x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Norica Nicolai, noul ministru al Justiţiei

Norica Nicolai, noul ministru al Justiţiei

de Gabriela Antoniu    |    18 Dec 2007   •   00:00
Norica Nicolai, noul ministru al Justiţiei

Conducerea PNL a aprobat ieri, cu 28 de voturi "pentru" şi unul "impotrivă", propunerea premierului Tăriceanu ca vicepreşedintele Norica Nicolai să fie desemnat pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

VOT - PNL a desemnat succesorul lui Chiuariu

Conducerea PNL a aprobat ieri, cu 28 de voturi "pentru" şi unul "impotrivă", propunerea premierului Tăriceanu ca vicepreşedintele Norica Nicolai să fie desemnat pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Biroul Politic Central al PNL s-a reunit ieri pentru a decide succesorul lui Tudor Chiuariu la conducerea Ministerului Justiţiei. Postul de ministru al Justiţiei a rămas vacant după ce Tudor Chiuariu şi-a dat demisia la inceputul săptămănii trecute, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat miercurea trecută decretul pentru constatarea vacanţei acestui post. In urma discuţiilor, BPC al PNL a decis cu 28 de voturi "pentru" şi unul "impotrivă", aparţinănd lui Dan Radu Ruşanu, nominalizarea Noricăi Nicolai la şefia Ministerului Justiţiei. Intrebat cum comentează această nominalizare, Tăriceanu a intrebat retoric: "Cum să comentez dacă eu am nominalizat-o?".

CV. Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai are 50 de ani, este doctorand in Drept, se află la al doilea mandat consecutiv de senator, fiind şi vicepreşedinte al Senatului, iar in ultimii trei ani numele său a fost permanent vehiculat pentru diferite posturi de ministru. Este membru PNL din 2000, vicepreşedinte al PNL şi preşedintele Organizaţiei Naţionale a Femeilor Liberale. La alegerile din 2004 a fost aleasă in circumscripţia Cluj. A intrat in politică in anul 1997, inscriindu-se in PNŢCD, partid care tot in 1997 a desemnat-o secretar de stat in Ministerul Muncii. Norica Nicolai este vicepreşedinte al Senatului, fiind prima femeie care a prezidat o şedinţă de plen. Este vicepreşedinte al Comisiei juridice a acestei Camere legislative, iar pănă in iunie 2007 a făcut parte din Comisia de apărare a Senatului. In perioada 1983-1991 a fost procuror la Parchetul local Olteniţa, judeţul Călăraşi, iar intre anii 1991 şi 1993 a fost consilier juridic la Agrotransport Călăraşi. In următorii şapte ani a fost avocat in Baroul Călăraşi. Potrivit preşedintelui CNSAS, Ladislau Csendes, Norica Nicolai nu a făcut poliţie politică, fiind verificată ultima oară in 2006, in calitate de parlamentar.

Â

PLANURI. După nominalizare, Norica Nicolai a declarat că vrea să stabilizeze "declinul de imagine" al Justiţiei romăneşti, menţionănd că nu işi doreşte "o justiţie de operetă". "Am asumat această răspundere pentru că sunt om de lege, sunt fost magistrat şi respect justiţia in care cred", a declarat vicepreşedintele liberal, adăugănd că nu doreşte să fie "un ministru partizan". Ea şi-a propus ca la finalul mandatului Romănia să aibă un Cod Penal, pentru că "nu este normal ca la 17 ani de la Revoluţie să funcţionăm in baza unui Cod din 1969". "Nu sunt adepta promovării multor texte prin ordonanţă de urgenţă. Cred că dezbaterea parlamentară trebuie să fie vitală in adoptarea unei legi", a mai spus Nicolai.

gabriela.antoniu@jurnalul.ro

×