x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică O nouă rundă în campania electorală a lui Pinalti, cu felicitări puse în cutia poştală

O nouă rundă în campania electorală a lui Pinalti, cu felicitări puse în cutia poştală

de Balint Mihael    |    14 Mar 2012   •   13:51
O nouă rundă în campania electorală a lui Pinalti, cu felicitări puse în cutia poştală

Locuitorii orasului Piatra Neamt au primit o felicitare de la Pinalti, cu pretextul ca sunt instiintati de o reducere a taxelor si impozitelor locale valabila doar luna aceasta. Pe prima fata, felicitare are o fotografie relativ idilica, in centrul careia se afla Turnul lui Stefan cel Mare, avand la baza lalele inflorite, iar in cap flori ale arborilor aflati pe latura dinspre Teatrul Tineretului a platoului Curtii Domnesti. Desigur, peisajul este depasit, acum zona respectiva fiind slutita de lucrarile unui controversat santier.

Pe verso, ca un fel de semnatura, numele lui Pinalti este trecut ca si cum nu mai poate de atasamentul fata de pietreanul de rand: 'Cu prietenie, Gheorghe Stefan“. Textul este urmatorul: 'Primarul Municipiului Piatra Neamt va aduce la cunostinta ca beneficiati de reducere a taxelor si impozitelor locale cu 10% pentru persoane fizice si 10% pentru persoane juridice, pana la data de 31 martie 2012, cf. HCL 65/2012“.

Aparent, Pinalti vrea sa adune cat mai repede taxele si impozitele locale puse pe capul locuitorilor, sa le cheltuiasca cat mai e timp, caci vin alegerile si nu se stie inca ce va fi cu certitudine dupa. De fapt, anuntul acesta nu il intereseaza catusi de putin, de vreme cu nu apare pe pagina de internet a Primariei, pagina care face parte din sistemul informatic in care, cica, s-au bagat bani de nici Curtea de Conturi nu stie sa ii mai numere.

Pietrenii care au acces la internet si care au rabdarea sa consulte amanuntit respectiva pagina vor gasi doar un convocator, in care se spune doar ca 'Se convoaca in sedinta, de indata, Consiliul Local al Municipiului Piatra Neamt in data de 09.03.2012 – ora 12:00 in sala de sedinte a Primariei municipiului Piatra Neamt din str. Stefan cel Mare nr. 6-8, cu urmatoarele proiecte de hotarare ale ordinei de zi: 1. HOTARARE pentru modificarea HCL nr. 302 din 29.09.2011 privind stabilirea impozitelor si taxelor locale;- initiator Primar- Gheorghe Stefan“. In afara de faptul ca nu stim sa existe prevederi legale care sa reglementeze 'convocarea de indata“, fara posibilitatea ca participantii la vot sa ia deplina cunostinta de continutul actelor asumate, in respectivul document nu mai exista nicio precizare referitoare la cum se vor modifica taxele si impozitele locale, astfel incat vreun curios sa afle ca ar putea beneficia de vreo reducere.

Mai mult, hotararea de pe felicitare, HCL 65/2012, nu este inca publicata. Pe pagiana de internet a Primariei, hotararile de consiliu local au ajuns doar la numarul 35 din anul acesta. Inseamna ca ori nu e interesat nimeni sa o faca publica mai devreme, ori nu exista capacitatea tehnica din partea unui sistem care a inghitit amar de bani publici.

Cele mai recente informatii despre impozitele si taxele locale fac trimitere la anul… 2009, cand ni se scot ochii ca marirea acestora a fost de 19,25%, cand legea permitea cu 0,75% mai mult! 'Ca urmare, prin Hotararea nr. 474 din data de 29.10.2009, Consiliul Local a decis actualizarea lor doar cu indicele de inflatie insumat pe ultimii 3 ani (2006-2007-2008), respectiv 19,25 %, desi legea permite majorarea lor cu pana la 20% pe an“.
Daca cu un simplu text postat pe pagina de internet, care nu mai implica vreun cost suplimentar, este mai greu si dureaza mai mult, nu acelasi lucru se poate spune despre felicitarea tiparita. Pinalti s-a miscat repede si nici de data aceasta nu ne spune cati din banii nostri a tocat pe aceasta campanie. Daca, de exemplu, Inspectoratul de Politiei al Judetului Neamt urmeaza o procedura de achizitie pe Sistemul Eletronic al Achizitiilor Publice si pentru incarcarea cu cerneala a unui cartus de imprimanta, pentru sume ridicole, dand insa dovada de o transparenta fireasca pentru cineva care are pe mana bani publici, Pinalti prefera sa ne cheltuiasca banii fara se ne si dea socoteala. Mai ales acum, ca se apropie alegerile si nu mai e timp de pierdut cu astfel de 'nimicuri“.

×