x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. CSM cere independenţă mai mare pentru procurori

REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. CSM cere independenţă mai mare pentru procurori

12 Iun 2013   •   12:50
REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. CSM cere independenţă mai mare pentru procurori

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii doreşte independenţă mai mare pentru procurori, aceasta fiind tema unei intervenţii a preşedintelui CSM, Oana Schmidt-Hăineală, şi a altor reprezentanţi ai instituţiei, în cadrul dezbaterilor de miercuri de la Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei.

Oana Schmidt-Hăineală s-a exprimat şi împotriva propunerii ca Ministerul Public să fie redenumit Procuratură.

''Nu este o chestiune oportună necesară, nu vedem scopul unei astfel de modificări. Pe de altă parte trebuie să ne gândim că schimbarea numelui unei instituţii atât de importante implică schimbarea ştampilelor, şi aşa mai departe, nu se justifică sub nicio formă", a argumentat preşedintele CSM, potrivit Agerpres.

În plus, Hăineală consideră că modificarea art. 131 alineat 2, prin introducerea sintagmei "în mod independent", care să sublinieze independenţa procurorilor, ar veni în conformitate cu poziţia constantă a Consiliului şi s-ar putea lega totodată şi de articolul 132 care prevede că instituţia funcţionează sub autoritatea Ministerului Justiţiei.

"Nuanţarea exercitării autorităţii Ministerului Justiţiei se face prin lege organică. Dacă această chestiune ar dispărea din Constituţie şi s-ar da valoare caracterului independent al procurorilor (...) cred că am fi mai câştigaţi'', a afirmat preşedintele CSM.

În ceea ce priveşte independenţa procurorilor şi eliminarea autorităţii Ministerului Justiţiei, Oana Schmidt-Hăineală a motivat că există suport şi în reglementările internaţionale, referindu-se între altele la cele ale miniştrilor Consiliului Europei privind rolul urmăririi penale în sistemul de justiţie penală.

"Referitor la procedura de numire a procurorilor în funcţie, poziţia constantă a fost ca această numire să se facă de către Secţia de procurori a Consiliului. Am făcut publică această poziţie, precum şi argumentele pe care aş dori să le susţin, acesta ar fi punctul nostru de vedere. În cel mai rău caz, cred că dacă nu s-ar primi o astfel de schimbare am putea adopta şi noi, procurorii, modelul care se aplică numirii preşedinţilor, vicepreşedinţilor şi preşedinţilor de secţii de la Înalta Curte - selecţia persoanelor nominalizate să vină de la secţia corespunzătoare Consiliului, respectiv de la secţia de procurori", a mai spus Hăineală.

Conform unui amendament la art. 132, care nu a fost încă dezbătut, procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii, şi al controlului ierarhic sub autoritatea Ministerului Justiţiei.

×