x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Parcă am discuta cu două PSD-uri"

"Parcă am discuta cu două PSD-uri"

13 Apr 2009   •   00:00
"Parcă am discuta cu două PSD-uri"
Sursa foto: /Agerpres

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, recunoaşte că sunt probleme în coaliţie, iar liderul PSD, Mircea Geoană, avertizează că lipsa de respect între cei doi parteneri de guvernare şi nerespectarea obligaţiilor faţă de români pun în pericol parteneriatul PSD-PD-L.



Jurnalul Naţional a prezentat recent opiniile unor analişti despre cât va mai dura coaliţia PSD-PD-L, concluzia fiind că ruperea parteneriatului de guvernare între cele două partide e doar o chestiune de timp.

Premierul Emil Boc a minimalizat o asemenea perspectivă, arătând că "preocupările mele, ca prim-ministru, sunt legate ca împreună cu toţi românii să depăşim această perioadă de criză dificilă. Mă interesează mai puţin declaraţiile politice şi mult mai mult ceea ce are de făcut acest Guvern, pentru ca România să treacă cu bine prin această perioadă dificilă. Obiectivul meu este să fac ceea ce trebuie pentru România. Nu plec urechea la tot felul de bârfe, care au loc într-o parte sau alta".

Chiar dacă liderul PSD, Mircea Geoană, şi-a exprimat public nemulţumirile legate de mersul guvernării alături de PD-L şi nu a exclus posibilitatea trecerii social-democraţilor în opoziţie, premierul Boc nu a mai făcut alte comentarii.

La fel şi colega sa de partid Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor. "Când am pornit la drumul semnării acestui parteneriat, şi PDL-ul, şi PSD-ul am ştiut că suntem două partide diferite, cu două ideologii diferite şi, în schimb, ne leagă o idee: ideea de a face un parteneriat capabil să dea României şi stabilitatea, dar în acelaşi timp şi capacitatea de a depăşi criza economică. Din acest punct de vedere, eu cred că în acest moment nu se pune problema ieşirii de la guvernare a unui partid şi, dacă ea s-ar întâmpla, n-ar reprezenta decât o dezertare şi un act de laşitate. Dar sunt convinsă că acest lucru nu se va întâmpla", a spus Roberta Anastase.

SFATURI PENTRU PESEDIŞTI
În schimb, secretarul general al PSD, Vasile Blaga, a recunoscut că sunt probleme în coaliţia de guvernare, declaraţiile sale fiind cu ţintă precisă.

"Parcă am discuta cu două PSD-uri. După ce discutăm şi găsim soluţii, iese Geoană şi declară altceva, de parcă ar fi din afară", a afirmat sâmbătă Vasile Blaga, citat de Agerpres. Blaga le-a sugerat colegilor de la PSD să aibă şi ei, la fel ca şi PD-L-ul, în fiecare luni, câte o şedinţă în cadrul căreia să stabilească exact direcţia în care vor merge, să nu fie două tabere care să declare două lucruri diferite.

"Le-am spus: comportaţi-vă când sunteţi la guvernare ca şi atunci când veţi fi în opoziţie. Suntem împreună, şi împreună fie ne vor aprecia, fie nu", a militat Blaga pentru aplanarea divergenţelor din coaliţie. Secretarul general al PD-L a mai spus că, până la urmă, îl înţelege pe Mircea Geoană, deoarece se apropie alegerile prezidenţiale.

"NU E PROBLEMA LUI BOC CE FACE PSD"
Cum o declaraţie asemănătoare a făcut şi premierul Boc, liderul PSD, Mircea Geoană, l-a contrazis. "Cred că domnul Boc m-a confundat cu şeful lui, domnul Băsescu, când a spus că am început campania electorală. Traian Băsescu este în campanie pentru realegerea sa în funcţie de multă vreme, folosind pârghiile şi instituţiile pe care le controlează şi uneori le influenţează", a afirmat Geoană, citat de Agerpres.

Liderul PSD a mai spus că "nu este pro­blema domnului Boc ce face PSD-ul, ci să fie un prim-ministru, care să respecte programul de guvernare al coaliţiei". "Acesta este jobul domniei sale - ca prim-ministru. în clipa în care domnul Băsescu îşi va anunţa oficial candidatura, am să îi spun şi eu că s-a implicat ca prim-ministru prea devreme în campania domnului Băsescu. Domnul Boc ar trebui să înceteze să mai fie cel care, de fapt, face campanie pentru domnul Băsescu", a precizat Geoană.

Cât priveşte parteneriatul de guvernare PSD-PD-L, Mircea Geoană a subliniat că, atâta vreme cât sunt respectate obligaţiile faţă de români, iar partenerii se tratează cu respect între ei, acesta are toate şansele să continue. "în condiţiile în care cele două ipoteze nu sunt respectate, parteneriatul se află în pericol", a completat liderul PSD.

×
Subiecte în articol: politic două geoană