Renate Weber demasca "aranjamentele" in alegerea celor doi judecatori romani pentru instantele europene. Refuzand sa legitimize "astfel de coterii dambovitene", Weber cere Guvernului sa-si asume fatis decizia politica a nominalizarii.
Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului desemnarii lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar european, ca Romania se afla din nou intr-o pozitie dificila. Este vorba despre alegerea a doi judecatori romani pentru Curtea Europeana de Justitie si Tribunalul de Prima Instanta. Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, candidat pentru unul din cele doua posturi, a lansat acuzatii grave vizavi de procedurile folosite de organizatori pentru desemnarea "castigatorilor". Trebuie precizat ca, in urma selectiei organizate de Ministerul de Justitie in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, au fost alesi trei dintre candidatii inscrisi pentru cele doua posturi, Renate Weber fiind unul dintre acestia. Weber a sustinut ieri nu doar ca procedura folosita a fost "jignitoare, umilitoare", lipsita de transparenta si fara criterii clare de selectie, ci si ca "regulile jocului" au fost schimbate in timpul jocului. SCRISOARE. Concret, Renate Weber i-a trimis primului-ministru Calin Popescu Tariceanu o scrisoare in care a catalogat drept neserioase procedurile pentru nominalizarea in functii extrem de importante cum sunt cele doua posturi. Nimeni nu cunoaste numele candidatilor, comunicarea dintre minister si cei inscrisi nu s-a facut pe o cale oficiala, testul propriu-zis s-a dat in biroul ministrului Justitiei, in fata unei comisii interministeriale, si magistratii au fost testati precum elevii la Bacalaureat, fiind pusi sa traga biletele. O alta reclamatie priveste aparitia, "peste noapte", a necesitatii unui al doilea interviu, neanuntat initial. "Stim cum se pot prelungi interviurile pana cand iese castigator cel pe care ni-l dorim. Este un flagrant abuz de putere din partea Ministerului Justitiei. Eu nu-mi retrag candidatura, pentru ca si formal, si profesional indeplinesc conditiile. Dar inteleg ca procedura sa se faca cu respectarea demnitatii mele. Nu pot sa legitimez astfel de «coterii dambovitene». Nu ma duc la acest al doilea interviu, organizat pe genunchi, cu o metodologie scoasa peste noapte", a declarat Weber. Ea a cerut Guvernului sa nu se mai ascunda in spatele unor interviuri si sa-si asume "politic, deschis, pe fata, decizia". Weber a anuntat ca, in cazul in care "abuzul continua", va reclama situatia tuturor diplomatilor din tarile Uniunii Europene, acreditati la Bucuresti.
WEBER, EXAMINATA DE MACOVEI
|
Bulgarii au finalizat nominalizarea judecatorilor europeni, iar la 27 octombrie ar fi trebuit ca si Romania sa fie in aceasta faza. Noi am cerut insa Europei o amanare. "Noi suntem chiar in mijlocul procedurilor de numire, de selectare si de propunere a candidatilor romani pentru cele doua functii de judecator la
Luxembourg. Eu fac parte din comisia de interviuri si voi lua decizia", a declarat ieri ministrul Justitiei, Monica Macovei, aratand ca pana vineri decizia va fi luata. Pana la inchiderea editiei, acuzatiile lui Weber nu au primit o reactie oficiala.
|
Citește pe Antena3.ro