Dacă aveau şi ştefăneştenii un candidat ecologist, poate scăpau de spânzuraţii de pe copaci. Dar n-au. Cum n-au nici spaţii de afişaj electoral, din moment ce toţi candidaţii au fost spânzuraţi în pădure. Pe un copac de la intrarea în Ştefăneştii de Jos din Ilfov se bat şi câte trei-patru candidaţi de la partide diferite.
Trebuie specificat de la bun început faptul că nu există şi un Ştefăneşti de sus. Este un singur Ştefăneşti în Ilfov, la margine de Bucureşti, iar el e de jos, nu se ştie din ce motiv. Aşadar, ştefăneştenii de jos s-au gândit că cel mai vizibil loc pentru afişele electorale este pădurea de la intrarea în comună. Nu numai Vasilică Răzvan Stoica şi Constantin Bucur (PNG-CD) împart pădurea cu Anghel Iordănescu şi Gabriel Oprea (PSD+PC). Printre copaci li se alătură perechile Vladimir Adrian Ghiţulescu şi Gabriel Sorin Zamfir (PNL), Silvia Pirsan şi Nicolae Popescu (PPPS – Partidul Popular Şi Al Protecţiei Sociale), Ion Bogaciu şi Valentin Delcea (PD-L), Vlad Aurelian Mitric Ciupe şi Ion Constantin (PRM), Szilard Dosa şi Tiberiu Kiss (UDMR). Unii sunt încă bine legaţi de scoarţă, alţii au fost smulşi de vânt sau de echipele adverse şi aruncaţi printre frunzele uscate, amestecându-se cu gunoaie. Dar toţi candidează la fotolii de senatori sau deputaţi ai melcilor de pe copaci – că doar de-aia au fost afişaţi în pădure. Cei care n-au mai avut loc printre frunze au contribuit, în grup compact, la tapetarea integrală a refugiilor de tablă din staţiile de autobuz, a chioşcurilor de tot felul şi a stâlpilor de înaltă tensiune, de o parte şi de cealaltă a străzilor comunei.
RIVALITATE APUSĂ
Totuşi, la Ştefăneşti nu se poate da bătălia decât între două tabere: PNG-CD şi PSD, aşa cum am văzut şi la alegerile locale din iunie. Atunci miza era mare: terenuri de milioane de euro lângă Bucureşti. Preţurile variau, în funcţie de zonă, între 100 şi 250 de euro pe un metru pătrat de teren intravilan, iar speculatorii se gândeau că acestea vor creşte. Nenorocirea a dat şi peste ei când i-a lovit criza economică mondială. Adică în terenuri, pentru că un metru pătrat a ajuns acum la 25 de euro şi nici cumpărătorii nu se-nghesuie la porţile proprietarilor. Aşa că antiecologiştii convinşi de la Ştefăneştii de Ilfov au dat ieri alegerile pe grătare.
NEINTERESANT
Linişte şi pace în Ştefăneştii de Jos la alegerile uninominale. După ce s-au caftit între ei preţ de două săptămâni la locale, ştefăneştenii s-au împăcat. Conflictul s-a-ncheiat printr-o imbatabilă alianţă bazată pe relaţii de familie între vechile două partide rivale, PNG şi PSD. Relaţii care, de fapt, existau şi înainte, pentru că unul dintre finii lui Gigi Becali este Aurel Pârvu, fostul preşedinte PSD Ştefăneşti care-a îndrăznit să candideze la fotoliul de primar împotriva matusalemicului Rababoc – primar de meserie, cu 21 de ani la activ în conducerea comunei, transferat în primăvară de la PSD la PNG. Încurcată relaţie, dar acum a devenit şi mai interesantă, pentru că liderii locali ai celor două partide sunt fraţi. Pe lângă această împăcare de familie, la dezinteresul alegătorilor din Ştefăneşti a contribuit şi campania care nu s-a mai lăsat de data asta cu şpăgi, fripturi electorale şi promisiuni de terenuri de la candidaţi, aşa că nici oamenii nu s-au mai înghesuit să intre dis-de-dimineaţă în secţiile de votare. "Păi cum să vină lumea, când ei n-a mai venit să facă campanie? Data trecută a trăit ăştia de-aici şase luni înainte de alegeri din banii şi grătarele de la partide, da’ acu’? De ce să votez? Cu cine să votez?", se întreba distrat unul dintre cetăţenii cu drept de vot. Nu părea turmentat de vapori etilici, dar spunea că l-a ameţit multitudinea promisiunilor pe care de obicei nu le respectă nici un ales. Ca mulţi consăteni, omul a optat pentru o duminică liniştită în familie, în locul exercitării dreptului de cetăţean liber cu domiciliul în Ştefăneştii de Jos. Iar grătarele electorale de altă dată au fost înlocuite de data aceasta cu grătarele indiferenţei cetăţenilor din Ştefăneşti, turmentaţi în a doua parte a zilei şi ei, ca oamenii, de Sfântul Andrei.
