x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban amenință: Cine nu votează guvernul PNL susține candidatul PSD

Orban amenință: Cine nu votează guvernul PNL susține candidatul PSD

de Ion Alexandru    |    21 Oct 2019   •   10:47
Orban amenință: Cine nu votează guvernul PNL susține candidatul PSD

Șansele ca Guvernul pe care încearcă să-l formeze Ludovic Orban să treacă de vot sunt privite cu scepticism chiar de către PNL. După ce, sâmbătă, Klaus Iohannis a descins la sediul din aleea Modrogan, unde i-a băgat pe membrii de partid în ședință, ieri, prim-ministrul desemnat a ieșit cu mesaje către parlamentarii Opoziției să se mobilizeze, deoarece fără voturile tuturor celor care au participat la moțiunea de cenzură, acest guvern nu poate fi instalat.

 

Depunerea listei miniștrilor și a programului de guvernare se va face joi sau vineri, ori la începutul săptămânii viitoare. Pentru ca marțea următoare miniștrii să fie audiați în comisiile de specialitate și miercuri, pe 30 octombrie, să se organizeze votul, a anunțat, ieri, Ludovic Orban. „Cine nu votează, înseamnă că vrea să o țină pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria și resturile acestui guvern care a fost demis prin moțiune de cenzură și care, în fiecare zi, se ocupă de abuzuri. (…) Cine nu susține Guvernul propus de noi ajută PSD și candidatul PSD, pentru că Viorica Dăncilă este candidatul PSD la prezidențiale și, cu cât este ținută mai mult la Palatul Victoria, cu atât mai mult este în postura de a-și face campanie din funcția de prim-ministru”, mai susține premierul desemnat.

Prima rundă de negocieri cu partidele parlamentare nu sunt de natură să dea prea multe speranțe instalării Guvernului Orban. Pro România nu va vota, UDMR nu a dat niciun răspuns, ALDE pune condiții stricte, care intră în contradicție cu viziunea PNL, iar USR nu abdică de la niciunul dintre obiectivele anunțate, inclusiv la obiectivul alegerilor anticipate. În aceste condiții, liberalii se tem nu doar că acest Guvern nu va trece de vot, dar că nu se va întruni nici măcar cvorumul, mai ales că PSD a anunțat deja că nu va face act de prezență. În acest moment, Orban se poate sprijini pe cel mult 222 de parlamentari, în condițiile în care este nevoie de 233 de voturi, care reprezintă și cvorumul de jumătate plus unu. Liderul PNL este presat, conform unor surse, și de președintele Klaus Iohannis, care dorește instalarea Cabinetului liberal „de urgență”.

 

Bate un vânt de disperare în aleea Modrogan. Ludovic Orban recunoaște că fără voturile tuturor celor de la moțiune, Guvernul lui Iohannis nu trece

×