x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlament - Circul bradului

Parlament - Circul bradului

de Carmen Vintila    |    04 Ian 2007   •   00:00
Parlament - Circul bradului

"N-avem brad la sera!" E doar una dintre explicatiile pe care prese-dintele Camerei Deputatilor le-a primit de la angajati, cand, venit in tromba la Parlament sa planteze un brad in cinstea aderarii Romaniei la UE, a gasit doar groapa, nu si coniferul cu pricina. O situatie cel putin jenanta!

"N-avem brad la sera!" E doar una dintre explicatiile pe care presedintele Camerei Deputatilor le-a primit de la angajati cand, venit in tromba la Parlament sa planteze un brad in cinstea aderarii Romaniei la UE, a gasit doar groapa, nu si coniferul cu pricina. O situatie cel putin jenanta, care a luat sfarsit dupa doua ore de plimbat prin Parlament.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, s-a gandit ca intrarea Romaniei in UE trebuie cinstita cum se cuvine la Parlament. Astfel, pe langa faptul ca a deschis timp de o saptamana portile Palatului pentru ca tot poporul sa-l poata vizita, Olteanu a vrut sa planteze si un brad in curtea institutiei. Zis si facut. Inhaimurat, cu caciula pe cap, printre fulgii de nea care cadeau necontenit, presedintele si-a facut ieri aparitia la locul cu pricina. "Daca ploua, nu o faceam, dar ninge, si-i prieste bradului", a spus vesel Olteanu, pasind spre groapa ce fusese pregatita pentru conifer. Surpriza insa! Groapa era ea gata, dar bradul, ba! Dupa cateva minute de asteptari, Olteanu se indreapta spre cei cativa angajati stransi in jurul gropii. "Ma duc la o serie de consultari administrative", se scuza presedintele. Muncitorii dau din umeri. Incep telefoanele. "N-avem brad la sera", se lamenta unul dintre functionari persoanei cu care se conversa la telefon. Georgeta Ionescu, secretarul general, a fost luata si ea prin surprindere. Ea a dispus doar sa fie sapata groapa, credea ca de restul se ocupa Cancelaria presedintelui. Cancelaria da vina pe secretarul general, si tot asa. Pentru a nu mai tremura de frig, Olteanu ii pofteste pe ziaristi intr-un microbuz adus special in curtea institutiei. Dupa catva timp, vazand ca bradul tot nu vine, Olteanu propune ca plantarea coniferului sa se faca mai tarziu si se indreapta spre grupul de vizitatori care-l asteptau in Parlament sa le fie ghid.

Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL
L-A PLANTAT, IN SFARSIT! Bradul, adus cu chiu-cu vai, nu voia sa stea drept in groapa

"SE DOARME BINE!". "Haideti sa va arat scaunul meu!", isi pofteste Olteanu musafirii in sala de plen. Bucurosi nevoie mare ca pot vedea cu ochii lor locul unde alesii isi petrec timpul, vizitatorii s-au napustit sa ia loc pe scaune. "E deosebit! Foarte comod! Cred ca se doarme bine!", se minuneaza o doamna. "Cred ca asta care sade aici nu doarme, ca e in fata si-l vede!", spune un domn care s-a asezat intr-una din primele banci ale PSD. "Cum sa nu-i vina sa doarma, ca uite ce caldura este aici! Acasa stau cu cojocul pe mine", zice o cucoana, cerand "sa se faca sistem unic de pensii, ca doar mancam cu aceeasi gura". Parlamentarii nostri nu merita o asemenea cladire. Trebuie sa aducem altii din import", isi da cu parerea un cetatean care a prins un loc prin bancile PRM. "Eu pe locul cui stau?", era intrebat de zor Olteanu. "E foarte bine, dar astept si eu macar o visinata, ca sa pot sa mananc si eu cand ajung acasa!", spune, razand, o batranica. "Pe aici se plimba Vadim cu steagul?", intreaba, curios, un domn. Inghesuiala mare si la facut poze. Ba la prezidiu, ba la tribuna. In jurul scaunului lui Olteanu nu mai puteai arunca un ac. Un copilas a reusit sa puna mana pe ciocanul de lemn si bate cu el in pupitru cat poate de tare. Mai tarziu descopera si clopotelul. "Hai sa-ti fac o poza langa parul des al lui Bogdan Olteanu!", isi indemna un domn sotia de zor. "Ocupati locurile in sala, va rog! Nu mai dormiti!", tipa de la prezidiu doamna care a reusit sa se aseze si ea pe scaunul presedintelui. In cele din urma, musafirii au fost scosi din sala de plen si invitati in biroul lui Olteanu, unde a urmat alt val de autografe si unde a fost scotocit fiecare coltisor. Intre timp, cu ajutorul celor de la Romsilva, in curtea Parlamentului a ajuns si un pui de brad. "Este bradul Integrarii, asa ca, in buna traditie romaneasca, nu avea cum sa ne iasa evenimentul din prima", a comentat, ironic, Olteanu faptul ca plantarea bradului a avut succes din a doua incercare.

"Numai groapA, nu Si pom "Am aflat de ieri (n.r. - marti), dar am inteles ca se ocupa Cancelaria presedintelui Camerei Deputatilor de aceasta actiune. Eu am dat dispozitie sa fie sapata groapa, de brad nu mi s-a spus nimic. Am crezut ca il au. S-a discutat cu cei de la Romsilva si s-a rezolvat"
Georgeta Ionescu
secretar general al Camerei Deputatilor

×
Subiecte în articol: politic olteanu groapa