Ordonanţa 230/2008, care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, încalcă chiar programul de guvernare al Executivului Boc, care se angajase să stimuleze “rămânerea pe piaţa muncii a celor care împlinesc vârsta de pensionare şi să atragă în activitate persoanele pensionate apte de muncă”. O lege similară acestei ordonanţe a mai existat în regimul comunist, în 1977, dar a fost abrogată în 1991 de Guvernul Roman. Ieri, Boc a dat cu pumnul în masă că nu renunţă la această lege, una “morală şi corectă”.
De-abia s-a instalat la Palatul Victoria, că Executivul Boc a şi uitat promisiunile pe baza cărora a primit votul de învestitură în Parlament. Controversata Ordonanţă de Urgenţă 230 din 2008, care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, este exact contrară uneia dintre promisiunile Guvernului, care viza piaţa muncii, promisiune devenită angajament prin introducerea ei în programul de guvernare. Astfel, în programul de guvernare 2009-2012 al Cabinetului Boc, postat pe site-ul Guvernului, la capitolul 7, care se referă la piaţa muncii, scrie negru pe alb: “Stimularea rămânerii pe piaţa muncii a persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare, precum şi atragerea în activitate a persoanelor pensionate apte de muncă”. Este una dintre direcţiile de acţiune pe care Guvernul s-a obligat să o urmeze prin programul de guvernare votat de Parlament în decembrie 2008. Numai că prin ordonanţa “produsă” în ultimele zile ale lui 2008, Guvernul Boc a îngropat orice posibilitate ca pensionarii apţi de muncă să mai fie “atraşi” în activitate. Conform OUG, pensionarii pentru limita de vârstă din sistemul public, precum şi cei ai instituţiilor din sistemul justiţiei, de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională nu mai pot cumula pensia cu veniturile obţinute dintr-o funcţie remunerată de la bugetul de stat. Bâlbâielile ulterioare ale premierului Boc privind posibilitatea încheierii unei convenţii civile de către pensionari pentru a putea continua să lucreze la stat nu se pot aplica, căci ordonanţa se referă la interdicţia cumulării pensiei cu “veniturile realizate în sistemul public”, categorie în care ar intra şi cele realizate prin convenţiile civile. În consecinţă, în ciuda protestelor mai multor categorii sociale direct vizate (profesori, actori, medici), situaţia nu are încă rezolvare. O posibilă soluţie ar putea veni însă de la Curtea Constituţională, sesizată de Avocatul Poporului în legătură cu OUG 230/2008, contestaţia urmând a fi judecată de CCR la 15 ianuarie.
NU RENUNŢĂ
Ieri, după şedinţa de Guvern, premierul Boc a anunţat ferm că
Executivul nu renunţă la OUG 230/2008, considerând acest act normativ ca fiind
unul “moral şi corect”. El a susţinut că ţinta nu sunt actorii, profesorii ori
asistenţii maternali, căci aceştia ar putea lucra în continuare prin convenţie
civilă. OUG, a mai precizat Boc, nu încalcă textul constituţional, deoarece nu îngrădeşte
dreptul la muncă şi nici nu creează excepţii de la aplicarea legii, conform unei
decizii anterioare a Curţii Constituţionale. El a făcut referire astfel la răspunsul
pe care Executivul l-a pregătit pentru a fi transmis Curţii Constituţionale la
sesizarea formulată de Avocatul Poporului.
EXECUTIV VS AVOCATUL POPORULUI
Executivul susţine astfel că suspendarea pensiei pentru
persoanele angajate în sectorul public este în acord cu decizia Curţii Constituţionale
375/2005, conform căreia nici o dispoziţie constituţională nu împiedică
legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul dacă măsura se aplică
tuturor în mod licit. În argumentaţia folosită de Avocatul Poporului în
contestaţia depusă la CCR, pornind de la jurisprudenţa Curţii Europene a
Drepturilor Omului, conform căreia salariul şi pensia pot fi asimilate unui
drept de proprietate, se apreciază că “interdicţia de a cumula pensia cu
salariul echivalează practic cu o expropriere”. “Acest act normativ încalcă
drepturi fundamentale stabilite prin Constituţie, între care dreptul la muncă,
dreptul la pensie şi ar putea desfiinţa un drept câştigat”, iar ordonanţele de
urgenţă nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de
Constituţie”, se mai arată în motivaţia contestaţiei făcută de Avocatul
Poporului.
OUG, mai rea decât legea lui Ceauşescu
Ordonanţa lui Emil Boc este similară legii comuniste privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţa socială. Legea 3 de la 6 iunie 1977, emisă de Marea Adunare Naţională, prevedea la articolul 6 următoarele: “Alin. 1) Unităţile socialiste nu pot încadra persoane pensionate într-o activitate cu caracter permanent. În cazuri excepţionale şi cu aprobarea organelor prevăzute de lege, unităţile pot folosi pensionari numai pentru activităţi temporare sau pentru executarea unor lucrări. Alin. 2) Sumele realizate din aceste activităţi cumulate cu pensia nu pot depăşi nivelul retribuţiei pe care pensionarul a avut-o la data pensionării, actualizată potrivit majorărilor retribuţiei pentru acea funcţie”. Ordonanţa lui Boc este chiar mai rea decât legea comunistă, întrucât “interzice cumulul dintre pensie şi orice venituri din exercitarea unei funcţii remunerate”. Actul normativ de la 1977 le dădea totuşi unor pensionari posibilitatea de a mai lucra temporar, în timp ce Ordonanţa lui Boc le ia definitiv dreptul de a mai câştiga vreun ban. Legea ceauşistă a fost abrogată în 1991 de Guvernul Roman. (Monica Iordache Apostol)
“Cred în moralitatea acestei decizii, în corectitudinea ei şi
consider că această măsură trebuie dusă până la capăt. (...)
Trebuie să se înţeleagă că acest buget nu este un sac fără
fund, ci are anumite limite şi avem obligaţia legală şi morală să gestionăm
corect banii publici. “
Emil Boc, prim-ministru