Autoritatea condusă de pedelista Cristina Trăilă a elaborat noile proceduri de acordare a contractelor publice, dar nu le-a publicat în Monitorul Oficial. Ghidul de achiziţii se vinde la "ofertă" pe site-ul instituţiei cu 75 de lei.
Cele două documente care planificau achiziţiile publice în funcţie de ocolirea legii considerată "improprie" şi în funcţie de "valorile morale relative" sunt aruncate de Elena Udrea în curtea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), condusă de Cristina Trăilă, pedelista care a fost paratrăsnet şi în scandalul provocat în toamna anului trecut de ancheta parlamentară împotriva ministrului Turismului. Elena Udrea a declarat sâmbătă, în Harghita, că nu a ştiut de existenţa unui document privind secretizarea achiziţiilor publice şi că a aflat de subiect din presă.
"Am aflat că a fost postat în februarie 2008 şi că ar fi un document care venea de la o autoritate a statului care reglementează achiziţiile", a afirmat Udrea, citată de Mediafax. Autoritatea de care vorbeşte Elena Udrea este ANRMAP, care, în 2008, momentul arătat de ministru, era condusă de liberalul Marius Gogescu. Contactat de Jurnalul Naţional, Gogescu a declarat că în perioada mandatului său Agenţia nu a elaborat nici un ghid de atribuire a contractelor publice.
"În 2008 exista un Ghid pentru atribuirea contractelor publice, publicat în Monitorul Oficial prin ordinul 155/2006. El a fost valabil până în 2009, când actualul preşedinte al ANRMAP, Cristina Trăilă, a făcut un Manual de atribuire a contractelor publice", a explicat Marius Gogescu. Problema este că vechiul Ghid, cel publicat în Monitorul Oficial în 2006, a fost abrogat tot prin ordin de către Cristina Trăilă, ordinul ANRMAP nr. 80, din 30 aprilie 2009, dar Manualul operaţional de atribuire a contractelor de achiziţii publice care a înlocuit Ghidul nu a fost publicat în Monitorul Oficial, cum ar fi fost normal, şi, mai mult, nu este public.
Pe site-ul ANRMAP este prezentată posibilitatea cumpărării Manualului, două volume, la preţul de 75 de lei.
ANRMAP a emis un comunicat în care informează că a elaborat un singur "Cod de Conduită Etică în Achiziţiile Publice", în cursul anului 2009, şi care se găseşte pe site-ul instituţiei. "Orice alt document privind conduita etică în achiziţiile publice în afară de acesta nu este emis de instituţia noastră", se arată în comunicatul Agenţiei conduse de Cristina Trăilă.
Cu toate acestea, numele ANRMAP apare pe coperta unui document intitulat fix "Propuneri privind completarea şi actualizarea ghidului pentru atribuirea contractelor de achziţii publice" şi "Cod de conduită etică", adică exact cum se intitulau cele două documente care au fost şterse de pe site-ul Ministerului Dezvoltării şi Turismului.
Citește pe Antena3.ro