Platforma România 100 s-a transformat în partid politic la un şi jumătate de la constituirea ei, însă o parte din susţinătorii importanţi ai Platformei nu se mai regăsesc în rândurile celor care figurează printre iniţiatorii partidului Mişcarea România Împreună. Unii au preferat un partid tradiţional, anume PNL, în timp ce colaborarea dintre Cioloş şi USR rămâne un subiect neclarificat, chiar dacă unii foşti miniştri din guvernul Cioloş sunt figuri proeminente în cadrul Uniunii Salvaţi România.
Când Dacian Cioloş anunţa constituirea Platformei România 100, pe 17 octombrie 2016, circumstanţele erau cu totul altele decât cele în care a fost anunţată formarea partidului Mişcarea România Împreună. Cioloş era încă premier, iar platforma era suficient de atractivă pentru ca PNL şi USR să ia în discuţie eventuala adoptare a unor obiective ale iniţiativei civice. Pe lista iniţială de iniţiatori se aflau 58 de persoane, dintre care şapte miniştri în funcţie. Pe lista de iniţiatori a Mişcării România Împreună se află doar nouă persoane: Dacian Cioloş, Oana Bogdan (fost secretar de stat în Ministerul Culturii), Anca Dragu (fost ministru de Finanţe), Liviu Iolu (fost purtător de cuvânt al Guvernului), Alin Mituţă (fost director de cabinet al lui Cioloş), Valeriu Nicolae (fost secretar de stat în Ministerul Muncii), Dragoş Pâslaru (fost ministru al Muncii), Vlad Voiculescu (fost ministru al Sănătăţii) şi Dragoş Tudorache (fost ministru de Interne). De altfel, aceştia au fost şi cei mai activi reprezentanţi ai Platformei lui Cioloş. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare Cioloş va reuşi să stârnească interesul celorlalţi iniţiatori ai primului său proiect. Cu certitudine nu vor fi toţi deoarece o parte din ei nu au mai avut răbdare cu fostul prim-ministru să se decidă să intre în politică şi s-au orientat către alte direcţii. Spre deosebire de Alina Gorghiu, care spera cândva să formeze, după alegeri, un guvern PNL-USR cu Cioloş premier, Ludovic Orban nu şi-a ascuns reţinerile faţă de Cioloş, dar a „racolat” în partid oameni din Platformă. În octombrie 2017, fostul consilier de stat Ionel Dancă a fost numit purtător de cuvânt al PNL, iar fostul ministru pentru Dialog Social, Violeta Alexandru, a devenit consilierul lui Orban. Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, şi Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, sunt acum parlamentari ai USR, iar discuţia despre venirea lui Cioloş în Uniune a fost practic abandonată din martie 2017, când Cioloş a declarat public că nu are de gând să se înscrie în USR şi i-a invitat pe membrii acestuia să nu se mai folosească de numele său. Discuţia nu a fost reluată nici măcar atunci când a părăsit partidul Nicuşor Dan, cel care a avut de la bun început reţineri faţă de cooptarea fostului premier, temându-se că USR ar deveni doar o anexă a lui Cioloş.
Violeta Alexandru a anunţat, după înfiinţarea Mişcării România împreună, că nu va mai colabora cu Cioloş, afirmând că o nouă construcţie politică neclarificată doctrinar va canibaliza actuala opoziţie.
Plecaţi prin lume
După încheierea mandatului, mulţi colaboratori ai lui Cioloş şi-au văzut de carierele lor profesionale. Cristiana Palmer, fost ministru al Mediului, a devenit secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Biodiversitate. Vicepremierul Costin Borc lucrează la aceeaşi companie, CRH, dar s-a mutat din România în Olanda. Foştii miniştri de Justiţie şi Interne, Raluca Prună, respectiv Dragoş Tudorache, şi-au reluat funcţiile de la Bruxelles, însă doar ultimul se regăseşte printre iniţiatorii Mişcării România Împreună. Hildegard Brandl era deja membru al PNL când a semnat pentru Platforma România 100, dar activează tot la liberali, chiar dacă nu a obţinut mandatul de senator pentru care a candidat în decembrie 2016. Şi Sorin Buşe, fostul ministru al Transporturilor, a cochetat o vreme cu liberalii, dar negocierile nu s-au finalizat. Ramona Strugariu, semnatar al Platformei, este în continuare consilier al europarlamentarului Monica Macovei, recent rămasă fără afiliere politică în Parlamentul European.
Relaţia USR-MRÎ, o necunoscută
Proaspăt ales preşedinte al USR, Dan Barna afirma, în noiembrie 2017, că partidul său colabora cu Platforma la câteva proiecte comune. „Avem până la următoarele alegeri parlamentare o perioadă de consolidare a acestei încrederi, după care vom vedea dacă va exista o alianţă sau vom merge unii spre ceilalţi într-un fel sau altul. În momentul de faţă există toate premisele pentru o foarte bună colaborare”, spunea Barna. Acum pare certă neafilierea Platformei la USR, rămânând posibilă doar o eventuală alianţă politică. Liderul Uniunii a dat deja un semnal în acest sens către Mişcarea România Împreună. „Cu cât avem mai mulţi oameni buni în politică, cu atât avem mai multe şanse să salvăm România de corupţie şi sărăcie. În continuare cred că drumul lui Dacian Cioloş, al lui Vlad Voiculescu şi al celorlalţi colegi din RO100 este comun cu al USR”, a declarat, sâmbătă, Dan Barna.