Liberalii şi-au făcut încălzirea pentru Congresul de la sfârşitul săptămânii într-o şedinţă a Delegaţiei Permanente, în care s-a votat modificarea statutului partidului. Crin Antonescu a câştigat prima rundă pe mâna lui Ludovic Orban, care a obţinut adoptarea tuturor amendamentelor care îl interesau. Orban se vede deja prim-vicepreşedinte şi ipotetic premier.
Cea mai importantă schimbare este înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, propusă de Orban şi pentru care vrea să şi candideze. Liberalii au votat nominal, rezultatul fiind destul de strâns: 76 de voturi pentru, 62 împotrivă şi şase abţineri. Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu şi Bogdan Olteanu au fost printre cei care au votat împotrivă, dar opinia fostului premier n-a fost în măsură să schimbe rezultatul. "Această funcţie mi se potriveşte ca o mănuşă", a anunţat Orban victorios la finalul şedinţei, precizând că prim-vicepreşedintele va coordona activitatea organizatorică a partidului. "Funcţia de prim-vicepreşedinte este o funcţie care permite şi unui alt lider politic să fie în prim-planul mediei şi a opiniei publice şi aş readuce aminte că, de fapt, orientarea strategică pentru aceste două funcţii este datorată faptului că în România sunt două funcţii, funcţia de preşedinte şi funcţia de prim-ministru, care întotdeauna sunt în competiţie şi că un partid trebuie să aibă soluţii şi pentru funcţia de preşedinte şi pentru funcţia de prim-ministru", a adăugat Orban. Un alt pretendent la această funcţie, Relu Fenechiu, tot susţinător al lui Antonescu, s-a abţinut de la vot, în schimb, Crin Antonescu şi Norica Nicolai au votat pentru. În tabăra lui Tăriceanu planul era ca, dacă funcţia va fi înfiinţată, să fie susţinut Teodor Meleşcanu, dar rezultatul din Delegaţia Permanentă a cam destabilizat lucrurile.
Contactat de Jurnalul Naţional, Meleşcanu a declarat că nu s-a hotărât încă dacă va candida sau nu. "Mă mai gândesc, cred că o să iau decizia cu 48 de ore înaintea Congresului, adică miercuri", ne-a declarat vicepreşedintele liberal. Duminică seară, tabăra Tăriceanu a mai avut o întâlnire "strategică", unde se decisese ca înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte să nu fie susţinută, iar după calculele lor ar fi trebuit să câştige la mustaţă. "Tăriceniştii" au pierdut însă câteva voturi ale unor parlamentari pe care îi considerau de partea lor. Tot duminică seară s-a decis ca Meleşcanu să candideze totuşi la această funcţie, dacă ea va fi înfiinţată, spun surse participante.
ORBAN LUCREAZĂ LA MAJORITATEA DIN BPC
Practic, pe mâna lui Orban au rămas filialele teritoriale ale PNL, iar acesta a şi plusat, propunând un alt amendament care îi sporeşte şi puterea în cadrul Biroului Permanent al partidului. El a propus să devină membri ai BPC reprezentanţii primelor opt filiale cu rezultate bune în alegerile din anul premergător unui congres. Orban a propus însă ca reprezentanţii acestor filiale să nu fie preşedinţii, ci să fie aleşi de congres dintre trei-patru candidaţi ai fiecărei filiale. Practic, cei opt vor fi votaţi de congresul de la finalul săptămânii, iar trendul favorabil lui Crin Antonescu va face să fie aleşi tot "adepţii" acestuia. Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a încercat să blocheze adoptarea acestui amendament, fără succes însă.
Citește pe Antena3.ro