x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ofensiva anti-statut

Ofensiva anti-statut

de Carmen Vintila    |    Lucian Dobrater    |    14 Noi 2005   •   00:00
Ofensiva anti-statut

Reprezentantii PSD si ai unor partide aflate in Coalitie au ajuns la concluzia ca statutul minoritatilor nu poate fi adoptat in forma actuala. Atat unii, cat si ceilalti considera ca legea mai trebuie "imbunatatita".

PSD a adoptat sambata, la Izvorul Muresului, o declaratie politica privind pozitia partidului fata de Legea privind statutul minoritatilor prin intermediul careia ii transmite actualei puteri ca "demnitatea nationala nu poate fi obiectul unor targuri politice sau santaj intre partidele din coalitie". De asemenea, liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca, daca statutul va fi adoptat in forma sa actuala, reprezentantii PSD nu il vor vota in Camera Deputatilor si vor sesiza Curtea Constitutionala. El a precizat ca statutul "nu reprezinta o prioritate a integrarii, este o lege excesiva si care in anumite portiuni este si neconstitutionala". La randul sau, presedintele executiv al PSD Adrian Nastase a spus ca unele solutii din proiect trebuie respinse in mod categoric, pentru ca acesta "indeamna la segregare etnica, iar o asemenea formula nu poate fi acceptata intr-un stat modern".

CONSERVATORI. Tot sambata, deputatul PC Sergiu Andon, presedintele comisiei juridice a Camerei, s-a pronuntat pentru adoptarea proiectului de lege, cu conditia eliminarii "articolelor otravitoare". Liderii PC s-au intalnit la Sf. Gheorghe cu reprezentantii societatii civile, politice, culturale si bisericesti romanesti din judetul Covasna pentru a afla opinia acesteia in legatura cu statutul. Acolo, Andon a reafirmat ca PC va continua sa lupte pentru adoptarea proiectului care sa ofere posibilitatea ca romanii din Harghita si Covasna sa aiba reprezentanti in consiliile locale.

CERERE. La intalnirea PC a participat si presedintele PD Covasna, Gheorghe Baciu, care a solicitat ca proiectul sa fie retras din Parlament si supus dezbaterii publice fara articolul care reglementeaza autonomia culturala, propunere cu care insa conservatorul Sergiu Andon nu a fost de acord. "Daca aceasta lege trece, atunci UDMR va cere coborarea pragului electoral la 3%, fiindca ei acum au intrat in Parlament cu sprijinul lui Hrebenciuc, cu voturi din Moldova. Dupa aceea vor cere autonomie totala", a spus Baciu.

CONDITII DE LA PD. La randul sau, liderul PD, Emil Boc, a sustinut ca proiectul trebuie sa respecte simultan doua conditii, respectiv amendamentele formulate de Comisia de la Venetia si standardele internationale in materia protectiei drepturilor minoritatilor nationale. "Daca aceste conditii sunt acceptate, putem vorbi de acest proiect in continuare, iar colegii de la UDMR sper ca vor intelege acest lucru. Nu poti sa promovezi un proiect care nu corespunde standardelor internationale si care vizeaza superstandarde in Romania care nu se regasesc nicaieri", a spus Boc.

TEST PENTRU COALITIE
Presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut ca statutul minoritatilor nu este un proiect care apartine numai formatiunii sale, ci si Guvernului, Coalitiei, iar daca nu se va respecta acest proiect, va insemna ca nu functioneaza Coalitia. "Deci, intr-adevar va fi o problema majora, dar nu va fi o problema unilaterala a UDMR", a spus Bela. Intrebat daca ia in calcul ideea retragerii din Coalitie in cazul in care Statutul nu va fi aplicat, liderul UDMR a precizat ca formatiunea sa nu ameninta cu o astfel de masura, avand interesul ca structura sa functioneze. "Daca, insa, nu se va reusi aprobarea proiectului, atunci va trebui sa rediscutam functionarea Coalitiei", a conchis Bela.
×
Subiecte în articol: politic statutul