x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Palatul Victoria - Patriciu, in audienta la Tariceanu

Palatul Victoria - Patriciu, in audienta la Tariceanu

de Florina Zainescu    |    10 Noi 2005   •   00:00
Palatul Victoria - Patriciu, in audienta la Tariceanu

Dinu Patriciu a fost ieri in audienta la premier pentru a discuta chestiunile legate de "necesara prezumtie de nevinovatie" in anchetarea cazului Rompetrol.

Dinu Patriciu a fost ieri in audienta la premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a discuta chestiunile legate de "necesara prezumtie de nevinovatie" in anchetarea cazului Rompetrol.

Vizita omului de afaceri liberal la Palatul Victoria nu era prevazuta in programul oficial al primului ministru. In cursul intrevederii de ieri dimineata dintre Patriciu si Tariceanu, care a durat circa doua ore, "presedintele Rompetrol a exprimat punctul sau de vedere privind necesitatea respectarii prezumtiei de nevinovatie in anchetarea companiei pe care o reprezinta si a informat despre presupuse scurgeri de informatii dinspre Parchet spre companii din acelasi domeniu de activitate", se arata intr-un comunicat de presa al Executivului. "Am cerut domnului prim-ministru si domnului presedinte o audienta pentru a discuta chestiunile legate de necesara prezumtie de nevinovatie in anchetarea cazului Rompetrol, precum si scurgerile de informatii din Parchet catre societati comerciale care se considera in competitie cu noi", a declarat Dinu Patriciu. Presedintele Rompetrol vrea sa discute acelasi subiect si cu presedintele Traian Basescu, caruia i-a solicitat, de asemenea, audienta. Premierul Tariceanu a luat nota de punctul de vedere al lui Dinu Patriciu si "va transmite cele semnalate catre ministrul Justitiei in vederea unei informari a Consiliului Superior al Magistraturii", se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului.

ABUZ. Seful grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat saptamana trecuta ca premierul Tariceanu a sunat la procurorul general Ilie Botos atunci cand cazul sau era de competenta judecatorului, iar interventia prim-ministrului nu putea sa influenteze in nici un fel justitia. Marti, intr-o declaratie politica rostita in Camera Deputatilor, a afirmat: "Recunosc si imi asum in fata dumneavoastra preocuparea pentru situatia referitoare la retinerea abuziva a lui Dinu Patriciu si la derularea in conditii de legalitate a anchetei. Nota bene, doresc sa va spun ca o serie de prieteni apropiati mi-au sugerat ca am comis o greseala politica, pentru ca m-am expus intr-un mod poate hazardat la interpretari negative si la calomnii, oricum acest telefon neavand efect. Avem aici insa o situatie paradoxala. Ce ar fi insemnat acest lucru? Sa accept un abuz datorita faptului ca Dinu Patriciu este un om alaturi de care am intrat in politica si am facut politica incepand din 1990. Evitand sa dau acest telefon as fi riscat sa fiu blamat de colegii mei si de intreaga clasa politica, ar fi fost o discriminare si ar fi fost o preocupare egoista pentru propria imagine. Vreau sa va spun ca nu sunt acel om si intotdeauna ma voi comporta asa cum m-am comportat. Un abuz este oricand un abuz si nu exista nici o scuza pentru a tolera acest abuz".

CERERE
"Am cerut domnului prim-ministru si domnului presedinte o audienta pentru a discuta chestiunile legate de necesara prezumtie de nevinovatie in anchetarea cazului Rompetrol" - Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol

Morar: "Nu l-as informa pe Basescu"

Invitat la Comisia de abuzuri din Camera Deputatilor, seful DNA, procurorul general Daniel Morar (foto) le-a recomandat ieri politicienilor, facand referire la renumitul telefon "Tariceanu - Botos", sa inteleaga ca "nu au nici o cadere sa-i sune pe procurori, ca sunt ei procurori generali sau simpli". "Important este ca noi sa nu-i sunam pe ei", a tinut totodata sa sublinieze procurorul general. Intrebat cum ar fi reactionat daca el ar fi fost cel sunat de premierul Tariceanu, Morar a raspuns simplu: "Nu stiu. O sa vad cand o sa ma sune". "Sper sa nu se mai intample chestia asta", a tinut apoi sa adauge seful DNA. De asemenea, intrebat daca, in cazul in care va fi sunat de premier, il va informa despre acest lucru pe presedintele Basescu, Morar a raspuns ca nu, si asta in "mod categoric". Totodata, el a subliniat ca nu are nici o obligatie, legal, sa informeze Guvernul sau pe ministrul Justitiei cu privire la dosarele pe care le are in lucru. (Carmen Vintila)

Magistratii ataca

Asociatia Magistratilor din Romania(AMR) a luat ieri pozitie in chestiunea telefoanelor date la Justitie. Suparati pentru declaratia premierului cum ca "informarea sa cu privire la situatia unei anumite cauze aflate in instrumentare la Parchet este fireasca, chiar si cand exista o relatie particulara cu cel supus urmaririi penale", magistratii din asociatie s-au adresat ieri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cerandu-i sa apere independenta justitiei.

TRADUCERE. Asociatia a emis si un comunicat de presa, dur, prin care traduce mesajul inteles de judecatori si procurori, din chestiunea interventiei facute de Tariceanu in cazul Dinu Patriciu. "Mesajul se traduce prin: «Stii cine se intereseaza de dosar? De la ce nivel? Ai grija!» care se coroboreaza cu amenintarile anterioare de inlaturare din profesie", se arata in comunicat. "De altfel, aceste «apucaturi» de care AMR in toti acesti ani a clamat justifica interesul aratat de Guvern pentru modificarea legilor reformei din 2004 si readucerea parchetelor sub umbrela Executivului, care acum se simte indreptatit sa foloseasca nestingherit telefonul". Si procurorul general, Ilie Botos (foto), a fost taxat: "Cine ocupa aceasta functie trebuie sa-si orienteze pasii catre CSM, si nu catre Palate sau telefonul scurt cand interesul politic nu distinge intre cauze penale personalizate si politicile penale". (Violeta Fotache, Miruna Pasa)
×