x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban denunţă planul PSD de amânare a alegerilor

Orban denunţă planul PSD de amânare a alegerilor

27 Oct 2020   •   15:32
Orban denunţă planul PSD de amânare a alegerilor
Sursa foto: Guv.ro

Premierul Ludovic Orban critică planul Partidului Social-Democrat de amânare a scrutinului parlamentar, catalogând iniţiativa drept o "inepţie", conform Le Figaro, şi argumentând că transferul în atribuţiile Parlamentului a deciziei fixării datei alegerilor generează un "enorm conflict de interese".

 

Vizita premierului român, Ludovic Orban, în Franţa generează semnale "încurajatoare", dar, pe plan intern, România pare a se adânci în criza politică, în contextul în care social-democraţii vor amânarea scrutinului legislativ, notează jurnalistul Paul Cozighian, într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro.

"Prim-ministrul român, Ludovic Orban, în vizită oficială luni şi marţi la Paris, cel puţin va avea ocazia de a lăsa în ţară îngrijorările politice. Liderul Partidului Naţional Liberal (PNL, dreapta) s-a deplasat la Matignon pentru a semna împreună cu Jean Castex «actualizarea foii de parcurs» care însoţeşte parteneriatul strategic franco-român, creat în 2008 şi axat aproape exclusiv pe schimburile economice dintre cele două ţări. Dacă rezultatele acestei vizite sunt fără îndoială încurajatoare, revenirea şefului Guvernului în ţară este mai puţin palpitantă, întrucât România se confruntă cu o criză politico-juridică ce riscă să conducă la amânarea viitoarelor alegeri legislative, precum şi a planului de redresare, până la calendele greceşti", explică jurnalistul Paul Cozighian într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul "România se adânceşte în criza politică".

"După rezultatele bune înregistrate de forţele politice de dreapta în alegerile locale de luna trecută, adversarii lor, social-democraţii din PSD, încearcă să modifice regulile jocului democratic, cu mai puţin de 45 de zile înaintea alegerilor legislative, programate pe 6 decembrie. Încă majoritari în ambele camere parlamentare, dar poziţionaţi în mod nefavorabil în sondaje, aceştia din urmă încearcă să câştige timp, prin votarea unei legi care să permită Parlamentului, şi să nu mai permită Guvernului, să stabilească data legislativelor. O manevră care ar avea binecuvântarea Curţii Constituţionale, o instituţie în care numirile sunt în resortul exclusiv al politicienilor şi care este condusă în acest moment de un fost preşedinte PSD al Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu", subliniază jurnalistul.

"Este o inepţie fără limite", a declarat Ludovic Orban pentru cotidianul Le Figaro, în contextul începerii vizitei la Paris. "Deciziile unui deputat nu au alte consecinţe decât politice, iar alesul nu poate fi condamnat penal pentru vot... Dacă lăsaţi Parlamentul să decidă data alegerilor, nu vor mai fi alegeri; pentru că dacă deputaţii nu votează legea prin care este fixată o dată, acest lucru înseamnă că nu mai poate fi organizat niciun scrutin. Deputaţii ar putea, teoretic, să rămână pe termen nedeterminat în Parlament. În realitate, este vorba de un enorm conflict de interese, iar democraţia este în pericol", a afirmat Ludovic Orban, conform Le Figaro.

În opinia preşedintelui Klaus Iohannis, tot un politician de dreapta, care a retrimis legea pentru reexaminarea de către Parlament, "pandemia nu se va încheia în ianuarie, februarie sau martie", astfel că "mecanismele democratice de funcţionare a statului nu trebuie blocate", notează Le Figaro.

La rândul lor, social-democraţii îl acuză pe preşedinte şi Guvernul că "nu sunt interesaţi nici de sănătate, nici de educaţie, nici de economia ţării", având "un singur obiectiv": "puterea, indiferent de preţ".

Mediafax

×
Subiecte în articol: ludovic orban