x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Organizarea din ’68, făcută după doi ani de studii.

Organizarea din ’68, făcută după doi ani de studii.

de Aniela Nine    |    Monica Iordache Apostol    |    13 Iun 2011   •   21:00
Organizarea  din ’68, făcută după doi ani de studii.

Ultima reorganizare administrativa a Romaniei, decisa in 1968, a fost rezultatul a doi ani de studiu. Cel putin asa sustineau liderii comunisti in documentele oficiale ale vremii, neindraznind nici macar ei sa propuna reimpartirea Romaniei de pe o zi pe alta. 'Propunerile Comisiei centrale de partid si de stat cu privire la organizarea judetelor si municipiilor', document emis in 14 ianuarie 1968, arata ca la pregatirea reorganizarii Romaniei in 35 de judete (la acel moment) au participat specialisti din toate domeniile.

'Propunerile cu privire la organizarea administrativ-teritoriala a tarii constituie rezultatul unor ample studii desfasurate timp de peste 2 ani. La pregatirea lor au participat comitetele regionale de partid, comitetele executive ale sfaturilor populare regionale, un mare numar de cadre din aparatul de partid si de stat, oameni de stiinta si cultura, specialisti din diferite domenii: economisti, geografi, istorici, geologi, etnografi, sociologi, lingvisti etc. S-a tinut seama de numeroasele sugestii si propuneri facute de oamenii muncii de la orase si sate in adunari, in presa, in scrisori adresate conducerii parti¬dului si statului', se arata in document.

Liderii comunisti mai aratau ca 'in organizarea judetelor si municipiilor s-a tinut seama de conditiile economice, social-politice si geografice existente, de componenta nationala a populatiei si legaturile culturale traditionale, pre¬cum si de perspectivele de dezvoltare ale diferitelor zone si localitati potrivit prevederilor planului cincinal si propunerilor cu privire la dezvoltarea economica si social-culturala a tarii in perioada 1971-1980'. "Judetele vor cuprinde un teritoriu mai mic decat cel al actualelor regiuni si vor asigura legaturi directe cu orasele si comunele ce intra in componenta lor, creandu-se astfel conditii pentru rezolvarea mai operativa si mai competenta a sarcinilor ce revin organelor de conducere locale.

S-a urmarit ca fiecare judet sa constituie o unitate administrativ-teritoriala complexa din punct de vedere economic si social-cultural, cuprinzand orase, centre industriale, comerciale si culturale, cai de comunicatie", argumentau ei. Nici minoritatile nu erau uitate:"In localitatile unde, alaturi de romani, traiesc nationalitati conlocuitoare se va asigura folosirea limbii materne a acestora in administratia de stat, in scoli, in institutii de cultura, deplina posibilitate pentru toti oamenii muncii de a beneficia de drepturile cetatenesti, pentru afirmarea nestingherita a personalitatii si aptitudinilor tuturor cetatenilor, indiferent de nationalitate, in slujba dezvoltarii patriei noastre socialiste".

Propunerile privind numarul judetelor si stabilirea municipiilor au fost aprobate de Comitetul Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, care a hotarat ca ele sa fie supuse dezbaterii publice, iar apoi prezentate spre examinare si legiferare Marii Adunari Nationale (nr. Parlamentul, la acea vreme) . 'Dezbaterea publica va permite oamenilor muncii sa contribuie la definitivarea acestor masuri care privesc impor¬tante domenii ale vietii noastre de stat. Propunerile si sugestiile vor putea fi adresate Comisiei centrale de partid si de stat, comitetelor regionale, raionale, orasenesti de partid si organelor locale de stat, precum si presei centrale si locale', se mai arata in document.

In schimb, tot documente oficiale arata ca in regimul PDL decizia a fost luata rapid, fara sa stie stanga ce face dreapta. Raspunsul la o interpelare adresata de deputatul PSD Anghel Stanciu catre Ministerul Dezvoltarii Regionale arata ca Elena Udrea n-avea nici o intentie sa reimparta Romania. 'Precizam ca MDRT nu are planificata initierea unor dezbateri si a unor acte normative pentru modificarea structurii admi¬nistrative a Romaniei. Modificarea actualei organizari teritoriale nu e nici oportuna si nici necesara pana cand la nivel comunitar nu se va lua o decizie in acest sens. Masura nu este recomandabila in lipsa unei analize substantiale asupra impactului socio-economic al acesteia', se arata in documentul ministerului, purtand semnatura Elenei Udrea, datat 17 mai 2011.

