x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică OSCE, despre alegerile parlamentare din România: Măsurile necesare pentru a fi asigurate "alegeri libere şi corecte" au fost îndeplinite

OSCE, despre alegerile parlamentare din România: Măsurile necesare pentru a fi asigurate "alegeri libere şi corecte" au fost îndeplinite

10 Dec 2012   •   15:30
OSCE, despre alegerile parlamentare din România: Măsurile necesare pentru a fi asigurate "alegeri libere şi corecte" au fost îndeplinite
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Observatorii Adunării Parlamentare OSCE susţin că procesul electoral la scrutinul parlamentar de duminică a decurs pozitiv. Aceștia au declarat că procesul de votare s-a încadrat în principiile OSCE, iar măsurile necesare pentru a fis asigurate "alegeri libere şi corecte" au fost îndeplinite.

"Am evaluat că alegerile parlamentare au fost în conformitate cu principiile OSCE. Votul observat de echipa OSCE a fost apreciat ca fiind pozitiv. Observatorii noştri nu au primit un număr semnificativ de rapoarte cu privire la nereguli, deşi au fost acuzaţii de natură generală", a declarat Wolfgang Grossruck, vicepreşedintele al Adunării Parlamentare a OSCE.

Delegația de observatori a vizitat duminică aproximativ 120 de unități de votare din mai multe județe din țară, dar și din Capitală, constatând că procedura de votare "care a decurs fără incidente sau neregularităţi".

"Alegerile au demonstrat că România este o ţară cu respect pentru drepturile parlamentare, precum şi cu un proces politic democratic. S-au luat măsurile necesare pentru asigurarea unor alegeri libere şi corecte", a apreciat oficialul OSCE, informează mediafax.ro.

Totodată, Grossruck a precizat că actuala campanie politică a fost afectată de referendumul de demitere a președinteleui din 29 iulie și delupta pentru putere între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.

"Totuşi, atmosfera politică din ultima vreme a contribuit la subminarea încrederii publice în funcţionarea corectă a instituţiilor. Rezultatele referendumului din 29 iulie au aruncat o umbră asupra procesului electoral (...) A fost o campanie paşnică şi în majoritatea timpului nu au avut loc incidente, însă, a fost umbrită de lupta pentru putere între preşedinte şi premier. Alegătorii s-au prezentat la urne în număr destul de modest pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Alegătorii au avut posibilitatea de a face o alegere informată", a declarat vicepreşedintele AP a OSCE.

×