x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Punctul de pensie ar trebui majorat cu 18%, nu e un cadou, nu e nimic populist aici

Orban: Punctul de pensie ar trebui majorat cu 18%, nu e un cadou, nu e nimic populist aici

21 Sep 2022   •   12:52
Orban: Punctul de pensie ar trebui majorat cu 18%, nu e un cadou, nu e nimic populist aici
Sursa foto: Lucian Alecu

Punctul de pensie ar trebui să crească, matematic, cu 18%, declară la RFI liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban. Fostul premier susține că bugetul are bani, pentru că a înregistrat creșteri de încasări pe care nici măcar Ministerul Finanțelor nu le-a prevăzut.

”În programul de guvernare cu care s-a prezentat PNL în alegeri a fost inclus un lucru foarte simplu: să rămână sistemul de majorare a punctului de pensie, care se bazează pe indicatori economici solizi, a dică pe rata inflației și pe creșterea câștigului salarial mediu brut. Noi asta susținem, dar ce era prevăzut față de legea actuală și noi am făcut prin depunerea unui proiect de lege de către Violeta Alexandru, liderul grupului nostru parlamentar, este ca creșterea punctului de pensie să se facă în funcție de inflația din anul anterior anului de la care se face creșterea punctului de pensie. Adică de la 1 ianuarie 2023, în calculul creșterii punctului de pensie, să fie compensată în proporție de 100% inflația din anul 2022 (...). Punctul de pensie ar trebui să crească cu 18%. De ce? Rata inflației este în jur de 15%, creșterea salariului mediu e în jur de șase virgulă ceva la sută, se indexează nu integral cu cât e procentul cu care a crescut salariul mediu brut, ci cu 50% din creșterea salariului mediu brut. Or în condițiile astea, 15% și cu 3% e 18%, deci în mod normal, punctul de pensie ar trebui să crească matematic, cu 18%”, spune Ludovic Orban.

El afirmă că sunt bani în buget.

„Bugetul are bani, bugetul a înregistrat creșteri de încasări pe care nici măcar Ministerul Finanțelor nu le-a prevăzut în momentul în care a elaborat legea bugetului de stat, pentru că Guvernul nu a luat măsuri antiinflaționiste, practic, a lăsat inflația să zburde, iar inflația înseamnă de fapt o formă de taxă asupra veniturilor populației și de fiecare dată când este inflație, cresc și veniturile bugetare. Or asta s-a întâmplat, lor le-au crescut veniturile bugetare foarte mult, deci au resurse (...). Nu este nici un cadou, nu este nimic populist aici”, încheie Orban.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban