Oxford Analytica scrie, într-un raport, despre încercarea democrat-liberalilor de a-l înlătura pe Mircea Geoană de la şefia Senatului, calificând această acţiune drept un nou pas în ceea ce priveşte obiectivul pe termen lung al preşedintelui Traian Băsescu de consolidare a puterii personale.
Potrivit unei scurte prezentări a raportului, intitulat "Jocurile politice distrag atenţia de la economie", documentul se referă la faptul că liberal-democraţii, aflaţi la putere, "au depus o moţiune", în 4 martie, pentru a-l îndepărta pe Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului.Despre Geoană se afirmă că deja a pierdut poziţia de lider al opoziţiei social-democrate şi că luptă pentru supravieţuirea politică.
"Moţiunea este un alt pas al preşedintelui Traian Băsescu către obiectivul său pe termen lung de consolidare a puterii personale în detrimentul tuturor partidelor politice", se arată în prezentarea raportului.
Documentul conţine referiri la primul mandat al preşedintelui Traian Băsescu, la reforma constituţională şi la cea electorală, la promovarea ruperii partidelor, la divizarea Opoziţiei, la instabilitatea politică, la riscuri economice.
Victor Ponta, Mircea Greoană şi Adrian Năstase au făcut referire la raportul Oxford Analytica şi la diferenţa de abordare faţă de un document similar, publicat în august 2009 şi intitulat "Presa nu mai joacă un rol politic pozitiv", care relata despre trusturi de presă care îl atacau pe preşedintele Traian Băsescu, despre presa care înveninează competiţia electorală, dar şi despre faptul că CNA este divizat politic.
Liderul grupului independenţilor din Senat, Liviu Câmpanu, a cerut, miercuri, în deschiderea şedinţei de plen a Senatului, introducerea pe ordinea de zi a cererii de revocare din funcţia de preşedinte al Senatului a lui Mircea Geoană, semnată de 58 de senatori PDL, UDMR şi independenţi. Geoană a declarat "inadmisibilă" solicitarea privind revocarea sa din funcţia de preşedinte al acestei Camere, menţionând că nu va supune votului plenului introducerea pe ordinea de zi.
În schimb, a fost supusă la vot ordinea de zi fără punctul privind revocarea lui Geoană, care a fost respinsă de plen. Ulterior, şedinţa plenului a fost întreruptă pentru o pauză de consultări. În urma acestor consultări, nu s-a ajuns la nicio înţelegere.
Liderul grupului PDL din Senat, Constantin Igaş, a anunţat, după reluarea şedinţei, că grupul parlamentar democrat-liberal propune o nouă ordine de zi a plenului, cu revocarea preşedintelui Senatului la primul punct, şi prelungirea dezbaterilor până la epuizarea ordinii de zi. Intervenţiile de la tribuna Senatului au continuat şi, în cele din urmă, în jurul orei 13.30, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat închisă şedinţa plenului de miercuri.
Mediafax.