x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică O solutie pentru Calin

O solutie pentru Calin

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    12 Iul 2005   •   00:00
O solutie pentru Calin

Calin Popescu Tariceanu ar putea ramane in fruntea Executivului pana la alegerile anticipate, liderii Aliantei fiind in cautarea solutiei constitutionale care sa acopere interimatul acestuia.

Liberalii au comunicat ieri partenerilor de coalitie ca dorinta lor este de a-l mentine pe Tariceanu ca premier interimar, sustin surse din CNC, insa deocamdata nu au gasit formula constitutionala care sa permita acest lucru. Sursele citate spun ca la bursa posibilitatilor s-ar afla chiar varianta abracadabranta in care premierul isi va depune mandatul, un alt ministru va demisiona, actualul premier va prelua atributiile lui si, ca detinator al acelui portofoliu, va fi numit prim-ministru interimar.

Tariceanu a vorbit si el ieri, dupa sedinta Comitetului Executiv de Integrare Europeana, despre rolul pe care il va avea in perioada urmatoare, aratand ca va continua sa participe la sedintele Comitetului Executiv de Integrare Europeana, chiar daca o va face "numai din postura de lider politic". "Atat eu, in postura actuala, cat si in viitoarea postura, sa spunem, numai de lider politic, ne vom concentra pe aceste chestiuni si voi putea sa particip in continuare la sedintele Comitetului Executiv de Integrare Europeana, astfel incat sa dam impulsul politic necesar pentru a nu realiza intarzieri", a declarat Tariceanu. El a mai subliniat ca viitorul Executiv, desi va fi unul interimar, va avea "o marja suficienta in ceea ce inseamna posibilitatea de luare a deciziilor", avand inclusiv posibilitatea sa numeasca sau sa destituie din functie persoanele care nu isi vor indeplini sarcinile ce decurg din calendarul aderarii.

DEMISIE. Demisia Cabinetului si-a schimbat si ea data. Membrii CNC s-au intalnit ieri pentru a discuta calendarul anticipatelor, planificand demisia pentru 18 seara, cand Tariceanu ar urma sa se intoarca de la Bruxelles, unde va avea o serie de discutii cu oficiali ai Comisiei Europene, printre care comisarul pentru Extindere, Ollie Rehn, comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes, si cel pentru Justitie, Franco Frattini.

OUG PENTRU CAMPANIE. Pana atunci, insa, Executivul se va mai intalni in doua sedinte in care sa aprobe o serie de ordonante de urgenta, unele necesare aderarii, altele anticipatelor. Legea electorala va fi modificata si ea prin ordonanta de urgenta. Deputatul Partidului Conservator Daniela Popa a declarat ieri ca modificarile presupun reducerea perioadei de campanie electorala de la 30 de zile la doua saptamani, introducerea obligativitatii folosirii cartii de alegator, cresterea numarului de sectii de vot pentru romanii aflati in strainatate, introducerea unor reguli stricte privind derularea campaniei electorale prin intermediul audiovizualului. Partidul Conservator a cerut timp de gandire in privinta reducerii campaniei, aratand ca o perioada de 15 zile de campanie ar putea afecta drepturile electoratului. Reprezentantii UDMR au cerut ieri in CNC coborarea pragului electoral de la 5% la 4%, insa nici aici nu a fost luata inca o decizie.

RAZGANDIRE. Reprezentantii Aliantei PNL-PD au revenit ieri si asupra intentiei de a nu participa in Parlament la votul raportului comisiilor juridice pe prevederile declarate neconstitutionale din pachetul de legi privind reforma Justitiei, aratand ca acesta ar fi un comportament de partid aflat in opozitie. Surse din coalitie sustin ca, la intalnirea de luni, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a cerut modificarea, prin ordonanta, a Legii de functionare a Curtii Constitutionale, insa propunerea nu a fost acceptata pe motiv ca s-ar incalca prevederile Constitutiei.

CALENDAR
In timpul sedintei de luni a Coalitiei s-a mai stabilit ca Guvernul va demisiona luni, 18 iulie, dupa ce premierul Tariceanu se va intoarce de la Bruxelles.

Marti 19 iulie, presedintele ar urma sa aiba consultari cu partidele parlamentare pentru numirea unui nou premier insarcinat cu formarea Guvernului. Totodata, Basescu ar trebui, conform Constitutiei, sa numeasca un premier interimar dintre membrii actualului Guvern. Potrivit articolului 106 din Constitutie, in cazul in care premierul demisioneaza, "presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pana la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul ministru isi reia activitatea in Guvern". Reprezentantii partidelor intruniti in CNC au mai decis ca 16 octombrie sa fie data la care vor avea loc anticipatele.

×
Subiecte în articol: politic