x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Norica Nicolai: "Nu acuz SRI"

Norica Nicolai: "Nu acuz SRI"

de Jurnalul National    |    24 Sep 2007   •   00:00
Norica Nicolai: "Nu acuz SRI"
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/

Senatorul PNL Norica Nicolai a declarat intr-o conferinţă de presă, referindu-se la documentele prezentate de GIP, că nu acuză SRI in absenţa unor pobe, dar a apreciat că, dacă acuzaţiile la adresa serviciului se confirmă, vinovaţii trebuie să se retragă.
• Norica Nicolai: "Formarea unui pol de dreapta in R. Moldova nu vizează siguranţa naţională"  • Stejărel Olaru: "Există indicii de poliţie politică" • SRI o spionează pe Norica Nicolai



Senatorul PNL Norica Nicolai a declarat intr-o conferinţă de presă, referindu-se la documentele prezentate de GIP, că nu acuză SRI in absenţa unor pobe, dar a apreciat că, dacă acuzaţiile la adresa serviciului se confirmă, vinovaţii trebuie să se retragă.

"SRI beneficiază din partea PNL de prezumţia de nevinovăţie. Ne exprimăm, insă, speranţa că Romănia nu devine un stat al anilor 1950, al inceputurilor totalitare in care comunismul s-a realizat cu sprijinul activ al unor servicii de informaţii", a declarat vicepreşedintele PNL.

Ea a adăugat că, in lipsa unor dovezi clare, nu va acuza pe nimeni, insă a apreciat că, ceea ce a apărut public in legătură cu activitatea unor ofiţeri SRI poate constitui o atingere gravă drepturilor şi liberatăţilor personale."Cred că este momentul ca persoane care lucrează in SRI şi care işi pun activitatea in slujba unor interese politice şi in slujba unor politicieni să părăsească acest serviciu, pentru că singura menire a acestuia este să-şi pună activitatea in slujba cetăţeanului", a adăugat Norica Nicolai.

De asemenea, senatorul liberal a susţinut că monitorizarea sa putea fi făcută in beneficiul "oricărui partid", fără a spune la ce partid se referă. "Nu cred că această monitorizare, care putea fi făcută in beneficiul oricărui partid, pentru că aceasta este de fapt cheia luptei politice - să urmăreşti ceea ce declară adversarul - trebuia să facă obiectul unei activităţi desfăşurată de oameni din SRI", a completat vicepreşedintele liberal. Nu in ultimul, ea a afirmat că, dacă documentele GIP sunt reale, ele dovedesc "o practică nedemocratică" şi care poate influenţa negativ evoluţia statului de drept in Romănia.


MAIOR, AUDIAT. Directorul SRI George Maior ar putea fi invitat, luni, la Comisia SRI, pentru a fi audiat in legătură cu notele prezentate de Grupul de Investigaţii Politice.

Şeful Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a declarat, pentru MEDIAFAX că, luni, la ora 14.30, ar urma să aibă loc o şedinţă a comisiei, iar la ora 15.00 ar putea invitat George Maior Stroe, a a mai spus că documentele GIP se referă la perioada in care la conducerea SRI se afla Radu Timofte şi că va cere SRI originalele documentelor, materialele anexate, urmănd să discute cu aceia care le-au elaborat. "Aceste documente mă ingrijorează foarte tare, deoarece nu pot să-mi imaginez că SRI face o monitorizare a presei şi apoi transmite pe scară ierarhică in această manieră. Convingerea mea este că altceva stă in spatele acestor hărtii", a declarat Stroe. Precizănd că nu are la dispoziţie materialele anexate, el a susţinut că va solicita in şedinţa Comisiei SRI "tot ceea ce este necesar: originalele documentelor, materialele care au fost anexate şi vom solicita să stăm de vorbă cu oamenii care au lucrat aceste materiale".

De asemenea, Stroe a făcut precizarea că documente vizează fosta conducere a SRI, in frunte cu Radu Timofte. "Nu actuala conducere este vizată in acet moment, pentru că este vorba de iulie 2006, ci fosta conducere, cănd era domnul Timofte director SRI. Nu vreau să aduc acuze de poliţie politică acum, dar vom invita pe domnul director SRI la comisie pentru verificări.
Vom solicita invitarea la comisie a acestui domn Stanciu, care inţeleg că este pensionar, dar şi a altor membri ai acestui grup", a susţinut senatorul PNL. Totodată, Stroe a spus că nu este sigur că, in nota prezentată de GIP, este vorba numai de declaraţii publice ale senatorului PNL Norica Nicolai."Eu nu aş fi sigur că este vorba numai de declaraţiile publice ale doamnei Nicolai. S-ar putea să fie şi altfel de declaraţii, poate discuţii purtate la telefon, in anumite cercuri politice restrănse", a conchis Stroe.


VERIFICăRI LA SRI. La răndul său, SRI precizează că documentele prezentate de preşedintele GIP Mugur Ciuvică sunt in curs de verificare, neagă că ar desfăşura "activităţi de monitorizare/supraveghere a oamenilor politici sau a partidelor politice" şi se pune la dispoziţia "forurilor parlamentare abilitate prin lege". "SRI nu desfăşoară niciun fel de activităţi de monitorizare/supraveghere a oamenilor politici sau a partidelor politice. Conform atribuţiilor conferite de lege, SRI este preocupat strict de elementele cu implicaţii asupra intereselor strategice şi de securitate ale statului romăn", se arată intr-un comunicat al SRI remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, care se referă la "inscrisurile vehiculate recent in mass media şi atribuite Serviciului Romăn de Informaţii".

Potrivit comunicatului, conducerea SRI a dispus deja realizarea unor verificări interne pentru a stabili in ce măsură materialele prezentate public au legătură cu instituţia.

"In deplină consonanţă cu principiul controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi in spiritul transparenţei, instituţia noastră se pune la dispoziţia forurilor parlamentare abilitate prin lege şi se angajează să intreprindă toate demersurile pentru clarificarea aspectelor menţionate", se mai arată in comunicat.

×
Subiecte în articol: politic