x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Timpul nu mai are răbdare cu diaspora

Timpul nu mai are răbdare cu diaspora

de Marius Gîrlașiu    |    23 Aug 2016   •   19:00
Timpul nu mai are răbdare cu diaspora
Sursa foto: CRISTI MERCHEA / AGERPRES FOTO

Guvernul Cioloş încearcă să repare pe ultima sută de metri legea privind votul românilor din Diaspora. Ministerul de Externe a lansat recent în dezbatere publică ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul se pregăteşte să o adopte imediat după vacanţa parlamentară, însă demersul Executivului ar putea fi unul mult prea tardiv. În funcţie de data alegerilor, românii din străinătate vor avea la dispoziţie cel mult 12 zile pentru a se putea înscrie şi online în Registrul Electoral.

Ministerul de Externe organizează astăzi o dezbatere publică privind proiectul de ordonanţă care ar urma să fie adoptat la începutul lunii septembrie, odată cu revenirea parlamentarilor din vacanţa de vară. “Lipsa de acţiune din partea Guvernului ar perpetua o situaţie de fapt care ar conduce la îngrădiri grave şi nejustificate ale dreptului constituţional de a alege”, motivează Executivul în proiectul de ordonanţă.

Chiar şi aşa, intervenţia “chirurgicală” a Guvernului - aşa cum o numea ministrul pentru Diaspora, Maria Ligor – ar putea veni mult prea târziu pentru a mai cântări decisiv în rezultatul scrutinului. Ordonanţa Executivului are în vedere două puncte esenţiale pentru soarta alegerilor. Le permite românilor din străinătate să se înscrie şi online în Registrul electoral, trimiţând prin email documentele necesare şi oferă Guvernului cadrul legal pentru suplimentarea numărului de secţii de vot din Diaspora. Problema apare însă la intervalul de timp în care românii din afara graniţelor vor mai avea efectiv ocazia să se înscrie pe internet în Registrul Electoral.

Potrivit legii, există o dată limită până la care alegătorii se pot în scrie în Registru şi anume cu cel mult 48 de ore de la începerea perioadei electorale. “Prin perioadă electorală se înţelege intervalul de timp care începe la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor şi se încheie odată cu publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului scrutinului”, se arată în legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Cursă contracronometru

Aşadar, perioada electorală începe atunci când intră în vigoare hotărârea Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, ceea ce explică în mare măsură şi disputa dintre partide şi liderii politici privind data oficială a scrutinului. Asta pentru că alegerile pot fi organizate doar duminica, iar cum data oficială trebuie să respecte mandatul maxim al Parlamentului actual, alegerile pot fi organizate cel mai târziu pe 11 decembrie. Tot legea actuală prevede că “aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării”.

Rămânem, astfel, cu doar trei variante plauzibile: alegeri pe 4 sau 11 decembrie ori pe 27 noiembrie. În cazul în care alegerile vor fi împinse la limita maximă (11 decembrie), iar OUG va fi adoptată şi publicată în Monitorul Oficial în prima zi de sesiune parlamentară (1 septembrie), ar rămâne cel mult 12 zile pentru ca alegătorii din străinătate să profite de schimbare și să trimită online documentele de înscriere.

O perioadă mult prea mică pentru ca românii din Diaspora să se înscrie în număr mare fie şi online pentru a vota prin corespondenţă. Asta în condiţiile în care, neoficial, în afara graniţelor trăiesc peste trei milioane de români cu drept de vot.

 

DOAR 5.161 români din diaspora s-au înscris până ieri pentru votul prin corespondenţă, iar 1.521 au optat pentru votul în secţiile de votare.

Premierul Dacian Cioloş încearcă să evite repetarea scenariului din noiembrie 2014, când mii de români s-au călcat în picioare pentru a vota la secţiile din străinătate

 

Din aberaţiile legii gândite de pesedişti şi liberali

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului le va permite românilor din străinătate să voteze la oricare dintre secţiile deschise în ţările unde au domiciliul sau reşedinţa. În momentul de faţă legea prevede că dacă nu s-a înscris în Registru, un român din Diaspora poate vota doar la ambasade şi consulate.

Astfel, s-ar fi putut ajunge la situaţii care sfidează orice logică: un alegător care are secţie de votare în localitatea în care trăieşte, dar nu s-a înscris în Registrul electoral, ar fi nevoit să facă un drum de sute de kilometri pentru a vota la ambasadele şi consulatele din străinătate.

Ca exemplu, dacă în Birmigham ar trăi 1000 de români, iar cel puţin 100 s-ar înscrie în Registrul electoral şi ar cere o secţie de votare, MAE ar fi obligată să deschidă acea secţie însă aici ar vota doar cei înscrişi în Registru.

Alţi 900 de români ar trebui să bată drumul până la Londra pentru a-şi exercita dreptul de vot. Mai mult, prin OUG vor fi abrogate prevederile care împiedică votul pe liste suplimentare pentru pe românii care şi-au schimbat domiciliul sau domiciliază în ţară, dar au reşedinţa în străinătate.

×