x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban l-a informat pe Cioloș cu privire la comisarul european. Oamenii lui Barna au luat foc

Orban l-a informat pe Cioloș cu privire la comisarul european. Oamenii lui Barna au luat foc

de Ion Alexandru    |    08 Noi 2019   •   09:50
Orban l-a informat pe Cioloș cu privire la comisarul european. Oamenii lui Barna au luat foc

Nominalizarea făcută, miercuri, de Ludovic Orban, pentru postul de comisar european i-a isterizat pe cei de la URS, care îl acuză pe noul premier că și-a încălcat promisiunile la nici două zile după ce a fost numit în funcție. USR-iștii spun că au încheiat cu PNL un acord în care scria clar că aceste nominalizări se fac doar în urma consultărilor cu ei. În replică, Orban le-a transmis că s-a consultat cu Klaus Iohannis și că l-a informat pe Dacian Cioloș. Ce a urmat a fost un atac concertat al USR la adresa Adinei Vălean, pe care o acuză că este “pro-cianuri”.

 

Primul care a sărit ca ars după nominalizarea Adinei Vălean ca viitor comisar european din partea României este senatorul USR Mihai Goțiu. Acesta îl întreabă pe Ludovic Orban dacă a citit acordul între USR și PNL pe care l-a semnat, în contextul în care partidele nu au fost consultate când a fost propusă și acceptată de Comisia Europeană Adina Vălean pentru funcția de comisar european pe Transporturi. „Răspunsul este fără echivoc: nu! Acordul a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului PNL. Iar întrebările prietenilor mei nu au legătură doar cu onoarea și cuvântul domnului Orban, ci și cu trecutul doamnei Adina Vălean. Pentru că cei care au luptat (și luptă) pentru Roșia Montană n-au uitat momentul din ianuarie 2010, când doamna Vălean a găzduit, la Parlamentul European, un eveniment care făcea apologia cianurilor. Și n-au uitat că, în mai 2010, același Parlament European a votat cu o largă majoritate, una dintre cele mai importante rezoluții în domeniul mediului - de interzicere a utilizării cianurilor în minerit. Unele țări europene au transpus rezoluția în legislația internă, dar nu și România, unde proiectele de lege anticianură sunt blocate în Camera Deputaților”, a scris USR-istul pe Facebook.

Acesta a mai spus e interesant de aflat ce a făcut Adina Vălean în Comisia pentru mediu a Parlamentului European cu privire la transformarea în directivă europeană a rezoluției-anticianuri, căreia s-au opus companiile miniere, în frunte cu Gold Corporation.

 

Premierul: “M-am consultat cu președintele Iohannis”

Al doilea membru USR care l-a atacat pe Ludovic Orban este deputatul Iulian Bulai, care, tot pe Facebook, a scris că este o bilă neagră pentru PNL nominalizarea Adinei Vălean. “Așteptam de dimineaţă să fim convocaţi deja pentru a fi consultaţi pe această propunere. Prima încălcare a acordului dintre USR și PNL. Luna de miere nici nu începuse și iată prima palmă. Și asta era poate cea mai soft solicitare din acord. Aţi început cu stângul, dragi colegi”.

Premierul liberal le răspunde celor de la USR că, în privința nominalizărilor făcute pentru Comisia Europeană, s-a consultat cu… președintele României, Klaus Iohannis. “A existat o înțelegere că avem o consultare. Au existat consultări cu liderul Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș “, este replica lui Ludovic Orban. Însă răspunsul nu i-a mulțumit pe liderii partidului care a contribuit cu cele 40 de voturi la instalarea Guvernului PNL la Palatul Victoria. “Alianța USR PLUS consideră că această informare nu poate fi considerată consultare cu USR sau partidele parlamentare, așa cum a fost agreat în protocolul de susținere parlamentară semnat de Ludovic Orban cu Dan Barna”, arată Uniunea Salvați România.

 

×