RĂTĂCIŢI LA URNE
Aşa cum se plângeau şi preşedinţii celor patru secţii de votare din comună, soarele i-a ţinut departe de urne pe ştefăneştenii altă dată violenţi şi foarte gălăgioşi. Ce-i drept, nici miza n-a mai fost aceeaşi ca la alegerile locale cu repetiţie, pentru că n-au mai avut nici promisiunile cu subiect imobiliar, nici banii de la candidaţi, care au stârnit atunci un scandal de nivel comunal. Atunci s-au aşezat la coadă în faţa secţiei de votare încă de seara, iar dimineaţă au spart geamurile şcolii şi s-au bătut între ei ca să pună ştampila pe candidatul care le-a cumpărat încrederea. Peste 90% dintre ştefăneştenii cu drept de vot s-au prezentat la urne la primul tur la locale, apoi la al doilea, între timp ameninţându-se între ei şi caftindu-se în văzul lumii. Au stat până târziu în noapte cu sufletul la gură şi Adi Minune în difuzoare ca să aştepte rezultatele. Au cântat şi-au jucat trei zile şi trei nopţi adepţii PSD, după ce Pârvu şi Adrian (copilu’ minune) au câştigat în primul tur. Au plâns şi-au blestemat de mamă tot ei după al doilea tur, când a revenit în scaun mult hulitul Rababoc. De data asta au trecut pe la cele patru secţii numai cei care se plictiseau acasă sau cei care au simţit nevoia să-şi mai exprime o dată loialitatea faţă de partidul de la care aşteaptă ceva. Nu au mai fost nici bătrânele în baston care cereau prioritate, nici femeile gravide sau cu copii în braţe, băgate în faţă din respect pentru maternitate. Iar zâmbetele erau afişate pe feţele tuturor, într-o comună în care candidaţii de orice fel nu mai reprezintă nimic. Totuşi, candidaţii au rămas afişaţi în pădure, aşa că încă mai pot fi votaţi de melcii de pe copaci, pentru un fotoliu cald şi moale de parlamentar. Pentru posteritate rămân mormanele de hârtie dintre frunzele uscate şi costurile de tipărire.
Cetăţenii la Islaz
La alegerile locale de la 1 iunie, certăreţii de la Ştefăneşti s-au aşezat de cu seară la coadă la vot, cu mare chef de scandal. Aveau de împărţit un islaz de 300 de milioane de euro, alte terenuri pe lângă viitoarea autostradă spre Braşov şi mici atenţii electorale, tot în euro. Până dimineaţa s-a lăsat cu pumni picioare, leşinuri, blesteme şi-njurături de mamă. Votul s-a oprit timp de trei ore, pentru "reparaţii". Între timp, Adi Minune – manelistul şi candidatul la un fotoliu de consilier local din partea PSD-ului pentru Ştefăneştii de Jos – încerca să calmeze spiritele, cu o manea caldă. Pesediştii locali au câştigat alegerile în primul tur, în defavoarea penegiştilor becalieni: noul primar – Aurel Pârvu, tânără speranţă PSD. Ştefăneştenii au ieşit în stradă să petreacă alături de aleşii lor, iar noul consilier local Adi Copilu’ Minune a dat de băut şi le-a cântat pentru toţi frăţiorii lui mai săraci. După masă, dans din buric şi artificii, s-au anulat alegerile. Oamenii au ieşit iar în stradă să strige pentru camerele foto că "s-a furat becu’" (adică BEC-ul, ai cărui membri ar fi fost plătiţi pentru a da o sentinţă în defavoarea pesediştilor locali). Cele două tabere ştefăneştiene s-au urât timp de două săptămâni, apoi au mai votat o dată. Primul tur de scrutin a fost reluat la 15 iunie, dar nici unul dintre candidaţii la fotoliul de primar nu a obţinut majoritate de voturi. În cel de-al doilea tur, Anghel Pârvu din partea PSD şi Anghel Rababoc. PNG-CD, s-au reîntâlnit. A ieşit primar tot vechiul Rababoc, fost PSD, actual PNG-CD. Preşedintele PSD din Ştefăneştii de Jos, Aurel Pârvu, a depus o contestaţie la BEC şi la BEJ, acuzând că procesul de votare de la secţiile numărul 1 şi 2 a fost manipulat de penegişti. În final, Pârvu a renunţat la tot şi a demisionat din funcţia de şef local al partidului, iar locul lui a fost luat de fratele actualului viceprimar PNG-CD.Atuuri comunale
<În comună a fost ridicată Biserica Cretzulească, monument istoric din secolul al XVIII-lea;
Citește pe Antena3.ro
Jurnalul foto