x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noul Guvern, în malaxorul Parlamentului

Noul Guvern, în malaxorul Parlamentului

de Gabriela Antoniu    |    26 Oct 2009   •   00:00
Noul Guvern, în malaxorul Parlamentului
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului se vor reuni astăzi pentru a stabili calendarul audierii în comisiile permanente a persoanelor propuse pentru funcţiile de ministru în Cabinetul Croitoru. În timp ce preşedintele Senatului, Mircea Geoană, anunţă "audieri serioase", premierul desemnat repetă mesajul primit de la PD-L şi şeful statului: că "Există o şansă reală ca o majoritate să se formeze" pentru ca Guvernul său să fie validat de Parlament.



Miniştrii propuşi pentru audieri sunt:
Gheorghe Pogea - Ministerul Finanţelor, Emeric Florin Şaghi - Ministerul Administraţiei şi Internelor, Radu Berceanu - Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, Bogdan Aurescu - Ministerul de Externe, Adriean Videanu - Ministerul Economiei, Daniel Funeriu - Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Vasile Blaga - Ministerul Dezvoltării şi Turismului, Mihai Stănişoară - Ministerul Apărării, Mihai Şeitan - Ministerul Muncii, Cătălin Predoiu - Ministerul Justiţiei, Adrian Rădulescu - Ministerul Agriculturii, Cristian Vlădescu - Ministerul Sănătăţii, Theodor Paleologu - Ministerul Culturii, Sulfina Barbu - Ministerul Mediului.

Aceştia vor fi audiaţi de comisiile parlamentare de resort, care trebuie să dea un aviz. După audierile din comisii, deputaţii şi senatorii se vor reuni în şedinţă comună pentru a se pronunţa asupra noului Cabinet şi a programului de Guvernare. Potrivit Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, respectiv minimum 236 de voturi.

MINIŞTRILOR PROPUŞI LI SE PROMIT "AUDIERI SERIOASE"
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat ieri că audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat vor fi foarte serioase, în special a "pieselor de rezistenţă" a "angrenajului Băsescu-Boc", subliniind însă că majoritatea parlamentară îl susţine pe Klaus Iohannis. "Vor fi audieri extrem de serioase şi pentru cei care sunt racolaţi din diverse zone, dar şi pentru vechii şi greii de neînlocuit lideri de la PD-L", a spus Geoană, menţionând că se referă în principal la cei care "sunt piese de rezistenţă" ale "angrenajului Băsescu-Boc".

"Este clar că sunt puşi acolo în punctele-cheie, la Interne, Finanţe, Transporturi. La bani şi influenţarea alegerilor au rămas aceleaşi personaje cel puţin dubioase din PD-L", a spus Mircea Geoană. El a mai spus că Parlamentul îşi rezervă dreptul democratic de a-şi spune opinia cu privire la propunerile pentru "Guvernul Boc 3" în ansamblu.

Şi liderul PNL, Crin Antonescu, şi-a reafirmat susţinerea pentru Iohannis, declarând că se detaşează total de afirmaţiile lui Dinu Patriciu, potrivit cărora Mircea Geoană are un spirit liberal şi ar fi potrivit ca prim-ministru.

TRAIAN BĂSESCU ANUNŢĂ O ALTĂ PROPUNERE ÎN CAZ DE EŞEC
Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătăla Craiova că noua componenţă a Cabinetului este "o formulă guvernamentală maxim acceptabilă", găsită de "premierul Croitoru şi premierul Boc", avea nevoie de susţinerea celui mai mare partid parlamentar, PD-L. "Este o componenţă în care cred că sunt oameni valoroşi, care trebuie să mai treacă şi de Parlament. Sper să treacă şi de Parlament, pentru că România are nevoie de Guvern. Dacă nu, o altă propunere", a declarat Băsescu.

ELENA UDREA ŞTIE ŞI ALTCEVA
Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Cabinetul propus de Lucian Croitoru nu va trece de votul Parlamentului, Traian Băsescu a spus: "Va fi poza iresponsabilităţii dusă până la limite maxime. Iresponsabilitatea unei majorităţi parlamentare. Nu am înţeles niciodată de ce a trebuit să se producă retragerea a opt miniştri din Guvern, în condiţiile în care premierul are posibilitatea remanierii oricărui ministru din Guvern".




Băsescu a apreciat că în Guvernul Croitoru sunt "câţiva tehnicieni", explicând prezenţa reprezentanţilor PD-L în noua formulă guvernamentală prin necesitatea Executivului de a fi susţinut de partidul cu cel mai mare număr de parlamentari. "Cred că asta este formula pe care premierul Croitoru şi premierul Boc au găsit-o pentru a prezenta o formulă guvernamentală maxim acceptabilă", a spus Băsescu.

"Apropiata" sa, Elena Udrea, a declarat însă ieri la Galaţi că, dacă Guvernul Croitoru nu va trece de votul Parlamentului, nominalizarea unui alt premier ar putea fi făcută doar după alegeri, atunci când va exista şi o "majoritate parlamentară stabilă în jurul PD-L".

BLAGA, CĂLARE PE CAL ŞI CU TRĂISTUŢA DE GÂT
Şeful statului a mai spus că nominalizarea lui Vasile Blaga în fruntea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului este "corectă". "Cred că opţiunea premierului Croitoru este corectă, pentru că PSD şi PNL au spus tot timpul că Blaga a fost pus la Interne ca să falsifice alegerile. Ori opţiunea premierului Croitoru de a-l desemna la Dezvoltare Regională şi Turism mi se pare corectă. Acolo a fost până acum. Va face ce a făcut şi până acum. E ministerul cu cea mai mare utilizarea a fondurilor europene. Blaga e un foarte bun organizator, va împinge programele de finanţare cu UE", a declarat Băsescu.

Întrebat ce consideră că va face Vasile Blaga în fruntea Turismului, Traian Băsescu a spus:
"La turism ce să facă? O să sară pe cal, o să-şi pună trăistuţă maramureşeană sau bucovineană!
Ce să facă?! Trebuie să intre în tonul turismului".

LUCIAN CROITORU: "EU AM STABILIT LISTA GUVERNULUI"
La rândul său premierul desemnat Lucian Croitoru a declarat, la Realitatea TV, că el a fost cel care a stabilit lista Guvernului şi care a instat ca Executivul să fie politic, respingând "insinuările" conform cărora această listă i s-ar fi dat "de la partid, bineînţeles sub îndrumarea directă a preşedintelui". "Eu am insistat cu tărie ca acest Guvern să fie politic, am spus acest lucru de la început. Domnul preşedinte a făcut un compromis, aşa a anunţat cel puţin, că vrea un premier independent, dar vrea un Guvern politic", a afirmat Croitoru.

De altfel, el a precizat că-i aparţine decizia de a aloca unele portofolii miniştrilor PD-L demişi, iar Radu Berceanu a fost primul ministru de pe lista sa şi în jurul căruia " a construit", deoarece "este un foarte bun administrator şi nu mi-a fost impus". Cât priveşte şansele Guvernului său de a trece de Parlament, Croitoru a afirmat că, din discuţiile pe care le-a avut cu PD-L şi cu preşedintele României, i s-a transmis că "există o şansă reală ca o majoritate să se formeze", ceea ce l-a determinat să continue formarea Cabinetului.

×