x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Nu suntem inferiori niciunei alte naţiuni" – vicepremierul ungar, la Congresul UDMR

"Nu suntem inferiori niciunei alte naţiuni" – vicepremierul ungar, la Congresul UDMR

de Istvan Deak    |    25 Mai 2013   •   15:03
"Nu suntem inferiori niciunei alte naţiuni" – vicepremierul ungar, la Congresul UDMR

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt (KDNP), a declarat sâmbătă, la Congresul UDMR de la Miercurea-Ciuc, că Ungaria a adoptat modelul românesc de acordare a cetăţeniei pentru cei din afara ţării.

"Ungaria este interesată ca România să aibă succes, iar maghiarii din Ardeal să se simtă acasă în ţara lor natală. Cel mai important punct de plecare în relaţiile interstatale pentru orice Guvern ungar este situaţia minorităţilor maghiare din diaspora. Ce e bine pentru România şi români în raport cu Moldova, e bine şi pentru noi în relaţia cu Transilvania", a subliniat Semjen.

Semjen a mai adăugat că Ungaria poartă o răspundere constituţională faţă de maghiarii din afara graniţelor. "Sprijinim comunităţile maghiare în atingerea obiectivelor lor. Dacă alte naţiuni beneficiază de autonomie teritorială, atunci şi maghiarii au dreptul la ea. Nu suntem inferiori niciunei alte naţiuni. Ungaria mizează pe dumneavoastră şi orice s-ar întampla, şi dumneavoastră puteţi miza întotdeauna pe Ungaria", a mai spus Semjen.

Vicepreşedintele partidului ungar aflat la guvernare - Fidesz -, Rogan Attila, a reamintit în discursul său că pentru prima dată maghiarii din România care au dobândit cetăţenia ungară vor avea drept de vot la alegerile parlamentare de anul viitor. "Partidele politice ar trebui să impulsioneze membrii comunităţilor locale maghiare să participe la vot", a mai spus Rogan Attila.

Vicepreşedintele MSZP, Ujhelyi Istvan, consideră că meciul dintre partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, şi UDMR a avut un câştigator clar în "reprezentatul legitim al maghiarilor din România".

×
Subiecte în articol: semjen zsolt Ungaria congres udmr