putut impotrivi, intrucăt noul Guvern a primit votul Parlamentului.
FĂRĂ DREPT DE VETO. Deşi nu există nici in Constituţie, nici in Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului vreun termen in care preşedintele să fie obligat să semneze decretul de numire al unui ministru, Băsescu nu are prea mult loc de intors. Curtea Constituţională a tranşat definitiv astfel de conflicte, decizănd că şeful statului nu are drept de veto in cazul numirii miniştrilor. La 5 aprilie Curtea Constituţională a analizat plăngerea premierului, decizănd că şeful statului nu se poate opune numirii unui ministru, "dar poate cere primului-ministru să renunţe la propunerea făcută, atunci cănd constată că persoana propusă nu indeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului".