"Destinul Romăniei şi al Ungariei va fi identic pe termen lung, iar cele două ţări se vor contopi istoric şi teritorial, aşa cum statele din Benelux constituie o singură ţară", a afirmat premierul ungar Ferenc Gyurcsany, la finalul şedinţei comune de Guvern romăno-ungare de la Sibiu.
"Pe termen lung, in istorie, destinul ambelor ţări va fi identic, aşa cum ţările din Benelux constituie o singură ţară, şi aceste două ţări - şi istoric, şi teritorial - se vor contopi, performanţele lor economice, culturale, talentele lor se vor contopi, iar interesele lor vor fi coerente", a spus Gyurcsany, conform traducerii oficiale asigurate in timpul conferinţei de presă.
Declaraţia, asa cum a fost tradusă, a stărnit reacţii controversate in răndul politicienilor romăni. Vicepreşedintele executiv al UDMR, ministrul Laszlo Borbely, susţine că traducerea declaraţiei premierului ungar a fost una "defectuoasă" şi că acesta nu s-a referit, in conferinţa de presă, la "contopirea teritorială" a Romăniei şi Ungariei, ci la "o apropiere economică, din punct de vedere al circulaţiei, al culturii, şi nu altceva".
Referindu-se la declaraţiile premierului ungar, senatorul PC CodruţÂ Sereş a declarat că Romănia şi Ungaria, ca ţări membre UE, nu pot fi găndite in afara unei colaborări strănse, dar o contopire culturală şi teritorială este imposibilă, avănd in vedere tradiţia diferită şi ceea ce s-a intămplat de-a lungul istoriei. Potrivit lui Sereş, este "total inacceptabil" să se vorbească despre contopire teritorială şi "orice şopărlă de acest fel" arată că premierul Ungariei nu respectă tratatele internaţionale. "Statele din Benelux nu sunt contopite intr-o singură ţară, ci există o monarhie a Olandei, o alta belgiană şi un Mare Ducat al Luxemburgului", a fost insă de părere vicepreşedintele PD Sorin Frunzăverde. El a arătat că scenariul "contopirii" Romăniei şi Ungariei i se pare imposibil, care nu foloseşte nimănui. " Suntem două ţări diferite. Suntem amăndouă statele in UE şi in NATO, ceea ce creează premisele unui parteneriat, insă cred că puţin studiu in legătură cu geografia statelor europene nu ar strica", a susţinut Frunzăverde.
Purtătorul de cuvănt al PSD Cristian Diaconescu a declarat la răndul său că singurul destin pe care Romănia şi Ungaria il pot impărtăşi este cel European. "Este o comparaţie inoportună pentru că identitatea Romăniei nu se va contopi niciodată cu identitatea altor ţări. A fi membră in Uniunea Europeană inseamnă liberă circulaţie, piaţă comună, prosperitate şi solidaritate, dar in nici un caz topirea identităţilor naţionale şi dizolvarea suveranităţilor ţărilor membre", a spus senatorul liberal-democrat Nicolae Vlad Popa . El a precizat că, "printre rănduri", afirmaţiile premierului Ungariei reprezintă "un mesaj către maghiarii din Romănia".
Pentru vicepreşedintele executiv al PRM Lucian Bolcaş afirmaţiile premierului ungar sunt făţiş iredentiste, agresive, invelită in poleiala, otrăvită şi ea, a unor "europenisme de paradă".