x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oltean: Eu sunt adeptul premierului politic, dar nu resping cealaltă variantă

Oltean: Eu sunt adeptul premierului politic, dar nu resping cealaltă variantă

18 Feb 2011   •   14:51

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean afirmă că el este adeptul unui premier politic, dar nu respinge nici ideea unui premier independent, afirmând că "dacă premierul este politic şi este preşedinte de partid are o autoritate suplimentară în negocierea cu partenerii de guvernare".

Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că la întâlnirile liderilor PDL cu preşedintele Traian Băsescu, în care s-a vorbit despre "relansarea guvernamentală", s-au luat în discuţie mai multe variante, printre care şi cea referitoare la nominalizarea unui premier independent.

"S-au discutat diverse variante. Relansarea guvernamentală presupune multe acţiuni, nu numai posibila schimbare a premierului sau posibile schimbări ale unor miniştri. Înseamnă mult mai mult. Este evident că Emil Boc are o încărcătură negativă formidabilă prin imaginea pe care a acumulat-o, o imagine extrem de nefavorabilă PDL şi, pe fondul acesta, oricât de mari ar fi succesele actului guvernamental, transferul imaginii pozitive de la el la partid nu se va face niciodată într-o cantitatea suficient de mare. Este un lucru pe care noi l-am analizat cu foarte multă atenţie, dar acest lucru nu conduce neapărat la schimbarea premierului", a afirmat Oltean.

El a spus că premisa este ca PDL să se menţină la guvernare până în noiembrie 2012 şi să câştige alegerile locale şi parlamentare anul viitor.

"Acestea trebuie să fie obiectivele în jurul cărora o să se conjuge toate măsurile pe care noi o să le luăm. Fiecare dintre participanţi a gândit o anumită acţiune, o anumită formulă, care să ducă în final la punerea în aplicare a scopului nostru. Au fost colegi care au spus că preferă un primar, un tehnocrat, un specialist în domeniul economic care ar fi acum în măsură să acumuleze şi să transfere imagine pozitivă. Au fost şi colegi care au spus că un alt premier politic ar fi de natură să cunoască mai bine realităţile şi să se implice mai mult în transferul acestei imagini de la Guvern la partid având în vedere că şirul măsurilor nepopulare s-a epuizat şi că, de acum, cel care va fi premier va acumula imagine pozitivă şi nu negativă", a spus vicepreşedintele PDL.

Întrebat dacă agreează ideea unui premier independent, Ioan Oltean a spus că el preferă un premier politic.

"Ideea unui premier independent poate fi luată în calcul. Eu sunt adeptul premierului politic, dar nu resping cealaltă variantă. Dacă în partid soluţia care se va impune va fi aceea, eu voi fi un purtător al opiniei majoritare fără niciun fel de reţinere. Premierul este nominalizat de PDL, dar susţinut şi agreat de toate forţele politice", a spus Oltean.

Vicepreşedintele PDL a adăugat că un premier care este şi preşedinte de partid are mai multă autoritate.

"Dacă premierul este politic şi este preşedinte de partid are o autoritate suplimentară în negocierea cu partenerii de guvernare şi în susţinerea punctelor de vedere la nivelul partidului. Unul care este doar prim-ministru are o anumită dificultate fiindcă trebuie să consulte preşedintele partidului în luarea oricărei decizii. E o dificultate sesizată la o primă analiză", a spus el.

Ioan Oltean a explicat că, la întrunirile pe care le-au avut liderii PDL cu preşedintele Traian Băsescu, s-au purtat mai multe discuţii pe marginea relansării actului de guvernare despre care nu doreşte să ofere prea multe detalii fiindcă ele vor trebui să fie dezbătute cu partenerii de guvernare, cu UDMR, cu UNPR, cu minorităţile naţionale.

"Trebuie să fie rezultatul însumat al responsabilităţii fiecărui partener în actul de guvernare", a spus Oltean. (Mediafax)

×