Gura pacatosului... Ioan Oltean: E proiectul presedintelui, nu al PDL
Intre timp, proiectul de lege privind reorganizarea administrativa care a inflamat pana la explozie coalitia de guvernare se dovedeste a fi o necunoscuta nu numai pentru partenerii de la UDMR, UNPR sau minoritati, lasati pe dinafara la discutiile pe aceasta tema, ci chiar pentru membrii PDL, partid care, potrivit declaratiilor publice, este initiatorul respectivei initiative. Numai ca, surpriza!, membrii PDL nici nu au vazut, nici nu stiu prea multe despre acest proiect, desi chiar Emil Boc, presedintele partidului, anunta intr-o declaratie publica sambata ca proiectul 'este viziunea PDL'. Intrebat in cadrul conferintei de presa de ce proiectul PDL nu a fost discutat mai intai cu partenerii de guvernare din coalitie, Boc spunea sambata: 'Este viziunea PDL, pe care o s-o discutam in continuare cu toti partenerii de coalitie, pentru a stabili atat continutul, cat si forma finala de promovare'.

Explicatia pare a veni de la secretarul general al PDL, Ioan Oltean. Cu o zi inainte de sedinta coalitiei in care ar trebui discutat acest proiect, Oltean, care anunta acum cateva zile si care ar fi capitalele noilor judete, sustine senin ca, de fapt, proiectul cu pricina nu are nici o legatura cu PDL, ci este initiat de fapt de presedintele Basescu. Intrebat de Jurnalul National daca stie cine a facut studiile de impact al proiectului, studii mentionate de presedintele Basescu, Oltean a declarat senin: 'Nu stiu. E proiectul presedintelui'. La intrebarea urmatoare fireasca 'Cum, nu este proiectul PDL?', secretarul general al PDL a reluat, subliniind raspunsul: 'Este proiectul presedintelui, nu al PDL. Intrebati la presedinte'.

Mai mult, dupa ce toti liderii politici anuntau lamurirea problemelor privind proiectul de reorganizare teritoriala in sedinta de azi a coalitiei, liderul minoritatilor din Parlament, Varujan Pambuccian, a declarat pentru realitatea.net ca, de fapt, discutia despre redesenarea tarii nici nu se regaseste pe ordinea de zi a sedintei. 'N-am primit absolut nimic. Nici macar o schita. Am aflat din presa ca ar exista un proiect pe care il vom dezbate in coalitie, dar nu stiu nimic despre el (…) Vineri, pe ordinea de zi primita erau trecute subiecte de actualitate curenta, de prioritati legislative pentru saptamana in curs. Nu era nimic trecut despre aceasta tema si nici n-am primit vreo informare suplimentara intre timp. Ori, daca noi nici nu avem un text, despre ce sa discutam? Despre principii?', a comentat Pambuccian. De partea cealalta, nici Ioan Oltean nu stia daca subiectul va fi abordat, sustinand ca nu a primit o ordine de zi a sedintei coalitiei de maine.

Udrea a gasit motiv de reorganizare: sa scape de baroni
Ministrul Elena Udrea a scris ieri pe blogul sau, ca PDL Bucuresti nu renunta la Legea Capitalei si le transmite 'barbatilor politici din Bucuresti ai USL' ca procesul de 'debaronizare' va avea loc, precum si mesajul: 'Baieti, de ce va e frica nu scapati!'. Udrea precizeaza ca referendumul din Capitala a fost anulat pentru ca Romania va trece in perioada urmatoare printr-un proces de reorganizare administrativ-teritoriala, care afecteaza in mod evident si Bucurestiul. Ea spune ca astfel Capitala va fi astfel inclusa in zona metropolitana Bucuresti-Ilfov, cu potential de extindere pana la Dunare, pana in anul 2016. 'In aceste conditii, referendumul ar fi fost inutil, pentru ca, practic, nu ar fi vizat noua forma administrativ-teritoriala a regiunii Bucuresti-Ilfov', adauga ea. Desi intr-un raspuns dat luna trecuta la o interpelare a deputatului PSD Anghel Stanciu, Elena Udrea nu vedea oportunitatea si necesitatea reorganizarii tarii, ieri a aflat si a scris pe blog: PDL doreste aceasta reorganizare pentru a face cat mai supla administratia si de a-i elimina pe 'baronii locali' care s-au inscaunat la nivelul multor judete din tara.

×